Вече сме засадили картофите в градината и сега трябва да

...
Вече сме засадили картофите в градината и сега трябва да
Коментари Харесай

Как да се грижим за картофите в нашата градина

Вече сме засадили картофите в градината и в този момент би трябвало да забележим по какъв начин да се грижим за тях. За добра годишна продукция са нужни положителни грижи. Има съществени неща при развъждането на картофи , които би трябвало да съблюдаваме, с цел да може те да порастват добре и най-после да ни се отблагодарят уместно. Най-важните неща, които би трябвало да вършим след засаждането на картофите са – окопаване , загърляне , напояване , поддържане , растителна отбрана , прибиране на реколтата .

Окопаване

Окопаването е значима процедура, която би трябвало да създадем незабавно откакто картофите се покажат над земята. То се прави за да се отстранен плевелите и да се разрохка почвата. В началото можем да създадем 2-3 леки окопавания, през към 5-6 дни. След като картофите са достигнали към 20 см височина, е време да ги загърлим.

Загърляне – по какъв начин да го вършим

Загърлянето се прави за да насърчим растението да продължава да създава повече клубени и да не позволим на част от картофите да се изложат на директните слънчеви лъчи. В противоположен случай ще зеленясат и ще се изпълнят с токсина соланин, който е нездравословен за индивида. Загърлянето се прави към 3-4 пъти през сезона, като процеса съставлява струпване на повече почва към растението. Обикновено го вършим когато растението доближи към 20 см височина и последно преди разцвет.

Съвет – вършим окопаването и загърлянето рано заран, тъй като тогава стъблата на картофите са добре изправени. През деня те полягат и ще ни е по-трудно да правим тези интервенции.

Напояване – по кое време

Трябва да държим нашите насаждения добре напоени през цялото лято, изключително в интервала на разцвет и след разцвет. През интервала на разцвет, растенията построяват своите грудки и положителното поливане с вода е от решаващо значение за крайния резултат. Хубаво е да поливаме картофите веднъж седмично в интервала на цъфтене (8-10 поливки за сезона) и това продължава до пожълтяването на стъблата. Тогава стопираме всевъзможен тип поливане. Поливките можем да вършим с лейки, капково или посредством дъждуване.

Подхранване – по кое време и по какъв начин

Подхранването на картофите можем да създадем още при самото засаждане с добре угнил оборски тор (8-10 кг на квадратен метър), дървесна пепел или със закупени торове – азот и фосфор по 9-12 кг/дка и калий – 16-18 кг/дка. По време на растежа на стъблата на картофите, можем да подхраним отново по малко преди всяко загърляне. Можем да подхраним и с настойка от коприва . За задачата напълваме подобаващ съд до половината с прясна коприва и доливаме с вода, само че не пълним догоре съда. Разбъркваме всекидневно и след към 2 седмици ще имаме прелестен зелен тор, който можем да използваме като го разредим с вода в съответствие 1:10.

Растителна отбрана – по какъв начин да се предпазим

Борбата с заболяванията и неприятелите при картофите би трябвало да се прави в точния момент. Болестите могат да са – мана , кафяви листа , струпясване , къдравост , листно завиване , разнообразни вируси . Неприятелите могат да са – колорадски бръмбар, листни въшки, картофен молец, гъсеници, картофена нематода и други. Можем да се предпазим от тези неприятели с подобаващите препарати (нуреле, вазтак, агрия, акробат и други) или механично, посредством стръскване и ликвидиране на колорадския бръмбар да вземем за пример.

Прибиране на реколтата и предпазване

Прибирането на картофите нормално става през есента, само че е според от сорта и региона на развъждане. По принцип когато стъблата на картофите са към този момент изсъхнали, това е знак, че картофите са подготвени за вадене. След като ги изкопаем от градината, би трябвало първо да оставим картофите да изветреят добре, с цел да няма влага. Слагаме ги в чували за картофи и ги слагаме в мазето за предпазване.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР