Вчера ви съобщихме, че мини хеликоптерът Ingenuity на NASA е

...
Вчера ви съобщихме, че мини хеликоптерът Ingenuity на NASA е
Коментари Харесай

Из новите снимки на „Пърси“: Това вероятно не е марсианска дъга

Вчера ви съобщихме, че мини хеликоптерът Ingenuity на NASA е кацнал сполучливо на повърхността на Червената планета и се приготвя за своя исторически полет из нейната атмосфера. Сама по себе си тази вест е в действителност вълнуваща, само че хората съумяха да открият и един подробност на фотографията на Ingenuity, който евентуално множеството от нас са пропуснали – дъга. Или най-малко нещо, наподобяващо дъга. Единственият проблем в тази ситуация е, че най-вероятно този детайл на фотографията изобщо не съществува.

Първо, по какъв начин се образуват дъгите? Нуждаете се от водни капчици във въздуха и Слънце, намиращо се ниско на хоризонта. Когато тези условия са налице, в посоката, противоположна на Слънцето, ще видите ярка цветна арка (или две, в случай че имате повече шанс, или даже по-редки комбинации поради най-различните фактори, играещи роля при образуването на дъгата).

Как стоят нещата на Марс? Марсоходът Pathfinder засече нещо, наподобяващо дъга, и формирано от ледените кристали в извънредно разредената и суха атмосфера на Марс. Според някои в актуалната обстановка евентуално става дума за арка от прахуляк, при която слънчевата светлина се отразява и пречупва от дребни частици. Обяснението обаче евентуално е доста по-тривиално – виждаме отблясъка от обективите на камерите на „ Пърси “.

Ingenuity, кацнал на повърхността на Червената планета и по една " дъга " от двете му страни. Източник: NASA/JPL-Caltech

В момента на снимането задните камери за отбягване на рискове (Hazcams) на марсохода са сочели на юг – към Слънцето. Същата „ дълга “ откриваме и в рамките на няколко дни в същата позиция. Т.е. най-вероятно става дума за артефакт, формиран от камерата.

И въпреки всичко, допустимо е да се образуват дъги и на други планети. На Венера да вземем за пример има нещо, което прилича дъга, и което е наречено „ популярност “ поради съществуването на капчици сярна киселина в атмосферата на планетата. На Титан, най-големия спътник на Сатурн, вали метан. Затова е изцяло допустимо и там да се образуват дъги (вероятно забележими само в инфрачервения набор на светлината).

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР