Вдъхновени от морската краставица, учени от университета Сун Ятсен“, Университета

...
Вдъхновени от морската краставица, учени от университета Сун Ятсен“, Университета
Коментари Харесай

Китайски учени разработиха робот, който може да променя формата си

Вдъхновени от морската краставица, учени от университета „ Сун Ятсен “, Университета на Джъдзян и университета „ Карнеги Мелън “ създадоха деформиращ се, магнитно следен течен метал, който може да трансформира твърдостта си, с цел да усъвършенства потенциала си на натоварване.

В демонстрационното видео се вижда по какъв начин направеният от течния метал хуманоиден робот излиза от клетка, като се трансформира в течност и по-късно автоматизирано възвръща предходната си форма, предаде Радио Китай.

Учените вградили магнитоактивна фазова преходна материя в течния метал, тъй че да може да превключва сред твърдо и течно положение посредством нагряване с изменчиво магнитно поле или посредством изстудяване на околната среда, се показва в резултатите от изследването, оповестени в сп. „ Matter “.

Роботът е посочил високи механична здравина и потенциал на натоварване, както и бърза скорост при придвижванията в твърдата си форма, а при течната – отлична адаптивност, като еластичност, делене и обединение.

Това ново изобретение може да бъде приложено при изработването на изменящи формата си винтове за интелигентно сглобяване или за премахване на непознати тела от стомаха, показват още откривателите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР