Вчера в Словакия пристигнаха няколко от установките за противовъздушна отбрана

...
Вчера в Словакия пристигнаха няколко от установките за противовъздушна отбрана
Коментари Харесай

Мартин Клус: Словакия е голям адвокат на Украйна

Вчера в Словакия дойдоха няколко от установките за противовъздушна защита „ Пейтриът “. Словакия е и една от страните, която оказва на Украйна освен филантропична, само че военна помощ.

„ От първия ден на военната офанзива против Украйна нашите жители демонстрираха подготвеност да оказват помощ. Стотици, хиляди се притекоха като доброволци. Готови са да оказват помощ и материално. В това се включиха и Неправителствени организации, и държавното управление. От началото на войната са изпратени десетки милиони евро . Говорим освен за филантропична, само че и за военна помощ . Обсъжда се опцията да помогнем на Украйна със системата С-300. Условие за това даване е нашето въздушно пространство да бъде предпазено, да вземем за пример със системата „ Пейтриът “, разяснява пред БНР заместник-министърът на външните работи на Словакия Мартин Клус.
Клус счита, че в този момент е моментът страните от НАТО да показват единение.

В Словакия към този момент са пристигнали част от бойните групи на съдружниците .

Ние сме подготвени да ги приемем , те са наши съдружници и аз се веселя, че огромна част от нашето общество приема това като помощ “, съобщи Мартин Клус.

Относно изтребителите F-16, които и в Словакия ще подменят съветската техника, Клус уточни, че „ през вчерашния ден към този момент беше късно “.

„ Знаем, че е планувано несъмнено забавяне спрямо първичния проект. Тъй като става дума за изменена обстановка на сигурността в Европа, ние се надяваме, че дружно с нашите другари от България ще бъдем всред първите, които ще ги получат . “

Защо Словакия предложи специфична пътна карта за присъединение на Украйна в Европейски Съюз и за какво Украйна е толкоз значима за Словакия?

„ Това значително е обвързвано с бъдещето на Украйна. Словакия е огромен юрист на Украйна , да има вероятност да влезе в европейското семейство “, посочи заместник-министърът на външните работи на Словакия.

„ След като през днешния ден Украйна води война и за нашите полезности, тя би трябвало да знае, че в края на тази битка ще има и европейско участие . “

Мартин Клус е и професор по интернационалните връзки.

 Мартин Клус и Ирина Недева

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.

Превод: Татяна Вайсова

Снимки: Ирина Недева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР