След като в началото на века компанията Apple беше почти

...
След като в началото на века компанията Apple беше почти
Коментари Харесай

10-те най-емблематични творби на Стив Джобс

След като при започване на века компанията Apple беше съвсем пред банкрут, през днешния ден тя е един от безспорните водачи на пазара за мобилни и компютърни устройства. Любопитното към марката е, че у нас компютрите на Apple бяха необятно публикувани през 80-те и началото на 90-те години на предишния век, въпреки и не в оригинал, а в техните български аналози създадени в град Правец.

От семейството на Apple съвместими компютри са Правец 82, Правец 8М, Правец 8А, Правец 8Ц. Познавачите настояват, че компютрите Правец съвсем по нищо не се разграничават от Apple, даже в някои връзки ги превъзхождат. Ето 10-те най-емблематични произведения на Стив Джобс, които направиха компанията най-голямата на света.

1. Apple II (1977)

Apple II е първият огромен триумф на Apple. Това e първият компютър в пластмасова кутия – изобретение, което трансформира персоналният компютър от занимание за фанатиците в всеобщ артикул. Успехът с Apple II единствено ускори вярата на Стив Джобс, че дизайнът може да построи мост сред компютрите и елементарните хора.

2. Macintosh (1984)

„ Компютърът за останалата част от нас “ – Macintosh даде мишката и графичния потребителски интерфейс на необятната публика. Две революционни нововъведения, които направиха компютъра толкоз елементарен и подсъзнателен, че и едно дете да може да борави с него.

3. Студио Pixar (1986)

Джобс напуща Apple през 1985 година и през идната година купува малко студио за анимация от Lucasfilm за 5 млн. $. През 1995 година, след излизането на „ Играта на играчките “, той най-сетне вижда плодовете от труда за Pixar. През идващото десетилетие и половина студиото прави блокбъстър след блокбъстър и трансформира посоката на развлекателния бизнес. През 2006 година Джобс продава Pixar на Disney за 7.4 милиарда $. Към днешна дата студиото е спечелило десетки награди „ Оскар “.

4. Mac OS X (2001)

Десетото потомство операционна система на Apple в действителност не стартира живота си в тази компания. Първите стъпки по него се вършат още по време на работата на Джобс и екипа му в NeXTSTEP. Джобс основава компанията NeXT след напускането си в Apple през 1985 година. Apple купува NeXT през 1997 година, малко откакто Джобс застава на поста основен изпълнителен шеф. OS X се оказа толкоз сполучлива и гъвкава система, че е приспособена в iOS за iPhone, iPAD и iPod Touch.

 10-те най-емблематични произведения на Стив Джобс

5. iTunes (2001) / iTunes Store (2001)

iTunes  разрешава на потребителите да провеждат своята цифрова музикална сбирка. В екип с iTunes Store пък те вършат гражданска война в музикалния бизнес и трансформират метода, по който използваме музиката.

6. iPod (2001)

iPod не просто промени метода, по който ние съхраняваме обичаната си музика: той промени метода, по който я слушаме. Парчета, албуми и музикални сбирки – те към този момент не са заключени в едно CD, а са разполагаем на потребителите когато и да е. iPOD направи и друго – трансформира се в икона на несравнимите благоприятни условия на Apple за основаване на елементарност в дизайна.

7. iPhone (2007)

Още една от емблематичните произведения на Стив Джобс. iPhone порази света на телекомуникациите като гръмотевица. Той не беше първият телефон със сензорен екран, само че беше първият, която потребителите почувстваха като извънредно подсъзнателен и занимателен. Това е първият телефон, който да можеше да се похвали със програмен продукт и хардуер, настоящи в цялостен синхрон.

8. iOS App Store (2008)

App Store е революционен артикул, пренасяш iPhone на друго равнище, където потребителският опит може да се промени съвсем неотложно. Нуждаете се от част от програмен продукт, с цел да приключите работа или игра, която да ви забавлява за няколко минути? App Store слага софтуерния свят под пръстите ви. Той сътвори и един голям кръг от самостоятелни разработчици, давайки им опцията елементарно да популяризират продуктите си и да изкарват огромни пари от всяка продажба. От януари 2011 година повече от 10 милиарда приложения са били изтеглени от магазина.

9. iPad (2010)

При стартирането на таблета си Apple трябваше да изтърпи присмеха на критиците, които намираха името на новия им артикул за смешно. Е, в този момент никой не се смее. До края на 2010 година той покори 75% от пазара на таблети. iPad е елементарен за приложимост, наличен и занимателен. Истина е, че той не беше първият таблет, появил се на сцената, само че пък беше първият без клавиатура или помагало за писане.

10. The Apple Image

Това не е артикул самичък по себе си, само че способността на Стив Джобс да прави технологиите cool (готини) може да се окаже неговото най-голямото достижение.

Рекламите на Macintosh от 1984 година го показват като избавител на дистопичния свят, доминиран от компютъра; в средата на 90-те години идва акцията, в която Алберт Айнщайн и Джим Хенсън предизвикват потребителите да „ Мислят друго “; до емблематичните появи на Стив Джобс, в които той показва продуктите си, облечен в черно поло и бели маратонки… всичко е от голяма важност и за цялостния образ на продукта.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР