Вече на пазара целогодишно се предлагат всякакви плодове. През зимата

...
Вече на пазара целогодишно се предлагат всякакви плодове. През зимата
Коментари Харесай

Не дръжте бананите и доматите на студено

Вече на пазара целогодишно се оферират всевъзможни плодове. През зимата можем да си позволим да ядем летни плодове и противоположното. Трябва обаче да знаете по какъв начин да съхранявате плодовете и зеленчуците.

В хладилника може да се съхраняват следните плодове: ябълки, круши, ягоди, череши, киви, смокини, грозде, сини сливи, кайсии. Подходящите зеленчуци пък са спанак, моркови, целина, репички, салата.

Плодове и зеленчуци, които не се предлага да се държат в хладилника, тъй като ще потъмнеят - банани, ананас, пъпеш, картофи, тиквички, домати и краставици.

За плодовете не е добре да се затварят в контейнери или в пластмасови съдове. Те би трябвало " да дишат ".

Ябълките са издръжливи, само че се резервират още по-дълго, в случай че ги държим в найлонови торбички. Можете в допълнение да ги измивате със студена вода един път седмично.

 Не дръжте бананите и доматите на студено

Малотрайни плодове като кайсии, нектарини, круши и сливи не би трябвало да се съхраняват дружно с такива, които устоят по-дълго. Същото се отнася и за презрелите и неузрели плодове - първите може да причинят изгниване на вторите.

По-добре е да се купуват плодове и зеленчуци в по-малки количества, с цел да престояват за по-кратко.

Температурата също оказва огромно въздействие върху трайността на продуктите. Между 13°C и 7°C може да запазят живота на плодовете до 22 дни.

Има плодове, които разрешават заледяване и предпазване за по-дълго. Това са ананас, ябълка, кайсия, черни череши, ягоди. Съхранението по този метод не би трябвало да е за повече от 6 месеца.

Тропическите плодове и гроздето не са подобаващи за заледяване. Всеки съвременен ледник има разнообразни зони на изстудяване.

Като цяло питателните артикули би трябвало да се слагат в хладилника директно след тяхното закупуване. Внимавайте да са добре опаковани и затворени. Това защищава от изсъхване, непознати миризми и микроби.

Морковите и репичките се резервират по-дълго свежи, в случай че преди този момент им се изрежат зелените стебла. Салатите и подправките се слагат леко навлажнени в пликче за заледяване и се слагат в шкафчето за зеленчуци.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР