Вчера уебсайтът SpaceNews.com оповести, че частната компания ILS, която притежава

...
Вчера уебсайтът SpaceNews.com оповести, че частната компания ILS, която притежава
Коментари Харесай

Среднотоварната Протон, а не Ангара ще е тази руска ракета, която ще се съревновава с Фолкън 9

Вчера уебсайтът SpaceNews.com оповести, че частната компания ILS, която има правата върху комерсиалните изстрелвания на ракети “Протон ” и “Ангара ”, счита среднотоварния вид на “Протон ” за по-печеливш.

Русия понастоящем експлоатира тежкотоварна ракета “Протон-М ” и създава нови ракети: тези от фамилията на “Ангара ”, както и среднотоварен вид на “Протон ”, който се обрисува да влезе в употреба след 2018 година.  Лекотоварен вид на “Протон ” също е умислен, само че към сериозната разработка ще се пристъпи едвам след завършването на среднотоварния в края на 2018-та.

Според Кърк Пайшър, президент на ILS, тежкотоварният вид на “Ангара ”- “Ангара 5 ” няма значително комерсиално бъдеще. Той е очакван да размени тежкотоварния “Протон-М ” след 2025 година, само че за жалост се обрисува да е недоходоносен. Вероятно тази ракета ще лети единствено един път или два пъти годишно и това няма да е задоволително за започването на постоянен бизнес.

Понастоящем американската компания СпейсЕкс желае $62 милиона $ за изстрелване до геостационарна орбита. Това е най-ниската цена на пазара. Пайшър споделя, че няма по какъв начин “Ангара 5 ” да лети толкоз на ниска цена. Но пък среднотоварната ракета “Протон ” вероятно би могла и тя непосредствено ще конкурира Илон Мъск. 

SLS би трябвало да преодолее още един фактор – а този, че ракетите “Протон ” не се смятат за изключително надеждни. В интервала сред 2010 и 2015 година е имало приблизително по един неуспех всяка година – т.е. едно от всеки 10 изстрелвания е завършвало с крах. Това е изнервяло застрахователите – някои от тях са желали по-високи награди от сателитните компании, които употребяват ракетата. А някои са се отказвали да застраховат изстрелвания на “Протон ” или са намалявали сумата, която са били подготвени да рискуват при положение на повреда.

През идната 2018 година е планувано единствено едно комерсиално изстрелване на “Протон-М ”. Това е индикатор, че към този момент съветските ракети губят своя дял на сателитния пазар.

Изстрелване на ракета “Протон ” от май 2015 година, приключило с неуспех – един от многото произшествия с тази ракета. Credit: Roscosmos

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР