Господин Попов, какви състезания ще готви в следващите години Организационният

...
Господин Попов, какви състезания ще готви в следващите години Организационният
Коментари Харесай

Пловдив поема организацията на две световни първенства по гребане

Господин Попов, какви надпревари ще готви в идващите години Организационният комитет по гребане в Пловдив?

- На конгреса в Линц, Австрия, Международната федерация по гребане FISA оповести календара на най-големите надпревари за идващия олимпийски цикъл. Ние се приготвяме за този конгрес от месец май, като кандидатствахме за домакинство на три шампионати. Поемаме организацията на международно състезание през 2021 година за юноши и девойки до 19 години и през 2023 година – още веднъж международно състезание за младежи до 23 години. Имаме алтернатива през 2023 година да вземем и още едно международно състезание – още веднъж за юноши и девойки. Това ще стане, ако гребният канал на Париж не е подготвен да поеме надпреварата. За страдание ни предложиха едното от шампионатите да бъде първи кръг за международната купа по гребане. Нашата процедура обаче сподели, че тъкмо това съревнование не е печелившо, и по тази причина го отказахме.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Пловдив към този момент е провел най-големите надпревари в по-младите възрастови категории. Кое е особеното при тях?

- Световните шампионати за мъже нормално събират към 1000-1100 състезатели, международното за юноши и девойки събира към 900 млади гребци, а при младежите до 23 години – към 850 гребци. Световните шампионати за юноши и младежи са по-кратки, в сравнение с трае едно огромно съревнование за мъже и дами. Причината е, че в него вземат участие и инвалиди. От друга страна обаче, когато се състезават по-млади гребци, посещаемостта на родители е доста огромна. Обикновено един играч води със себе си най-малко трима души аудитория. Ние сме провеждали две младежки международни шампионати и две юношески международни шампионати и знаем, че билетите за трибуните свършват един месец преди гонките на гребния канал. От тази позиция може би за Пловдив е по-добре и по-изгодно.

Колко е преференциално за Пловдив?

- Мога да изтъквам икономическото проучване на FISA за Световното състезание по гребане 2018 година в Пловдив. Статистиката на Международната федерация по гребане, която е качена в техния уебсайт, сочи, че в следствие от надпреварата оборотите в Пловдив са нарастнали с към 20 млн. евро. Това са пари, които остават в града и в страната.

Икономическият интерес показва ли се в поддръжка от страна на община Пловдив?

- Да, персонално кметът Иван Тотев разгласи спечелването на двете шампионати. Той " даде рамо " и за по-бързото внасяне на сесия на общинския съвет на предложение за покупка на частен парцел, който е в границите на гребното трасе на втория канал. Когато договорката завърши, към този момент има всички законови учредения да се издаде строително позволение за плана. Така че община Пловдив застава твърдо зад тези хрумвания.

[Shutterstock]

Какви вложения е направила до момента община Пловдив на гребния канал?

- От 2011 година, когато тук беше първото европейско състезание и влязохме в този цикъл да организираме по едно огромно съревнование, общината е вложила над 2 млн. лв. в инфраструктура на канала. Сега следва замяна на понтоните и още веднъж община Пловдив като добър собственик ще отдели средства за това. В момента, качат ли се на понтона 10 индивида, те стартират да потъват.

Господин Попов, по какъв начин се отразяват тези огромни надпревари върху гребния спорт у нас?

- Пловдив е обичана дестинация на целия международен гребен хайлайф. Ако успеем да осъществяваме плана за втори гребен канал, такива надпревари ще бъдат печелени годишно. Ако успеем да създадем и база, в която някои от огромните неевропейски тимове като Съединени американски щати, Австралия, Канада, Нова Зеландия, Китай да съхраняват в Пловдив лодките си и да си провеждат базови лагери, ще бъде още по-добре. Те имат предпочитание, ние още нямаме опция.

Когато пристигна време за работа по аварийното гребно трасе, какъв брой пари ще трябват за него?

- Зависи от типа на хидроизолацията, тъй като каналът е в пясъчна територия, по-висок е от огромния гребен канал и към 1.5 метра над равнището на Марица. Ако няма добра изолираност, водата просто ще изчезва. Според нашите изследвания към 10 млн. лв.. Освен годишните доходи от надпревари, които към този момент са достигали 20 млн. евро, това оборудване ще се трансформира в изключителна атракция и място за отдих на пловдивчани. Това е скъпо водно огледало за Пловдив.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР