Украинската православна църква е призната за автокефална от Вселенската патриаршия

...
Украинската православна църква е призната за автокефална от Вселенската патриаршия
Коментари Харесай

Проф. Христо Матанов: Българската православна църква не може да слуша Руската

Украинската православна черква е приета за автокефална от Вселенската патриаршия и от някои други православни църкви, тъй че е явно, че българските архиереи няма да слушат Руската православна черква (РПЦ) и това би трябвало да бъде ясно.

Това съобщи в изявление за БГНЕС известният историк проф. Христо Матанов, експерт по средновековна българска и балканска история. Той е някогашен шеф на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет (април 1993 – октомври 1996).

Той разяснява решението на РПЦ да осъди митрополитите Николай, Киприан и Яков, дружно с епископите Сионий и Висарин, тъй като са взели участие в съслужение с украински духовници, които в Москва дефинират като „ разколници “.

Според него дейностите на РПЦ не са ориентирани към цялата БПЦ, а единствено към петимата български духовници.

Историкът напомни, че Българската патриаршия е доста по антична от Московската, която е основана едвам през XVI век.

„ РПЦ по силата на една инерция се пробва да командва другите, което не може да стане. БПЦ не може да слуша РПЦ “, безапелационен е проф. Матанов.

В същото време той изрази учудването си, че „ митрополит Николай, който до момента минаваше за съветски човек, и митрополит Киприан, който е учил в Русия, внезапно обърнаха позициите си и се преориентираха към Вселенския патриарх Вартоломей и Украинската черква “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР