Вече от 12 години работя за решаването на проблемите на

...
Вече от 12 години работя за решаването на проблемите на
Коментари Харесай

Караянчева: Пандемията не може да бъде предпоставка за нечестни избори

Вече от 12 години работя за решаването на проблемите на моите съграждани и имам самочувствието, че съм помогнала на доста хора. Това съобщи в изявление за Dir.bg досегашният ръководител на Народно събрание и претендент народен представител от ГЕРБ Цвета Караянчева. Според нея ръководещата партия ще води транспарантна акция в случай, че се наложи следизборна коалиция. Караянчева е безапелационна, че пандемията не може да бъде причина за нечестни избори.

- Г-жо Караянчева, лидер сте на листата в Кърджали. Какви са главните проблеми там?

- Повечето проблеми, които снижават качеството на живот в нашия район, са от компетенциите на локалната власт. Повечето проблеми от компетенцията на държавната са решени - през годините бяха отпуснати доста средства и за инфраструктура, и за реновиране на учебната материална база, и за осветлението на регионалния град, за водоснабдяване и за саниране. Един голям проблем остана неуреден и това е построяването на околовръстен път на Кърджали. Това е тежък инфраструктурен план, и по него се работеше с положителни темпове до края на 2019 година Но предходната година прекатурна много проекти. Надявам се, че в най-близко бъдеще тематиката за обходния път на града ще се върне във фокуса на вниманието на изпълнителната власт.

- Как ще разрешите посочените проблеми?

- Вече от 12 години работя за решаването на проблемите на моите съграждани и имам самочувствието, че съм помогнала на доста хора. Искам да подчертая, че в никакъв случай не съм търсила политическа полза от това. Често слушам, изключително в отдалечени селца, зарязвани с години, да ми споделят: " Много ти благодарим, чадо, че оказа помощ да ни оправят водопровода/ да ни построят моста/ да ни прокарат път. Обичаме те, но нали знаеш, че ние тук за Движение за права и свободи си гласуваме ". Знам, но нали някой би трябвало да свърши и тази работа, с цел да имате чиста вода или да не пътувате по час и половина до прилежащото обитаемо място, когато можете да стигнете за 15 минути.

- Пряк конкурент в Кърджали е водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, който също познава района чудесно. С какво смятате, че Вашето име ще натежи пред неговото при избора на хората?

- Само да ви поправя - господин Карадайъ не е от района. Само хора, живеещи в района го познават чудесно. Всеки от нас си има своите гласоподаватели и всички се стремим да разширяваме периферията и да привличаме нови симпатизанти.

 Цвета Караянчева от председателското място в Народно събрание и Мустафа Карадайъ с изявление от естрада
Цвета Караянчева от председателското място в Народно събрание и Мустафа Карадайъ с изявление от естрада
Снимка: Булфото

- Социологическите изследвания демонстрират, че нито една политическа мощ не би могла да ръководи независимо. С коя политическа мощ бихте се коалирали?

- Самите социолози ни предизвестяват да четем данните от изследванията с едно мислено и признават, че сега, поради високата тревога в обществото, е мъчно да се работи на терен. Така че ние не знаем сигурно по какъв начин тъкмо ще се показват политическите сили. Едно нещо е несъмнено - ГЕРБ постоянно е водила договарянията си за коалиране по допустимо най-прозрачния метод. Така постъпихме и през 2014, и през 2017 година. След всеки кръг от договаряния и с Реформаторския блок, и с Обединените патриоти, обяснявахме пред обществото по кои позиции сме постигнали единодушие и в какво се показват несъгласията ни. Ще постъпим по същия метод и в този момент.

- Определят Ви като едно от остриетата на ГЕРБ. На каква акция ще заложите?

- Срещаме се в очи с нашите съграждани, несъмнено при прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Естествено присъстваме в локалните и в обществените медии. Разчитаме на положителна акция и ясни послания.

 Снимка: Facebook

- Какви заключения си направихте като ръководител на Народното събрание?

- За да се поддържа салдото в залата, би трябвало да бъдеш пръв измежду равни с акцент върху думата " равни ". Не можеш да показваш пристрастия. Освен това ръководителят е виновен за гладкото действие на администрацията на Народното събрание - нещо, което остава невидимо за обществеността. Трудна позиция, при която всяка стъпка или дума могат да бъдат подложени на безмилостна дисекция и е елементарно опозицията да те трансформира в гръмоотвод при офанзивите си против ръководещото болшинство.

- Доверието в Народното събрание, пък и изобщо в институциите, е ниско. Как смятате да го върнете?

- В началото на моя мандат като ръководител имах упоритостта да хвърлим повече светлина върху работата на депутатите в комисиите. Да покажем пътя на закона, полемиките с специалисти и наранени страни, случаите, когато болшинство и съпротива дружно търсят най-хубавите решения. Съжалявам, че не успяхме да го реализираме. Гражданите виждат съвсем само това, което става в пленарната зала, и би трябвало да се съглася, че то най-често не е доста вдъхновяващо. Там на напред във времето са конфликтите и острото опълчване. И даже да харесваш дейностите на парламентарната група, за която си дал своя вот, всекидневно не одобряваш съперниците им. Затова Народното събрание обичайно има ниско доверие. Докато работата в комисиите е от напълно друго естество и в доста от тях царува колегиалност, разногласията и споровете са всъщност, а не поради камерите.

- Може ли пандемията да бъде причина за нечестни избори? Ще съумеят ли хората да гласоподават, виждаме че случаите на коронавирус нарастват?

- Не, не може. Но непрекъснатото говорене по какъв начин има заплаха изборът на жителите да бъде сменен, самичък по себе си е причина за деформиране на изборния резултат. Мантрата, че изборите ще бъдат нечестни, отблъсква повече, в сравнение с страхът от пандемията. Ако от заран до вечер повтаряш на хората, че гласът им ще остане незачетен, каква ще е мотивацията им да отидат до урните? Напротив - всеки глас има значение, а обществото има потребност от висока изборна интензивност.

Цвета Караянчева е родена на 25.02. 1968 в с. Болярово. Завършила е механотехникум в Кърджали, а по-късно се дипомира като машинен инженер в Техническия университет в София. Има и тапия от Оупън унивърсити в Лондон. Владее съветски. В продължение на пет години е шеф на завода за инструментална екипировка " Формопласт " в Кърджали. Там тя стартира работа от най-ниското ходило. Избрана е от политическа мощ Политическа партия ГЕРБ с 33.54%, избирателен район 9-Кърджали. Тя е народен представител към този момент четвърти мандат и ръководител на Народното събрание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР