Вдигаме по границите си защитни стени, за да предотвратим преминаването

...
Вдигаме по границите си защитни стени, за да предотвратим преминаването
Коментари Харесай

Внимание, бежанци! Турция строи защитни стени по границите срещу мигранти от Афганистан

" Вдигаме по границите си защитни стени, с цел да предотвратим прекосяването на незаконни мигранти, основно от Афганистан. "

Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган в коментар по отношение на политиката на Анкара във връзка с незаконното прекосяване на афганистански бежанци, чиито размери напоследък пораждат сериозна паника в институциите и обществото.

По думите му все още Турция строи две преградни стени. Едната е на границата с Иран, откъдето минава главно незаконният поток от Афганистан към Турция, а другата е на границата с Ирак. Строежът и на двете стени е пред изчерпване.

Защитната стена на иранската граница е с дължина 156 км, от която 109 км сектор е съоръжен с осветителни системи и камери за непрестанно наблюдаване. По дългите 740 км източни граници на Турция са конфигурирани електронни кули и кули за връзка за интегрирано ръководство на границите. Допълнително са изпратени войски от постоянната войска и жандармерията на източните граници, показват специалисти по сигурността.

По данни на миграционните управляващи през 2020 година 505 375 чужденци са били хванати при опит да влязат незаконно в Турция. От началото на тази година е предотвратено незаконното влизане в Турция на 253 300 души, основно афганистански жители.

Заловените мигранти се екстрадират назад, оповестяват управляващите.

В същото време настъплението на талибаните в Афганистан поражда огромна паника на два адреса. Единият е на опозиционните среди, които подчертават върху опасността за светския темперамент на обществото. Вторият е на околните до ръководещата Партия на справедливостта и развиването /ПСР/ среди и съдружния ѝ сътрудник Партията на националистическото деяние /ПНД/ на Девлет Бахчели, които показват безпокойствие на религиозна основа.

Тези акценти се съдържат в изследване на публичното мнение, осъществено от авторитетната социологическа организация " Метропол ". Над половината, 56,7 на 100 от интервюираните от eлектората на ръководещата ПСР показват, че " Турция и талибаните имат друго схващане за исляма ".

Още по-голям е процентът на паниката от това състояние измежду националистическите среди, където 80 на 100 показват позицията, че имат разнообразни разбирания за исляма от тези на талибаните.

Безпокойството, което показват близо 57 на 100 от интервюираните от околните до ПСР среди, е реакция на отрицание на представено наскоро мнение на Ердоган, че " Турция не вижда нищо неприятно във вярата ", което се възприело като утвърждение на религиозния фанатизъм на талибаните.

Междувременно нарастват антимигрантските настроения в турското общество, освен това измежду електората на ПСР.

Преди няколко дни 18-годишен турски юноша бе намушкан с нож в улична кавга с двама мигранти в квартал Алтъндаг в Анкара.

Гневни поданици на квартала в отговор хвърляха камъни по жилищата, където живеят сирийци и афганистанци, плячкосаха магазини, подпалиха коли. Полицията към този момент съумя да спре акциите на възмездие.

Но напрежението остава. Немаловажен факт в тази ситуация е, че регионът Алтъндаг в Анкара се счита за цитадела на електората на Ердоган. На всички досегашни избори, общи и локални, поддръжката за ПСР тук е надхвърляла 60 %.

Главният редактор на пропрезидентския вестник " Хюриет " Ахмет Хакан в коментар във връзка спора писа следното: Инцидентът в квартал Алтъндаг би трябвало да бие камбаната за паника. Необходимо е да се преразгледа общият метод към мигрантската политика, да се заеме позиция, която да успокои хората и да се вземат ограничения, с цел да се подсигурява, че провокациите няма да продължат. И това би трябвало да се направи през днешния ден. Защото на следващия ден може да е прекомерно късно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР