Вдигат данъците върху автомобилите с по-нисък екологичен стандарт, както и

...
Вдигат данъците върху автомобилите с по-нисък екологичен стандарт, както и
Коментари Харесай

Столичната община увеличава данъците на старите коли

Вдигат налозите върху колите с по-нисък екологичен стандарт, както и налога върху възмездно придобиване на имущество. Промените би трябвало да влязат в действие от 2020 година и ще станат факт с смяна в Наредбата за локалните налози и такси, която ще бъде импортирана за разглеждане в Столичния общински съвет. Това оповестиха през днешния ден на конференция в Столичната община кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.
Във връзка с подобряването на качеството на въздуха кметът Фандъкова внася предложение за нарастване на налога на колите с най-ниските екологични стандарти и с най-голяма мощ.

Това по думите й са двата съставния елемент в налога за коли, които по закон общините имат право да трансформират, с цел да осъществят своите политики. Справедливият принцип е най-замърсяващите коли да заплащат повече, което сега не е по този начин, акцентира кметът, представен от Българска телеграфна агенция.

За колите с най-малка мощ нарастването е от 3 до 10 лева, като то е за колите с по-ниски екостандарти. За колите до 100 конски сили, които са най-масовите в нашия град нарастването е сред 7 и 40 лева, като 40 лева е за колите с екостандарти 0,1 и 2. За колите със стандарти 3 и 4 нарастването е със 17 лева

От тази смяна Столичната община чака да събере към 18 млн. лева през 2020 година Фандъкова ще предложи тези средства да бъдат ориентирани към възстановяване на градския превоз и възобновяване на паркове и градини в кварталите.

По отношение на градския превоз в икономическата рамка, която се приготвя и ще бъде препоръчана на разискване в СОС дружно с бюджета, ще желая да бъдат заложени и новите линии на довеждащия превоз в кварталите " Овча купел ", Горна Баня и " Люлин ", осведоми кметът.

Минималните равнища по закон се резервират за колите, които са " Евро 5 " и " Евро 6 ", които са към 180 хиляди в София, сподели Дончо Барбалов. Няма да има нарастване на съставния елемент мощ за към 360 хиляди автомобила, които са с мощ до 74 киловата, което е към 90 конски сили, изясни той. Ще публикуваме точните числа и точните коефициенти, означи зам.-кметът.

Предвидени са данъчни облекчения за:

- коли с мощ на мотора до 74 kW в това число, снабдени с настоящи катализаторни устройства и съответстващи на екологичните категории " Евро 3 ", " Евро 4 ", " Евро 5 ", " Евро 6 " и " ЕЕV " - данъкът се заплаща с от 20 до 40 на 100 понижение по решение на общинския съвет;
- транспортните средства с мощ на мотора до 74 kW в това число и съответстващи на екологичните категории " Евро 3 " и " Евро 4 " - данъкът се заплаща с 50 на 100 намаление;
- транспортните средства с мощ на мотора до 74 kW включително и съответстващи на екологичните категории " Евро 5 " и " Евро 6 " - данъкът се заплаща с 60 на 100 понижение.

От налог са освободени:

- Леките коли, благосъстоятелност на лица с понижена продуктивност - от 50 до 100 на 100, с размер на мотора до 2 000 куб. см и с мощ до 117,64 kW;
- Автомобилите, на които е прекъсната регистрацията (данък не се дължи от месеца, идващ месеца на преустановяване на регистрацията);
- Излезлите от приложимост моторни транспортни средства, за които с нормативен акт е планувано обвързване за предаване за разкомплектоване (данък не се дължи след преустановяване на регистрацията им за придвижване и показване на уверение за предаване за разкомплектоване).

Кметът на София предлага смяна и в налога за възмездно придобиване на имущество. Това са средствата, които общината придобива от покупко-продажбите по прекачване на парцели или коли. Според Фандъкова е заслужено тези средства да бъдат ориентирани към възстановяване на инфраструктурата в кварталите, за поправки на квартални улици и тротоари.

Предложението на общината е данъкът от 2,5 %, както е сега, да бъде нараснал на 3 % - нарастване с 0,5 %. Фандъкова означи, че в София годишно се вършат към 115 000 покупко-продажби с парцели и коли като над половината от тях са с заявена стойност под 2 000 лева, което значи 50 лева налог.

Очакваните спомагателни доходи от този налог са към 20 млн. лева Фандъкова ще предложи половината от тези средства да бъдат предоставени непосредствено на районните кметове за осъществяване на техните стратегии за ремонт на улици и тротоари.

Останалата половина от средствата ще бъдат в програмата на общината за тези поправки.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР