Вече минаха повече от сто дни, откакто Русия нахлу в

...
Вече минаха повече от сто дни, откакто Русия нахлу в
Коментари Харесай

National Interest: Предложение за мирен план за край на руско-украинския конфликт

Вече минаха повече от 100 дни, откогато Русия нахлу в Украйна, без да се вижда завършек на войната. Войната има капацитета да се проточи с месеци, в случай че не и с години и да докара до гибелта на още десетки хиляди украинци, както и до унищожаването на още градове, което ще подклажда влошаващата се филантропична рецесия, написа Дейвид Пайн в The National Interest.

Комисията на Организация на обединените нации по правата на индивида удостовери, че над 4000 украински цивилни са били убити по време на съветската инвазия, до момента в който украинското държавно управление твърди, че броят на жертвите е над 27 500.

Войната докара до най-голямата бежанска рецесия от края на Втората международна война. Смята се, че близо пет милиона украинци са напуснали страната, до момента в който спомагателни осем милиона са били разселени в Украйна.

Това са зашеметяващи числа, които се равняват на над една трета от жителите на Украйна, които са принудени да изоставен домовете си. Освен това украинският президент Владимир Зеленски неотдавна разгласи, че съветските сили в този момент управляват 20 % от територията на Украйна.

Докато западните медии не престават неправилно да оповестяват, че Украйна печели войната, министърът на защитата Лойд Остин уточни, че Русия реализира еволюционен прогрес към постигането на военните си цели . Според неотдавнашен отчет на западното разузнаване, макар че Съединените щати дават на Украйна четири до пет пъти повече военна помощ, в сравнение с Киев харчи за своите въоръжени сили всяка година, Украйна губи борбата за Донбас и търпи „ рискови загуби “, до момента в който е „ превъзхождана с 20 към 1 в артилерията. “

Украинските войски са на привършване на боеприпасите, от ден на ден се деморализират и стартират да дезертират. Докладът също по този начин разкрива, че по-голямата част от украинската артилерия е лимитирана до двадесет и пет километра, до момента в който съветската артилерия и ракетни установки могат да нанасят удари от дванадесет пъти по-голямо разстояние.

В него също по този начин се показва, че позицията на Украйна при договаряне е отслабена, защото Русия има повече от 10 пъти повече военнопленници от Украйна. Докладът на разузнаването приключи със заявката:

„ Ясно е, че стандартна война не може да бъде извоювана, в случай че вашата страна има няколко пъти по-малко оръжия, оръжията ви удрят врага на по-късо разстояние и имате доста по-малко муниции от съперника. "

Признавайки рисковете от съветската нуклеарна ескалация, президентът Байдън неотдавна разясни, че Съединените щати не се стремят към директна война с Русия, нито ще поддържат свалянето на съветския президент Владимир Путин.

След като разгласи предишния месец, че задачата й е да отслаби Русия и да унищожи способността й да води офанзивна война, администрацията на Байдън в този момент споделя, че задачата на американската военна помощ е да ускори способността на Украйна да договаря за по-благоприятно спокойно съглашение.

На въпрос дали Украйна може да се наложи да отстъпи част от територията си в контрактувано спокойно съглашение с Русия, Байдън не изключи тази опция.

Следва препоръчан кротичък проект от петнадесет точки за преустановяване на руско-украинската война. Това са най-хубавите и реалистични условия, на които Украйна може да се надява, както и изискванията, които най-вероятно ще бъдат допустими и за двете страни.

Такова контрактувано компромисно спокойно съглашение може да бъде подписано с ходатайство от Франция, Германия, Италия, Турция и Израел и ще бъде последвано от преустановяване на всички военни интервенции и евакуиране на всички съветски военни сили от Украйна отвън района на Донбас.

Доколкото ми е известно, това е първото всеобхватно спокойно предложение, оповестено в западно списание и то се пробва да позволи трайно, вместо да отсрочи разрешаването на всички съществуващи области на спор сред Русия и Украйна, с цел да подсигурява, че Русия няма да има някаква причина за обновяване на военните дейности против Украйна в бъдеще.

Това предложение също по този начин преглежда някои от най-належащите опасения за сигурността на Русия, като в същото време служи за повишение на сигурността на членовете на НАТО посредством понижаване на вероятностите за предстоящ спор с Русия.

Мирен проект в петнадесет точки за завършек на войната в Украйна

1. Украйна ще промени конституцията си, с цел да стане непрекъснато неутрална. Нейната самостоятелност, неутралитет, народен суверенитет и териториална целокупност ще бъдат обезпечени от непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и ще бъдат обусловени от спазването от страна на Украйна на изискванията на мирното съглашение.

В подмяна Русия ще признае легитимността на настоящето държавно управление на Украйна и ще се откаже от всякакво желание да размени актуалните украински държавни водачи с такива, които са по-податливи на Москва.

2. Украйна признава обединяването на Русия с Крим през 2014 година и се отхвърля от всевъзможни планове да си го върне със мощ или по различен метод.

3. Русия ще изтегли всичките си военни сили на позициите им преди нахлуването, в това число от Харковска, Запорожка и Херсонска области, само че като се изключи района на Донбас, където новата линия на надзор сред Русия и Украйна ще бъде ревизирана съгласно линията на надзор, какъвто съществува при осъществяването на това съглашение.

4. До септември 2022 година ще се организира национален референдум за целия район на Донбас, в това число Луганска и Донецка области, за това дали техните жители желаят да станат самостоятелни или да се върнат под контрола на Украйна.

Този референдум ще се организира от съответните държавни управления на Луганска и Донецка области от всяка страна на контролната линия и ще бъде следен от Организация на обединените нации или други неутрални интернационалните наблюдаващи. На всички жители на Луганска и Донецка области, в това число бежанците, се позволява и предизвиква да гласоподават на референдума. Гласовете на Луганска и Донецка област се преброяват дружно, тъй че резултатите да са идентични и за двата района.

В случай, че болшинството от техните жители гласоподават да останат част от Украйна, районът на Донбас ще бъде дефинитивно демилитаризиран с изтеглянето на всички съветски и украински войски. Както беше контрактувано от Украйна по силата на съглашението Минск II, конституцията на Украйна също ще бъде променена, с цел да се подсигуряват правата на рускоезичните малцинства.

Ако обаче Донбас гласоподава за самостоятелност, всички украински войски ще бъдат изтеглени. Руските войски могат да останат единствено в случай че бъдат поканени за това от държавните управления на Луганск и Донецка република. Независимо от резултата от референдума, Украйна се съгласява още веднъж да направи съветския един от формалните си езици.

5. Русия ще поддържа молбата на Украйна за присъединение към Европейския съюз.

6. Украйна ще прекрати дефинитивно всички връзки с НАТО, в това число военни инструктори, продан и взаимни военни учения, дружно с всички оръжейни доставки на НАТО като се изключи дребни оръжия.

Освен това Украйна ще забрани разполагането на войски или бази на НАТО на нейна територия. Украйна също по този начин се съгласява да приключи участието си в програмата на НАТО Партньорство за мир и да приключи своето съглашение за стратегическо партньорство със Съединени американски щати от ноември 2021 година

7. Украйна ще понижи сухопътните си сили до не повече от 150 000 военнослужещи на дейна работа и най-много 100 000 бойци в запас.

8. Украйна се съгласява да унищожи всички свои „ ударни системи “ под съветски контрол. (Тази наредба евентуално ще се пояснява от съветските договарящи като включваща изтребители, изтребители-бомбардировачи, бомбардировачи, щурмови самолети; хеликоптери и БЛА, оборудвани с бомби, ракети или ракети; артилерия и минохвъргачки с диаметър над 155 мм, залпови ракетни установки, балистични ракети, крилати ракети и ракети земя-въздух със междинен и огромен обсег).

На Украйна ще бъде неразрешено да създава или придобива някоя от тези категорично неразрешени оръжейни системи. (За съответен лист с украински оръжия, които Русия евентуално би смятала за „ ударни системи “, апелирам, вижте предходната ми публикация „ Как Байдън може да постави завършек на войната в Украйна. “).

Освен това на Украйна ще бъде неразрешено да създава оръжия за всеобщо заличаване, в това число нуклеарно, биологично, или химически оръжия, и ще затвори всичките си двадесет и шест от финансираните от Съединени американски щати лаборатории за биологични проучвания в границите на шест месеца след подписването на това съглашение и ще разреши на съветските инспектори да имат достъп до лабораториите, с цел да подсигуряват, че те са затворени.

9. Всички военнопленници, бежанци и всички цивилни в плен ще бъдат върнати в съответните им страни с тяхното отнасяне и грижи, уредени от наредбите на Женевската спогодба.

10. Няма да има репарации, издавани от нито една от страните, нито интернационалните трибунали за военни закононарушения. Всички трибунали за военни закононарушения се управляват от нациите, към които принадлежат нарушителите.

11. Съединените щати и Европейският съюз ще се спогодят да дават нужната икономическа помощ за подкрепяне на процеса на възобновяване на Украйна.

12. Пълните дипломатически връзки сред Русия и Украйна, както и сред Русия и всички страни от НАТО, ще бъдат възобновени след подписването на това съглашение.

13. След осъществяването на това спокойно съглашение от двете страни, всички стопански наказания след нашествието, наложени против Русия, ще бъдат неотложно анулирани и всички обществени и частни съветски финансови и стопански активи, които са били арестувани, ще бъдат върнати на техните притежатели. При изискване, че Русия се придържа към неговите условия, двете страни се съгласяват да възстановяват комерсиалните връзки в границите на дванадесет месеца след подписването на това съглашение.

14. Съединените щати и НАТО издават писмени гаранции, че НАТО в никакъв случай няма да се разшири на изток в спомагателни някогашни руски републики или около границите на Русия (т.е. Финландия).

В подмяна на тези гаранции Русия ще се съгласи с влизането на Швеция в НАТО, както и с това на всяка друга европейска страна, която не граничи с Русия и желае да се причисли към алианса.

15. Русия и НАТО се спогаждат да стартират полемики за включване на Русия в архитектурата за сигурност на Европа, да възобновят Договора за нуклеарни сили със междинен обхват (INF) и да договарят следващо съглашение към Договора за стандартните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ).

Последващо съглашение към ДОВСЕ ще понижи броя на американските, западноевропейските войски и бази на НАТО и Русия в Източна Европа. Това ще включва всички страни, които се причислиха към НАТО след 1999 година, както и Беларус и Украйна, както и по-ниски равнища на войските, до по-малко от 9 000 от всяка страна.

Това съглашение планува, че ако Русия в допълнение понижи или даже отстрани военното си наличие в Беларус и продължи да съблюдава изискванията на мирното си съглашение с Украйна, тогава Съединените щати и западноевропейските членове на НАТО също ще понижат или отстранен своите комбинирани наличия на войски и ще затворят всички бази в балтийските страни, Полша, Румъния, Унгария и Словакия, с цел да подхожда на изтеглянето на съветски войски в Беларус.

Това евентуално ще върне Източна Европа към статуквото, което съществуваше преди срещата на върха във Варшава през юли 2016 година Като част от това съглашение, Съединените щати също ще се съгласят да изтеглят всички противобалистични ракети Aegis Ashore и да демонтират своите обекти за противоракетна защита Aegis Ashore в Редзиково, Полша, и Девеселу, Румъния в подмяна на евакуиране на всички съветски нуклеарни системи от Беларус.

Ползите от договаряне на спокойно съглашение

Ако районът на Донбас гласоподава за самостоятелност, това ще докара до загуба на почти 6,5% от украинската територия, държана преди нахлуването на Русия. Въпреки това множеството от крайбрежните територии, които Украйна ще си върне от мирното съглашение, ще компенсират Киев за загубата му.

Като се има поради, че Киев няма действителна вяра да си върне тези изгубени територии във военно отношение, той би могъл да завоюва доста от съглашението „ земя за мир “. Договарянето на спокойно съглашение също по този начин ще избави живота на хиляди, в случай че не и десетки хиляди украински жители, щадяйки градовете от по-нататъшно заличаване и позволявайки на хилядите й пътища, мостове, учебни заведения и лечебни заведения да бъдат възобновени.

Цената на възобновяване се прави оценка на 600 милиарда $. Въпреки че войната принуди половината от украинските предприятия да се затворят, мирното съглашение може да им разреши да се отворят още веднъж и милиони украинци могат да се върнат на работа.

Мирното съглашение също по този начин ще постави завършек на опустошителната черноморска обсада на Русия и ще възвърне способността на Украйна да взе участие в интернационалната търговия, като в същото време ще разреши на множеството от нейните близо 13 милиона бежанци да се завърнат вкъщи.

И най-после, прекратяването на войната до юли ще предотврати плануваното 60-процентно понижение на брутния вътрешен артикул на Украйна, в случай че войната продължи до края на годината.

В интерес на националната сигурност на Съединените щати е да подтикват Русия и Украйна да договорят спокойно съглашение допустимо най-скоро и да избегнат евентуална съветска ескалация до потреблението на тактически нуклеарни оръжия против Украйна или против страни от НАТО на фронтовата линия.

Администрацията на Байдън може да направи това, като предложи да спре използването на всички нови стопански наказания против Русия, разполагането на американски войски в Източна Европа и смъртоносна военна помощ за Украйна в подмяна на неотложно и дълготрайно съветско преустановяване на огъня, прекъсване на съветските военни настъпления, и обновяване на съществени мирни договаряния по посочените нагоре линии.

Облекчаването на глобите след спокойно съглашение евентуално ще обезпечи извънредно нужното икономическо облекчение за американците посредством доста понижаване на цените на горивата, храните и силата. Това също по този начин доста би понижило тежестта на влошаващата се световна продоволствена рецесия, която заплашва да умори от апетит милиони хора в световния юг.

Тъй като украинските военни и териториални загуби в борбата за Донбас се усилват, колкото по-дълго администрацията на Байдън и нейните съдружници от НАТО отсрочват да убедят Украйна да договаря за спокойно съглашение с Русия, толкоз по-слаба ще бъде преговорната позиция на Украйна.

Ако Зеленски реши да не договаря за спокойно съглашение след завладяването на Донбас от Русия, Путин даде да се разбере, че има намерение публично да анексира целия район на Донбас и Херсонска област, като в същото време резервира контрола на над 70 % от черноморското крайбрежие на Украйна.

Един съветски военачалник съобщи, че по-късно Москва ще провежда следваща атака за завладяване на Одеса и ампутиране на Украйна от Черно море, което я прави страна без изход на море и в допълнение ще отслаби нейната икономическа и териториална сигурност. Поради всички тези аргументи в националните ползи на Съединените щати и Украйна е да завършват спокойно съглашение за преустановяване на войната допустимо най-скоро.

* Дейвид Т. Пайн е някогашен офицер от от комбинираните сили на Съединени американски щати и Генералния щаб, има магистърска степен по национална сигурност от Джорджтаунския университет. В момента служи като зам.-директор на Националните интервенции за отряда за задания EMP към Министерството на националната и вътрешна сигурност на Съединени американски щати. Водещ на предаването " Защитавай Америка " по KTALK AM 1640.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР