Вече година и половина имаме раздвояване на представата за реалност

...
Вече година и половина имаме раздвояване на представата за реалност
Коментари Харесай

Доц. Антоний Гълъбов: Радев агресивно ще опитва да играе ролята на ментор на новото мнозинство

Вече година и половина имаме раздвоение на визията за действителност и това въздейства зле върху публичните настройки. Имаме радикално опълчване на пояснения, даже на тълкувания на едни и същи обстоятелства. В това отношение първите няколко дни на новото болшинство и на държавното управление демонстрират, че в действителност става дума за доста комплицирана структура, която повече ще внимава да оцелее, в сравнение с да предприеме промени, още повече, които са непопулярни. Независимо от декларациите за подготвеност за решителни дейности в действителност най-малко към този момент наподобява, че новото болшинство няма сили за това, тъй като всеки опит за увереност сега би могъл да наруши доста деликатните салда, които бяха реализирани като някакво съглашение. Това разяснява пред " Трибюн " политологът и социолог доцент доктор Антоний Гълъбов
свързани новини81568на 23.12.2021
" Първите дни на държавното управление демонстрират, че за жалост първите резултати бяха в областта на външната политика, само че и в областта на ръководството на рецесии имаме доста ясно изразен експертен недостиг. Имаме недостиг, обвързван с ръководството на администрацията, с ръководството на сходни обстановки и за жалост не виждам към този момент воля този недостиг да бъде обезщетен. Напротив продължаваме по същия метод, както при служебното държавно управление, да сменяме хора, смятайки, че когато се смени един човек, ще се реши проблем. Това е методът на Джугашвѝли, по-известен като Сталин, само че той в никакъв случай не е довел до нищо съществено в държавното ръководство. Ето за какво се притеснявам от спомагателна загуба на експертиза. Отново споделям, първите стъпки в областта на външната политика демонстрират, че има съображение за сходно безпокойствие, тъй като след един доста дълъг интервал от време, в който тази война докара до доста тежко утежняване на външния облик на България, от предходната година имаме целенасочени офанзиви, които трябваше да уязвят предходните ръководещи и Бойко Борисов, само че в действителност нанесоха тежки вреди на обществения облик на България. Новото ръководещо болшинство и неговите заявления не звучат съществено извън. Едновременно с това във вътрешнополитически проект декларираните планове като управническа стратегия не включват две доста значими неща – по какъв начин ще взима решения обединението, към този момент видяхме, че първият опит във връзка с мораториума не проработи, и второ – по какъв начин ще носят отговорност обособените партии, които си поделиха елементи от изпълнителната власт. Докато нямаме изясненост по какъв начин взима решения тази ръководеща коалиция и кой ще носи отговорност за тях, рискът остава висок. Не е радостно това, което споделям, само че е по този начин " отбелязва той.
свързани новини51278на 15.12.2021
Доц. Гълъбов акцентира: " Изминалите дни демонстрират, че Румен нападателно ще продължи да се пробва да играе ролята на наставник на новото болшинство и държавното управление. В същото време министър-председателят посредством заявките си за това, че те имат потребност от време, с цел да проучват рецесията с цените на електрическата енергия, в действителност желае да прикрие обстоятелството, че служебното държавно управление не направи нито този разбор, нито създаде разновидности на ограничения, които да овладеят този потрес. Истината е, че рецесията с цената на електрическата сила стартира доста преди началото на активността на това държавно управление и по мнението на всички енергийни специалисти тя предстоеше. В останалите европейски страни бяха подхванати разнообразни ограничения, които не допускат съществуването на Народно заседание, затова отговорността за развихрянето на тази рецесия без всякакво подозрение е на служебния кабинет, само че постоянното държавно управление не може да си разреши да го каже, с цел да не влезе в борба с Радев. За мое огромно страдание беше определен допустимо най-неадекватният вид за угнетяване на рецесията, вместо за дейното й ръководство. И най-малко към този момент не наподобява да има потенциал, с цел да бъдат решавани въпроси в областта на енергетиката или в която и да е друга сфера на ръководството с устойчиви резултати ".

На въпрос по отношение на проблема с Република Северна Македония и позицията на държавния ни глава, доцент Гълъбов декларира: " Аз чух Румен да декларира, че Консултативния съвет за национална сигурност бил най-висшият политически конгрес в страната. Много скърбя, само че време е въпреки всичко човек да прочете и Конституцията и Закона за Консултативния съвет, с цел да разбере, че това не е най-висшият орган в една Парламентарна република. Лошото е това, че през миналите месеци казусът с връзките ни с Република Северна Македония се утежни. В края на предходната година и при започване на тази имахме доста повече благоприятни условия за маневри, сега те са доста мощно лимитирани. Аз не виждам потенциал за излизане от тази обстановка, най-малко в новото държавно управление и при позициите, които отстоява Румен Радев ".

" За мое огромно страдание ние към този момент поносим вреди от момента, в който изразихме за първи път тази позиция (б.р. в изявление за „ Файненшъл таймс “ в средата на декември Кирил Петков съобщи, че ще прекратим възпрепятстването на Северна Македония за участие в Европейски Съюз. По думите му държавното управление ще предложи на Северна Македония нов развой, който ще е доста бърз с лимитирана времева рамка, единствено шест месеца. Миналата година страната ни наложи несъгласие на договарянията за присъединение на съседката ни към Европейски Съюз на фона на разногласията за историята и идентичността, и неспазването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония от македонска страна), пропуснахме доста време да я разбираем на сътрудниците си, пропуснахме доста време за разширение на кръга на договарянията, с цел да можем да излезем от тази сложна обстановка, в която се намираме. И по всичко наподобява, че решението на казуса няма да успее да преодолее бързо вредите, които ни нанесе досегашното му отсрочване ", декларира доцент Антоний Гълъбов.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР