Вече е дадено началото на Национална застъпническа кампания Невидимите, които

...
Вече е дадено началото на Национална застъпническа кампания Невидимите, които
Коментари Харесай

Застъпническа кампания ще се погрижи за хора без адрес и лични документи



Вече е обещано началото на Национална застъпническа акция „ Невидимите, които виждаме “ - част от план за подобряването на майчиното и детско здраве „ С грижа от 0 до 3 “.

Основната цел е повишение на опциите бременни дами и майки с деца до 3 година от засегнатите групи да получават адресна регистрация и документи за идентичност. Водеща организация по плана е Фондация „ Фонд ИГА “, а сътрудници са съдружие „ Хаячи “ и съдружие „ Инициативи за равни благоприятни условия “.

Редица проучвания и данни демонстрират, че огромен брой от хората в България нямат адресна регистрация и не имат документ за идентичност - по този начин те остават „ невидими “. В множеството случаи наранени от казуса са най-бедните и уязвими групи.

 Голяма част от тези „ несъществуващи “ хора са бременни и млади майки на деца до 3 години. Липсата на документ за идентичност е преграда да употребяват жизненоважни за тях здравни и административни услуги и обществени придобивки за себе си и своите деца, изясни пред Радио София Трендафил Меретев от Фондация „ Фонд ИГА “.
Той уточни, че от 2012 година действат Общински комисии за адресна регистрация (ОКАР), които особено се занимават с  хора, не притежаващи нужните документи за приемане на адресна регистрация. Те са упълномощени да проучат всеки обособен случай, да откриват обстоятелствата и да сформират констативен протокол за издаване на уверение за непрекъснат адрес. Но практиката демонстрира, че комисиите не работят по най-ефективен метод и казусът остава.

А неналичието на персонални документи лимитира съществени цивилен, политически и обществени права на български жители от уязвими групи: неспособност за  здравно обезпечаване, обучение, образование, придобиване на благосъстоятелност, подписване на брак, гласоподаване, фамилен живот и заместничество .

Елиминирането на казуса с адресната регистрация и персоналните документи ще докара до повишение на качеството на живот на хората от уязвимите групи. Превръщането на невидимите дами, майки и деца във забележими ще докара до изгоди за цялото общество .

Вече е осъществена връзка и даже съдействие с Министерство на вътрешните работи, общественото министерство и други институции.

Чуйте повече по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР