Вече почти месец Европа понася рекордни горещини. Много части от

...
Вече почти месец Европа понася рекордни горещини. Много части от
Коментари Харесай

Европа пропилява възможността за евтина слънчева енергия на фона на горещото лято

Вече съвсем месец Европа понася рекордни горещини. Много елементи от континента също станаха жертви на горски пожари и нараснал риск от суша. Това накара управляващите да предизвикват по-малкото потребление на изкопаеми горива.

В същото време Европейски Съюз се стреми да усили производството от възобновима сила, до момента в който се възвръща от енергийната рецесия вследствие на войната сред Русия и Украйна. Въпреки че цените на силата паднаха от равнищата си в разгара на рецесията, неустойчивостта е постоянно срещана при краткосрочните контракти за покупка на сила, тъй като има големи промени в предлагането според от времето. Цените могат да станат негативни, когато има налична повече сила, в сравнение с е належащо за облекчаване на търсенето, само че могат и да се покачат при дефицит.

" Европейският съюз би трябвало да предприеме стъпки за прекъсване на разхищението на слънчева сила и ограничение на негативното ценообразуване, с цел да насърчи вложенията " - за това приканват еко организации, представени от Bloomberg.

Европа ще генерира рекордни количества слънчева сила това лято, само че подвластните от въглища страни като Полша и Чехия могат да изключат слънчеви централи по време на ненадейно ниско търсене. Това настояват 17 организации в писмо във вторник до европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон. " Заради неналичието на еластичност на системата, въглищата с огромни излъчвания се изгарят и чистата, евтина слънчева сила се губи ", считат те.

Освен това променливостта на цените на силата и прекомерно честите негативни цени заплашват вложенията в нови фотоволтаични паркове, считат специалистите, като разясняват, че съмнението в цените ще е " новото обикновено ".

Организациите приканват за ускорение на издаването на позволения за електрическите мрежи и поощряване на хибридни слънчеви планове, както и за стъпки за справяне с негативното ценообразуване.

Въпреки апелите и рецензиите, че се губи скъпа сила, в средата на юли в Европа на някои места цените на електрическата енергия паднаха под нулата, в това число в Германия, Франция, Обединеното кралство, Нидерландия и други Това демонстрират данни на Epex Spot SE, представени от Bloomberg. В Нидерландия цените за неделя бяха до минус 73,76 евро за мегаватчас. Това се дължеше на рекордното произвеждане на зелена сила.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР