Вече държим около 12% от пазара тук с Dacia, докато

...
Вече държим около 12% от пазара тук с Dacia, докато
Коментари Харесай

Лидер на глобално и местно ниво

" Вече държим към 12% от пазара тук с Dacia, до момента в който в Западна Европа делът на марката е към 3%. Така че Dacia към този момент е доста сполучлив бранд в България ", споделя Рено Пирел

© Цветелина Белутова Профил

Рено Пирел е общоприет управител на " Рено Нисан България " от септември 2017. Пирел е приключил бизнес администрация в Есекс, Франция. Има 20-годишен опит в Renault, където е заемал позиции в отделите продажби и маркетинг, бил е и управител маркетингови изследвания. Между 2009 и 2013 година е маркетинг шеф клиенти, виновен за CRM (управление на връзката с клиенти), база данни и програмата за преданост MyRenault. През април 2013 Рено Пирел е назначен на позицията шеф комерсиална гама Global Access, а по-късно, от 2015 до 2017 година - на новосъздадената позиция продуктов маркетинг шеф. Компанията

" Рено Нисан България " е водач по продажби на българския пазар на нови коли. Според регистрациите в КАТ за 2017 година две от марките в групата - Dacia и Renault, са номер едно и две тук, а третата - Nissan, е номер 7. Общо трите са продали над 10 000 нови автомобила през 2017 година от общо 36 000 коли. " Рено Нисан България " е дъщерна компания на групата Renault Nissan и продава в България през доста дилъри. Служителите на българското сдружение са
45 души,
а приходите й за 2016 година доближиха
259 млн. лева Още по тематиката
Коли караме всевъзможни

Картината на автопарка в България остава шарена и доминирана от остарели возила
4 мар 2018
Два претендента оферират коли за новата зелена зона в София

Лизингова компания на " Еврохолд " и вносителят на Opel се конкурират в публичната поръчка на Центъра за градска подвижност
11 сеп 2017
Ток в резервоара

До 2040 година продажбите на електрически автомобили ще доближат към 35% от всички, или към 41 млн. коли
20 май 2017 Как се разви бизнесът на " Рено Нисан България " през последната година и какви са упованията ви за тази?

Миналата година беше доста значима за нас на световно равнище, тъй като дружно с другите марки в алианса - Nissan, Mitsubishi и " АвтоВАЗ ", както и Renault и Dacia, достигнахме продажби от 10.6 млн. автомобила, което ни направи международен водач за пръв път на пазара на нови коли. А той пораства бързо на световно равнище. Когато стартирах в Renault преди към 20 години, общите годишни продажби на всички компании доближиха към 60 млн. коли. С възхода на нововъзникващите пазари като Китай пазарът към този момент е покрай 100 млн. бройки.

Що се отнася до България, за четвърта поредна година сме водачи на пазара с Dacia, а Renault е номер две. Nissan също е в топ 10 тук, тъй че общо групата продава една на всеки четири коли. Представянето ни е доста положително, изключително като се има поради, че нямаме индустриално произвеждане в страната - сходен пазарен дял се осъществя в страни, където имаме фабрики, като Румъния да вземем за пример.

Планираме да продължим този напредък и през тази година. Искаме да отделим повече внимание на частните клиенти, защото множеството от продажбите ни са за корпоративни клиенти. Повечето консуматори в България първо залагат на използвани коли и по тази причина желаеме да работим в тази тенденция с нашите оферти в този сегмент, с цел да ги притеглим за наши клиенти, преди да ги насочим към новите коли.

Какво е усещането ви за българския пазар, в случай че би трябвало да го сравнявате с други страни?

Уникалното при него е съотношението сред продажбите на нови и използвани коли, което е 1 към 9. В други страни е 1 към 3, най-вече 1 към 4. Което значи, че би трябвало да променим модела си, с цел да притеглим повече клиенти в използваните коли. Затова и пуснахме Renault Selection, ориентиран към колите втора употреба. Тази услуга предлага сертифицирани използвани коли с гаранция. Този пазар минава главно към интернет и затова заложихме повече на цифровите услуги.

Икономиката пораства, потреблението и заплатите също. Очаквате ли това да докара до повече покупки на нови коли?

Да, междинната класа пораства. Но нещата няма да се трансформират за ден. Очакванията ни са след време от ден на ден частни клиенти да стартират да купуват използвани коли, които са на все по-малко години, и след това да преминат на нови коли.

Какво е съотношението сред каузи на корпоративните и частните клиенти за вашата компания?

Около 80 към 20%. Ние сме една от дребното компании на българския пазар, която е дъщерно сдружение на компанията майка, а не вносител. Това ни дава преимущество в В2В бизнеса, тъй като се възползваме от процесите в групата ни, които ни дават опция да предлагаме повече услуги на корпоративните ни клиенти.

Renault Nissan е водач в международен проект на пазара на електрически автомобили. Как се развива пазарът тук?

Започнахме по-рано от съперниците ни на този пазар световно. Екипът ни тук работи доста за налагането на електромобилността. Например предоставихме 15 Renault Zoe на европейското председателство. Така хората схващат, че сме водещ бранд в този бранш, което е добре за нашия имидж. Електрическата подвижност без подозрение е бъдещето на автомобилната промишленост.

И въпреки продажбите в България към момента да са дребни, ние към този момент сме разпознаваеми като бранд. Според нас е мъчно да чакаме някакъв плевел напредък на електрически автомобили по пътищата тук, в случай че държавното управление не предлага някакви дотации при покупка на подобен автомобил.

Могат ли услуги за шерване на коли също да разпространяват електомобилите?

Да, един път карал такава кола, се пристрастяваш и е мъчно да се завърнеш към обичайния автомобил.

Къде виждате бъдещето на Dacia тук, където марката към този момент е водач? Очаквате ли още нарастване на каузи й?

Вече държим към 12% от пазара тук с Dacia, до момента в който в Западна Европа делът й е към 3%. Така че Dacia към този момент е доста сполучлив бранд. Според мен, в случай че потребителите се трансферират от пазара на използвани коли към покупка на нови коли, Dacia е добър първи избор. Ще продължим да развиваме продуктовата линия на Dacia, която да е толкоз сполучлива, колкото и сегашната. Успехът на марката се дължи на умеенето ни деликатно да се вслушваме в това от какво клиентът има или няма потребност - не слагаме в колата нещо излишно и по този начин държим по-ниски разноски.

Предвиждате ли електрическа Dacia един ден?

Със сегашната цена на батериите ще е мъчно да се вместим в бизнес модела на Dacia, само че ще се случи в миналото.

Автомобилният бранш се трансформира извънредно бързо. Къде го виждате след няколко години?

Променя се следваният бизнес модел през последните 100 години в промишлеността, а през идващите пет години ще забележим огромна промяна. Преживяването на потребителя се цифровизира - във и отвън колата, вкъщи и в дилърството. При всички тези технологии ние също се трансформираме в софтуерна компания. Ползването на коли също се трансформира - от благосъстоятелност към потребление. Все по-малко клиенти ще имат лична кола, а ще употребяват такава при потребност посредством услуги за шерване. А след време се задават и самостоятелните коли, което още повече ще промени целия модел в промишлеността - от продажба на коли към предложение на услуги за подвижност. Компаниите в бранша би трябвало да преоткрием бизнес модела си, което е вълнуващо - всичко, което знаехме в предишното, към този момент няма да е годно. Трябва да работим тясно и с дилърите, които също би трябвало да преоткрият бизнеса си.

Кога очаквате навлизането на самостоятелните коли?

Планираме първите ни самостоятелни коли да са на пътя през 2022 година, стига да е подготвена регулаторната рамка до тогава. Трябва да убедим държавните управления в изгодите и опциите на тази технология, което вършим и сега. Но процесът е еволюционен и до 2022 година би трябвало да сме подготвени с първите коли.

Някои от съперниците ви чакат крайните цени на електрическите автомобили и тези с мотори с вътрешно горене да се изравнят към 2025 година В Renault Nissan очаквате ли сходно нещо?

Цените към този момент са доста близки на някои пазари, които субсидират покупката на електрически автомобили, като Франция, Норвегия и други В идващите пет-шест години чакаме огромен спад в цената на батериите и увеличение на успеваемостта им и надлежно на пробега.

Разкажете за едно мъчно решение в кариерата си.

Едно мъчно решение е да спра да пия кафе (смее се). Но нормално най-трудните решения са свързани със прекъсването на даден план, по който екипите са работили седмици, месеци, даже години. Най-смелото и най-трудно решение е да спреш подобен план като началник, тъй като сходна мярка основава отчаяние и демотивация. Но нямаш различен избор и би трябвало да приемеш действителността, че разноските са неуправляеми или планът е недоходоносен. Като управител би трябвало да мотивираш отначало екипа си. Лесно е да започнеш няколко разнообразни плана, само че надалеч по-трудно е да намалиш броя им и да избереш тези, от които компанията се нуждае. Когато пристигнах в България, имаше доста разнообразни настоящи планове и предпочитание на дребния ни екип тук да ги развива. Трябваше да избера тези, които могат да се случат в идващите 12 месеца.

Бихте ли създали нещо друго, в случай че можехте да се върнете обратно в кариерата си?

Бих смесвал повече позиции и опит - от работа в корпорацията до работа " на терен ", от дълготрайна позиция до кратковременен бизнес, от дълго стратегическо изследване до къса позиция в продажби, от мениджмънт до немениджърски постове. Така се развиват умения. Бих излизал повече от зоната си на комфорт и пълномощия.

Има ли потребност един управител да има бизнес обучение, с цел да е добър началник?

В този бизнес най-важното е да управляваш връзката сред краткосрочната облага и дълготрайното бизнес развиване, които от време на време не съответстват. Не знам дали за това е необходим МВА, само че несъмнено е мъчно да управляваш тази връзка. Защото от време на време в името на облагата можеш да режеш предстоящ бизнес. Или пък да заложиш прекомерно доста на бъдещия бизнес, което също не е добре. Q&A

Имате ли занимания?
Да, обичам да откривам страната и по тази причина обикалям България. Също по този начин обичам да карам, тъй като колата се трансформира от ден на ден в софтуерен артикул. Всички нововъведения вършат занимателно шофирането даже от офиса до дома.

Какви устройства употребявате в всекидневието си?
Освен колата употребявам доста и смарт телефон.

Имате ли обичано бизнес четиво?
В бързо изменящ се бизнес като нашия е добре да бъдеш осведомен. Всяка заран в 8 сутринта получаваме новинарски брифинг в мейла, покриващ тематики, които могат да се отразят на активността ни. Има и една книга за бизнеса, която постоянно прелиствам - Good To Great на Джим Колинс, която разкрива по какъв начин фирмите могат да порастват стабилно. Тя се базира на един главен принцип, който аз се пробвам да ползвам: Мениджърът е водач на рейс и от време на време качва хора на него, тъй като желае да работи с тях, без значение на кое място в рейса седят. Можеш да наемеш човек за дадена позиция, само че след пет години тази позиция може към този момент да не съществува или пък да се е появила нова. Но знаеш, че можеш да разчиташ на тези хора.

Коя е обичаната ви кола?
Най-любимата ми кола е електрическата Renault Zoe, тъй като е дребна, лека, набира бързо и може да се паркира свободно в центъра на София.
Интервюто взе Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР