Вече са ясни резултатите от националното външно оценяване на четвъртокласниците.И

...
Вече са ясни резултатите от националното външно оценяване на четвъртокласниците.И
Коментари Харесай

Четвъртокласниците отговарят на теста, но не могат да пишат

Вече са ясни резултатите от националното външно оценяване на четвъртокласниците.

И тази година то включваше четири образователни предмета - български език и литература, математика, индивидът и обществото, както и индивидът и природата.

Над 60 500 възпитаници от 1796 учебни заведения поставиха изпитите от националното външно оценяване.

От Министерството на образованието и науката акцентират, че резултатите демонстрират висока степен на реализиране на държавните просветителни условия за образователното наличие за началния стадий на главното обучение. По БЕЛ успеваемостта е 77,69%, по математика - 75,25 %, по индивидът и обществото - 77,80%, а по индивидът и природата - 81,28 %.

При въпросите с избираем отговор четвъртокласниците се оправят доста добре и там се резервира наклонността за висока осъществимост, показват от МОН. Най-много учениците са затруднени с въпросите със свободен отговор, които допускат допълнение и/или основаване на къс текст.

През тази година резултатите по критериите от диктовката също са по-високи.

Спрямо предходните години най-високи още веднъж са достиженията по индивидът и природата. Тенденция към покачване демонстрират и резултатите по БЕЛ, които са с 5,01% по-високи спрямо 2018 година и с 6,02% спрямо 2017 година

По останалите образователни предмети резултатите са в непосредствен диапазон - по математика са с 1,69% по-ниски по отношение на предходната година, само че с 4,95% по-високи спрямо 2017 година По индивидът и обществото и индивидът и природата също се отбелязва намаляване по отношение на 2018 година надлежно с 4,44% и 1,53 %.

Според общия междинен резултат от четирите предмета за поредна година най-висока успеваемост имат учениците от Смолян, София-град и Варна. На последните места по три от предметите се подреждат Шумен, Монтана и Сливен, а по БЕЛ - Монтана, Силистра и Сливен. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР