Вече 11-та година България се проваля в борбата с корупцията

...
Вече 11-та година България се проваля в борбата с корупцията
Коментари Харесай

Унищожителен доклад на ЕК: България не е свършила почти нищо за година


Вече 11-та година България се проваля в битката с корупцията по върховете на властта, а промяната на правораздаването е все по този начин незадоволителна. Това е главният извод от последния отчет на Европейската комисия за напредъка на страната ни в правораздаването и вътрешните работи. В документа, показан на 15 ноември, има насърчителни думи за увереността на Европейска комисия, че с " непрестанно политическо водачество и решителност за реализиране на прогрес в промяната, България би трябвало да може да извърши оставащите неизпълнени рекомендации по Механизма за съдействие и инспекция (МСП) в близко бъдеще. Целта е наблюдението да завърши до края на мандата на сегашната Европейска комисия през 2019 година

В същото време Брюксел за пръв път отравя доста остри рецензии към Народното събрание за " непрозрачния " законодателен развой. През последните месец ръководещите от ГЕРБ и " Обединените патриоти ", подкрепени от Движение за права и свободи, прокараха стремително редица скандални промени в правосъдния закон и Наказателно-процесуалния кодекс. От отчета на Европейска комисия излиза наяве, че тази " промяна " се прави оценка като посягане върху независимостта на българския съд.

Мониторингът върху България остава най-малко още една година, а период за прекратяването му няма, до момента в който не се потвърди " необратимост " на промените.

" Въпреки че комисията към момента не може да заключи, че някой от индикаторите е изпълнен в приемлива степен на сегашния стадий , тя остава на мнение, че с непрестанно политическо водачество и решителност за реализиране на прогрес в промяната, България би трябвало да може да извърши оставащите рекомендации в близко бъдеще ", гласи заключението на отчета.

Напредък е регистриран по три от общо 17 индикатора – правото на магистратите да избират директно представителите си във Висшия правосъден съвет (ВСС) и битката с проведената престъпност. В отчета се споделя, че " забележимото принуждение " в страната е намаляло за последните 10 години.

В същото време Европейска комисия продължава да упорства за структурни промени в прокуратурата и отчетност на основния прокурор. Докладът стъпва и върху последните рекомендации на Венецианската комисия, с които се предлага основният прокурор да не може да се меси при избора на шефовете на висшите съдилища. Венецианската комисия настоя също да се сътвори и самостоятелна институция, която да може да проверява основния прокурор. В предходни отчети институцията на Съвета на Европа безусловно разгласи, че българската прокуратура работи по " руски модел ".

Европейска комисия ясно показва, че България не е свършила нищо и по отчета на европейските прокурори от края на 2016 година, препоръчващ основна структурна промяна на прокуратурата и преустановяване на безотчетността на нейния шеф.

Европейска комисия упорства структурната промяна на Висш съдебен съвет да продължи с понижаване на политическата квота в колегията, която ръководи съда – нещо, което ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи отхвърлиха да създадат при приемането на конституционните ремонти през 2016 година " Делът на членовете, избирани от Народното събрание в съдийската гилдия, остава висок ", написа Европейската комисия.

Докладът упорства България да изиска външна експертна помощ за възстановяване на действието на правосъдния инспекторат. С последните конституционни промени инспекторатът получи големи нови пълномощия – да следи за спора на ползи и да прави инспекциите за честност в система.

Прокуратурата бори корупцията с пътни карти

Борбата с корупция по високите етажи на властта продължава да е най-големият проблем за българските управляващи. За една година не са реализирани никакви резултати. Европейска комисия безусловно споделя, че прокуратурата се бори с корупцията по върховете на властта най-вече с разбори и пътни карти.

" България би трябвало да реализира трайни резултати в региона на ефикасното следствие, откриване и наказателно гонене на корупцията. За да се подсигурява, че се обръща особено внимание на провокациите, свързани с каузи за корупция по високите етажи на властта, прокуратурата извърши разбор на извадка от каузи, прегледани от 2013 година насам, за да се извлекат възможни поучения и да се набележат ограниченията, които да бъдат подхванати, с цел да станат следствията и производствата в тази област по-ефикасни в бъдеще. Въз основа на този разбор бе направена пътна карта, която в този момент се извършва от съответните институции. Както и при другите пътни карти, доста от плануваните в тази пътна карта ограничения са единствено дефинирани в общи линии и към момента не са изразени в съответни дейности " , написа Европейска комисия.

Все още не е основан " последователен " механизъм за обществено отчитане на напредъка по каузи за корупция по високите етажи на властта. Отговорен за това бе основният прокурор.

Брюксел показва, че ръководещите са възобновили самодейността за основаване на нов антикорупционен орган и упорства управлението му да се назначава транспарантно.

Същевременно не е свършено съвсем нищо за противопоставяне на корупцията при публичните поръчки. Страната даже не е почнала да прави външна оценка на новата система за надзор на поръчките.

Мащабна смяна: проведената престъпност намаляла за 10 години

През последните 10 години в незаконната среда е настъпила огромна смяна, като при проведената престъпност се следи спад на равнището на очевидно принуждение и тя съставлява по-малка опасност за стабилността на обществото в сравнение с в предишното, както и че заради тази причина като цяло ситуацията в България се доближава до това в някои други страни членки, установи Европейска комисия.

" Реформата " на Данаил Кирилов

" Междувременно последните събития в Народното събрание още веднъж привлякоха вниманието към въздействието от непредвидимия развой на взимане на законодателни решения. През юли пакет от планове за оферти за промени в Закона за правосъдната власт беше включен в дневния ред на Народното събрание от народни представители без публичен спор или консултация със заинтригуваните страни. Проектоизмененията породиха голям брой рецензии, защото мнозина от магистратските среди и от гражданското общество видяха в тях директно посягане върху независимостта на правосъдната власт ". Това е част от оценката на Европейска комисия за предпоследните промени в правосъдния закон, с който ГЕРБ се пробваха да забранят външното финансиране на магистратските организации. Под натиска на Европейска комисия тези ремонти бяха оттеглени.

Европейска комисия припомня останалите без отговор рецензии, че сходни промени в закона " биха могли да доведат до накърняване на независимостта на съдиите ", а и може да са " противоконституционни ". Мотор на скоростното напредване на поправките бе шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ).

Докладът добавя, че даже и след този скандал, ръководещите са траяли да внасят и гласоподават без спор промени в правосъдния закон. По същия метод бяха гласувани и поправките в Наказателно-процесуален кодекс, които трансферираха делата за корупция по върховете на властта в спецсъда. Европейска комисия споделя, че това е станало в " извънредно къс период ".

" България следва да подсигурява необратимостта и надеждността на процеса на правосъдна промяна, като сътвори среда на взаимно доверие и съдействие сред институциите, която е от решаващо значение за сполучливото реализиране на промените. Въпреки че съществува ясна нужда да се форсира темпът на промените, това не следва да води до заобикаляне на процедурите на съвещания, което крие риск от основаване на климат на неустановеност и липса на ангажираност ", показва Европейска комисия.

В отчета се показват и рецензиите към претупването на процедурата по желание на правосъдни кадровици от Народното събрание, както и подмолно контрактуваното гласоподаване на претендентите.

Кога ще свърши наблюдението

Пред последните една-две години напъните на снемане на мониторинга се трансфораха в обща идея на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и основния прокурор Сотир Цацаров, които неведнъж поставяха пред Брюксел това искане. Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, който постоянно е показал очебийно другарски усеща към премиера Бойко Борисов, съобщи преди месеци в негово наличие, че задачата е мониторингът да бъде снет в края на мандата на сегашната Европейска комисия, който изтича през 2019 година Той даже съобщи неотдавна, че чака положителен отчет за страната ни. Това обаче не дава отговор на констатациите в окончателния документ. В него българските управляващи са призовани да проявят " политическата воля " и " водачество ".

Така България ще е страна под наблюдаване в интервала на първото си европредседателство.

Европейска комисия неколкократно изрази готовността си да приключи механизма доникъде на 2019 година Ако това се случи, механизмът най-вероятно ще бъде сменен с наблюдаване за спазването на върховенството на закона за всички страни членки на ЕС
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР