Вече 21 са жертвите на силното земетресение с магнитуд 6,4

...
Вече 21 са жертвите на силното земетресение с магнитуд 6,4
Коментари Харесай

21 са жертвите на земетресението в Албания

Вече 21 са жертвите на мощното земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер, което раздруса Албания. Най-тежко пострадаха Дуръс и регионът към него, където има съществени материални вреди. Засегната е и столицата Тирана. Над 600 ранени хора са в лечебни заведения. Часове по-късно трус с магнитуд 5,4 раздруса Босна, само че няма известия за потърпевши хора.

Тумане е един от най-пострадалите градове при опустошителното земетресение. Екип на " По света и у нас " беше на спонтанният лагер с над 30 палатки, в който тази нощ ще се приютят хората, които останаха без домове.

Различни организации оказват помощ с каквото могат. Едни са донесли палатки, други са донесли дюшеци.

Зам.-кметът на град Тумане показа за " По света и у нас ", че доказаните жертви измежду руините досега са 14 души. Други 20 към момента дават признаци на живот. Спасителните укипи се опитнат и в този час да доближат до тях. В момента се прави избавителна интервенция на едно дете.

На място са доброволци от разнообразни краища на страната, от Косов, от Италия.

Ситуацията е доста тежка. Няма ток, няма вода.
Зам.-кметът на град Тумане: Ситуацията е доста сериозна, доста сложна, имаме жертви, част от тях са затрупани в къщите и не знаме тъкмо какъв брой са, все още починалите са 14, толкоз тела сме разкрили, само че не знаем какъв брой още са затрупаните хора. Опитваме се да спасим живота на още 20, които знаем, че са затрупани, интервенцията по тяхното избавяне не е завършила, а продължава, тъй като знаем че има още хора по съборените къщи. Знаем, че първият ден е доста значим при провеждането на избавителни интервенции и цялото държавно управление на Албания е ангажирано с това.
В град Тумане, на 36 км северно от Тирана, през днешния ден бойци издигаха палатки за хора, които са останали без домове, както и за други, които се боят да се приберат на закрито след мощния трус, разлюлял региона в 4 през нощта.

Седем от жертвите бяха открити в Тумане под руините на рухнали здания. След първичния потрес денят мина в трескава работа за търсене на оживели. На избавителните екипи оказват помощ 300 военни и 1900 служители на реда, оповестиха управляващите. Има и доста доброволци.

Най-тежкият удар понесе адриатическият град Дуръс, където беше епицентърът на земетресението. То беше относително плитко и по тази причина се оказа изключително разрушително. Там са избавени 46 души, заяви за " По света и у нас " журналистката Аурора Големи, която следи от близко работата на спасителите в региона.
Аурора Големи, журналистка от телевизия News24: Близо 600 души са ранените. Екипите не престават да търсят под руините. На място към този момент работят спасители и от Италия. Електричеството е възобновено.
Албания получи неотложно помощ. Косово изпрати военни. Гърция изпрати избавителните екипи, а Румъния - два самолета със спасители и техника. В столицата Тирана има по-малко вреди, само че и там хората мъчно се съвземат от преживения стрес. Болниците са цялостни с потърпевши.

Мощното земетресение беше усетено и в прилежащи страни. Последваха над 100 вторични труса. Сеизмолозите чакат и други в идните дни. Това е най-силното земетресение в Албания за последните 30 години.

Трусът раздруса Албания малко преди 4 през нощта и завари хората в леглата.

Епицентърът беше в Дуръс, относително плитко - на 10 км дълбочина, по тази причина земетресението беше мощно разрушително. Адриатическото пристанище и регионът са най-силно потърпевши. Пет от жертвите са открити в Тумане под руините на рухнали здания.

И до момента в който хората се радват на всеки изваден оцелеял, остава въпросът какъв брой още затрупани хора чакат избавление. Часове наред пожарникари, военни и доброволци разчистват парчета с техника и даже с голи ръце.

Десетки са ранени при опитите да излязат навън, с цел да спасят себе си и децата си.

Издирването на оживели в региона на Дуръс продължава. До момента са избавени 46 души, заяви за " По света и у нас " от Дуръс журналистката Аурора Големи, която следи от близко работата на спасителите.

В Тирана има по-малко вреди. Сградата на българското посолство е напукана, само че няма потърпевши наши сънародници, сподели за Българска национална телевизия консулът ни Благой Петров.
Благой Петров, Консул на България в Тирана: За благополучие нямаме данни за потърпевши българи. Дано по този начин и да остане. Държим връзка с цялата българска общественост. Дали сме и телефони - който има прочут, да може да ни звъни, в случай че има потребност от нещо.
Десетки вторични земетресения бяха усетени в прилежащи страни. Албания получи неотложно помощ. Косово изпрати военни. Гърция изпрати избавителните екипи. От Румъния идват два самолета със спасители и техника. През септември в Албания стана земетресение с магнитуд 5,6, несъмнено като най-силното за последните десетилетия.
Още по тематиката Смъртоносно земетресение в Албания
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР