Вече са в сила нови изисквания за техническите прегледи, които

...
Вече са в сила нови изисквания за техническите прегледи, които
Коментари Харесай

ГОТВЕТЕ БРИЧКИТЕ: Гвоздейков затяга яко техническите прегледи

Вече са в действие нови условия за техническите прегледи, които доста ще покачат контрола. Това съобщи министърът на превоза Георги Гвоздейков пред специалисти и публицисти.
 
" От идната година техническите пунктове би трябвало да обезпечат съгласуваност на уредите за премерване с осведомителната система на ИА " Автомобилна администрация “, тъй че данните да постъпват автоматизирано по електронен път “, означи министър Гвоздейков. Той уточни, че по този начин ще се лимитират опциите за смяна на данните от измерванията.

Министър Гвоздейков сподели, че към този момент производителите са задължени да дават на ИА " Автомобилна администрация “ техническата информация за пътните транспортни средства. Досега пунктовете не разполагат с такива данни, което затруднява осъществяването на прегледите.

При определянето на екологичните групи също сме създали промени, съобщи транспортният министър. " Вече ще се регистрират действителните данни от измерването на наличието на излъчванията в отработилите газове за всички коли. Досега, в случай че в свидетелството за регистрация не е отразена екологичната категория на автомобила, екогрупата се определяше според от датата на първата регистрация без да се вземат поради измерванията “, изясни Георги Гвоздейков.

По време на техническите прегледи ще се ревизира и системата за незабавни повиквания eCall, с която някои типове транспортни средства би трябвало да бъдат наложително оборудвани, според европейското законодателство.

Министър Гвоздейков напомни също, че през октомври тази година са признати промени в Закона за публичните поръчки, които целят поощряване на чисти и енергийно ефикасни пътни транспортни средства. До края на годината ще е подготвена и нормативната уредба за условията към чистите транспортни средства, които би трябвало да бъдат залагани при възлагане на публични поръчки.

" Обсъжда се концепцията за основаването на обединен указател за пътните транспортни средства с всички данни за техническото положение, промени на структурата, изминати километри, поправки, техническо обслужване и други. Това ще даде цялостна информация за положението на колите и опция на потребителите да създадат осведомен избор при покупката на автомобил “, добави министър Георги Гвоздейков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg