Вече над половин век легендарният съветски автомобил LADA се движи

...
Вече над половин век легендарният съветски автомобил LADA се движи
Коментари Харесай

10 интересни факта за руската класика LADA

Вече над половин век именитият руски автомобил LADA се движи по пътищата на Стария континент. А и освен тук… Любима кола в някогашния източен блок, LADA е най-масовият автомибил, създаван от съветската промишленост.

Основите на марката са сложени 4 години преди появяването на първия автомобил на поточната линия, а някои от тези първи създадени модели несъмнено към момента се пазят ревниво от своите притежатели с нотка носталгия. Днес ще се разходим из предишното и сегашното на LADA с 10 любопитни обстоятелството за тези паметни коли.

1. Началото

На 20 юли 1966 година държавното управление на тогавашния Съюз на съветските социалистически републики издава разпореждане за изграждане на нов авто цех. След оглеждане на подобаващи места е определен съветският град Толиати. Още на 15 август същата година шефът на FIAT Джани Аниели подписва контракт със руското Министерство на автомобилната индустрия за съоръжение на авто цех с цялостен индустриален цикъл, като италианците би трябвало да доставят техническо съоръжение и да обучат личния състав. Така се слагат основите на АвтоВАЗ, компанията основала известните преди време и у нас коли LADA. Макар проектът да бил заводът да се построи за 6 години, обектът е приключен много по-рано – единствено за 3 години и половина. А първите коли от поточните линии стартират да излизат на 18 април 1970 година.

2. Жигули или FIAT?

Първите коли ВАЗ 2101 Жигули мощно напомняли на FIAT 124, въпреки да били асемблирани напълно от елементи съветско произвеждане. Година по-късно от завода излиза и 100-хилядният автомобил с марката ВАЗ. До 1973 създадените коли доближават 1 милион. За цялата си история заводът на АвтоВАЗ в Толиати е създал над 28,5 млн. автомобила от 40 модела. Сред най-успешните за компанията модели са точно „ Жигули ”, както и ВАЗ 2106, осъществили по над 4 милиона екземпляра от всеки модел. Излязлата през 80-те години на предишния век Лада Самара пък надвишава 5 милиона продажби. Легендарният джип Лада Нива (сега прочут като Lada 4×4) пък, от дълго време трансферира 2 милиона продажби.

3. Заводът в Толиати

Заводът на АвтоВАЗ в Толиати има личен научно-технически център, където се минава цялостният цикъл по основаване на даден модел – от концепциите, през макети, прототипи и подготовка за серийно произвеждане. Заводът е затворил цялостния цикъл на автомобилното произвеждане – от металургично, през сплескване, произвеждане на пластмасови елементи, електроника и електрически системи, шасита, мотори, скоростни кутии и така нататък През 2008 алиансът Renault-Nissan придобива главния пакет акции на АвтоВАЗ, а съветската компания с нейните индустриални мощности е най-големият производител в страната и един от най-големите индустриални центрове на френско-японския алианс в света. Днес АвтоВАЗ е единственото поделение на алианса, произвеждащо модели от 4 марки – Lada, Renault, Nissan и Datsun. Актуалната гама на самата LADA включва общо 20 модела и модификации, като измежду бестселърите са Lada Vesta и XRay, които са в топ 20 по продажби на съветския авто пазар.

 10 забавни обстоятелството за съветската класика LADA

4. LADA и европейският пазар

Руският авто производител АвтоВАЗ приключи продажбите на LADA на пазарите в Европейския съюз. Към 2019 година моделите на руснаците се оферират в България, Германия, Австрия, Литва и Унгария. Причините за изтеглянето от европейския пазар са в по-строгите екологични условия. Дотогава Европейски Съюз бе постановил междинни равнища на въглеродни излъчвания от 120 грама на км, като моделите на LADA ги покриват. От 2020 година обаче нормата 95 г/км, а за руснаците се оказа извънредно нерентабилно преправянето на елементите към условията. Междувременно обаче руснаците не престават да работят с сътрудниците си от Renault-Nissan за нов световен модел, с който дават обещание да се завърнат на пазара в Европа.

5. Лада Нива

Още с първата си поява ВАЗ 2121 – прочут като Лада Нива, провокира сериозен интерес, само че той е ненапълно охладен от цената: 9000 рубли. Това е с 1700 рубли повече от най-скъпия модел на ВАЗ по това време, и напълно покрай цената на Волга. През 1979 поради съществуващите, въпреки и непризнавани от никого стопански усложнения на Съюз на съветските социалистически републики, цените на всички коли се усилват: Нива към този момент е 11 000 рубли, а Волга ГАЗ 24-02 доближава 14 000. Към 1983 година цените се връщат малко надолу и Нива е към този момент 10 300 рубли. По това време междинната месечна заплата в Съюз на съветските социалистически републики е 188 рубли, т.е. колата коства 55 месечни заплати. За съпоставяне през днешния ден наследникът на Нива, LADA 4Х4, коства към 500 000 рубли, или към 11 междинни заплати.

6. От Жигули към Лада

Любопитни са и обстоятелствата за имената. Жигулѝ (в България постоянно наричана разговорно Жигу̀ла) е комерсиална марка на АвтоВАЗ, употребена в предишното. Името е определено в чест на Жигульовските възвишения край крайбрежията на междинното течение на река Волга. Автомобилите от първата фамилия (ВАЗ-2101, ВАЗ-2102, ВАЗ-2103, ВАЗ-2106) се продават на вътрешния пазар на Съюз на съветските социалистически републики, както и на външните пазари, под комерсиалното название Жигули. Тъй като обаче в редица европейски страни думата „ жигули “ потребителите асоциират със съмнителното разбиране жиголо, то на външните пазари марката скоро е изменена на LADA (съответно експортните ВАЗ-2101, ВАЗ-21011, ВАЗ-2103, ВАЗ-2106 стават Lada-1200, Lada-1300, Lada-1500, Lada-1600 по размера мотора в cm³). Това название нормално се асоциира с комерсиалния знак на завода ВАЗ – стилизирано изображение на антична речна платноходка – ладия. Лада е и богинята на хубостта и фамилията, а и знак на красивото и модата. Така името претърпява забавна трансформация и от нецензурно и смущаващо, става знак, пораждащ асоциации с емблемата на завода ВАЗ – речна платноходка (ладия) и по едно и също време с това, за модерност и улеснение.

7. Нива или Н.И.В.А?

Има и доста любопитни истории към името и модела НИВА. Името не идва от думата „ равнища “. Въпреки че е напълно уместно за автомобил, предопределен за селскостопанските региони на Съветския съюз. Но Пьотър Прусов, един от двамата основни конструктори на ВАЗ 2121, разкрива същинската причина да изберат тъкмо тази дума. В нея са буквите от имената на неговите и на сътрудника му Владимир Соловьов деца (съответно Наталия и Ирина, и Вадим и Андрей). Запазено е листче, на което се вижда по какъв начин конструкторите са опитали с имената и са проверявали по какъв начин биха звучали и на други езици.

 10 забавни обстоятелството за съветската класика LADA

8. Кой кого: LADA или Suzuki?

Една много известна в Русия легенда твърди, че през 80-те години на предишния век от Suzuki черпили ентусиазъм от Нива, с цел да основат своето Еscudo/Vitara. И дори били дарили специфична грамота на основния конструктор Прусов като „ кръстник “ на техния модел. Това е точно легенда – двата модела мощно се отличават, даже като идея. Японската е на рама, до момента в който руската употребява самоносеща структура. В този смисъл ВАЗ-2121 фактически може да претендира, че е първият от по този начин модерните през днешния ден кросоувъри.

9. Когато Брежнев сподели „ Да! “

Твърди се, че Леонид Илич Брежнев е бил измежду първите тест водачи на Лада Нива. Генсекът на Комунистическа партия на Съветския съюз бил разпален фен на колите и съгласно някои източници имал сбирка от 68 машини. След като прототипът на бъдещата Нива бил тестван от министъра на автомобилната индустрия Александър Тарасов, пристигнал ред и самият Брежнев да го опитва. За смут на защитата си, Леонид Илич отпрашил с колата в незнайна посока. Върнал се след час, излязъл от колата, блъснал с длан по капака и отсякъл: „ Правете я! “. Изпитания също по този начин са се провеждали против Land Rover. Петнайсетте тестови прототипа първо били пратени на 4000-километров преход в зимни условия по Уралските планини, а по-късно – на 13 000 километра измежду лято в степите на Средна Азия. Успоредно с прототипите за съпоставяне се тествали УАЗ-469Б, ЛуАЗ-696, ИЖ-14, а също и вносни Range Rover и Land Rover 88. Бъдещата Нива издържала съпоставката добре и на 31 юли 1977 бил подписан указът за начало на производството.

10. С LADA в мраз и лед

Тази машина на времето – LADA, е стигала до Северния полюс и съвсем до Еверест. През 1998 година, като част от експедиция, една Нива на личен ход се изкачва до базовия лагер под Еверест, на височина 5300 метра. Година по-късно се изкачва и на 5762 метра, прекосявайки тибетското плато. Но най-забележителното ѝ премеждие е друго: отново през 1998 една Нива, спусната с хеликоптер върху полярните ледове, съумява да стигне до Северния полюс. Служила е 11 години и на Антарктида, на антарктическата станция „ Белингсхаузен “, сред 1990 и 2001. Днес този автомобил е изложен в музея на ВАЗ в Толиати. Ценят я и в Холивуд. Нива е взела участие в голям брой американски и западноевропейски филми – „ Робокоп “, „ Златното око “, „ Един свят не стига “, „ Никита “, „ Час пик 3 “, „ Мисията невъзможна “, „ Непобедимите 3 “ (сниман и в България). А в шлагера „ Невероятният живот на Уолтър Мити “ (с Бен Стилър) Нива изигра една от основните функции.

За край – LADA през днешния ден:

Автомобилите LADA си остават най-обичани и най-продаваните в Русия, както измежду новите леки коли, по този начин и втора ръка. През последните 12 години, за които има данни за продажбите на нови коли и лекотоварни коли от Асоциацията на европейските предприятия, колите LADA заемат първата линия по размер на продажбите, от време на време изпреварвайки двойно задграничните съперници.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР