Вече можем да контролираме как институциите използват личните ни данни.

...
Вече можем да контролираме как институциите използват личните ни данни.
Коментари Харесай

Вече можем да контролираме как институциите използват личните ни данни

Вече можем да направляваме по какъв начин институциите употребяват персоналните ни данни. Това става допустимо посредством нова услуга на Агенцията за електронно ръководство. Достъпна ли е тя за всички български жители?

Новата услуга може да бъде открита в Системата за несъмнено електронно връчване, която се намира на този уеб-адрес.

Тя е основана за всички български жители, само че става известно, могат да се записват само тези, които разполагат с електронен автограф или личен код към Национален осигурителен институт. Но 70% от пълнолетните българи не разполагат нито с едното, нито с другото.

На фона на новата електронна услуга, статистиката демонстрира, че едвам 5% от пълнолетните българи споделят електронно с администрациите.

Това е младият, сред 25 и 36-годишна възраст българин с висше обучение и добър стандарт на живот. 80 на 100 към момента избират да подават документи на „ гише”.

Администрациите също към момента не са на „ ти” с електронните услуги. Едва една пета от общините оферират услуги за жителите по интернет.

От 265 общини в България, 51 оферират електронни услуги, а 214 не.



След сполучлива регистрация в Системата за несъмнено електронно връчване, всеки жител с електронен идентификатор може да ревизира коя администрация, по кое време и за какво е употребила персоналните му данни.

Лесно се вършат и информации в над 50 регистъра.

„ Граждански контрол” върху работата на администрацията – това е главният плюс на новата услуга съгласно специалистите.

„ Ако има безсъвестен достъп до данни, такива, за които жителят не си спомня и е уверен, че не е имало такава услуга, той може да алармира съответното ведомство. Тоест, ние даваме късмет жителите да виждат по кое време ведомствата ревизират техни данни. Това е мощен инструмент, само че изисква гражданско участие”, съобщи Александър Йоловски, ДАЕУ.

Но и от организацията предвиждат, че услугата няма да се употребява от доста жители – такава, каквато е ориста на множеството електронни услуги.

„ Всички ние употребяваме „ Фейсбук” и така нататък, само че необичайно, че като стане въпрос за електронна услуга, да заплатим електронно административна услуга – това не се случва. Все още избираме да имаме уверение на хартия с автограф и влажен щемпел, в сравнение с електронен подпис”, добави Александър Йоловски.

Новата услуга е задействана от няколко дни и за нея са се записали към този момент 10 000 лица.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР