Вчерашното посещение в Рим на президентите на Република Северна Македония

...
Вчерашното посещение в Рим на президентите на Република Северна Македония
Коментари Харесай

На воала на първата дама на РСМ при папата: Слънцето не грее ли на всички на глаголица

Вчерашното посещаване в Рим на президентите на Република Северна Македония и България Стево Пендаровски и Румен Радев и техните насърчаващи изказвания са в центъра на вниманието на вестниците в Скопие, съобщи Българска телеграфна агенция.

Символично обръщение криеше воалът на първата дама на аудиенцията при папата при формалното посещаване в Рим във връзка честването на деня на св. Кирил и Методий, написа в. " Вечер ". Черният формален костюм и воалът на брачната половинка на президента Стево Пендаровски, доктор Елизабета Георгиевска , са създание на дизайнерката Лидия Георгиева, а на воала беше изписано на глаголица: " Слънцето не грее ли на всички ".

В. " Независен весник " цитира думите на българския президент Румен Радев: " Не ни трябват медиатори и преводачи, решени сме да изградим мостове сред двете страни ". Президентът Пендаровски от своя страна сподели, че двамата с Радев са посочили, че умеят да вършат взаимни отстъпки.

" Това, че сме тук дружно с Радев, не е инцидентно ", сподели Пендаровски, изтъквайки, че за пръв път честването на Кирил и Методий се прави на най-високо политическо ниво.

Той акцентира, че с това желаят да покажат, че и на Балканите има политици, които могат да приказват на европейски език, когато разискват проблемите и провокациите.

" Безспорно е едно нещо, президентът Радев приказва със напълно друга изразителност от предходното българско държавно управление , министъра на защитата и външния министър и се пробва да успокои топката и да употребява културен речник. Той се придържа към значителните български претенции, само че не ни наскърбява и това към този момент приказва, че е сериозен, постоянен човек и не мисли да печели политически дивиденти с обиди към съседите ", сподели Пендаровски.

 Румен Радев и северномакедонския си сътрудник във Ватикана, където бяха дружно със съпругите си
Румен Радев и северномакедонския си сътрудник във Ватикана, където бяха дружно със съпругите си
Снимка: Прессекретариат на президента

Диалогът носи нови решения, написа в. " Нова Македония " във връзка телефонен диалог на премиера Зоран Заев с новия български министър председател Стефан Янев . Политическите водачи от двете страни носят отговорността да основат условия за разговор и за градивни диалози, заключиха двамата министър председатели. Заев и Янев са разискали всестранните връзки сред двете страни със специфичен акцент върху потребността да се положат всички старания за договаряния и намиране на допустими решения, заяви пресслужбата на държавното управление в Скопие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР