Вчера руският президент Владимир Путин спечели четвърти мандат, след като

...
Вчера руският президент Владимир Путин спечели четвърти мандат, след като
Коментари Харесай

Русия – избори в условията на липса на конкуренция

Вчера съветският президент Владимир Путин завоюва четвърти мандат, откакто получи над 76% от гласовете. Разликата сред неговия четвърти мандат и този на немския канцлер Ангела Меркел е, че с всеки идващ избор Меркел получава по-нисък резултат, до момента в който Путин получава все по-висок и няма никакви съперници. Това разяснява журналистът Асен Агов в предаването „ Тази заран “ по bTV.

Разликата е в политическата система, добави някогашният сътрудник на БНР в Москва Валери Тодоров. В Русия пирамидата на властта е доста стръмна и при неналичието на партийни диспути и опция може да се стигне до самоизолация на страната. „ Работи синдромът на обсадената цитадела – даже руснаците в чужбина, даже в Съединени американски щати, гласоподаваха преобладаващо за Путин. Защо? Защото тази антируска акция, която се разви и в действителност беше против избирането на Путин, против метода, по който протичат изборите, тя беше разпозната от руснаците и беше ловко стартирана от Кремъл като антируска акция. И виждате резултата “, сподели той.

В Русия се основава нова политическа обстановка. Много е значимо по какъв начин Путин ще оцени тази победа. Тя надмина упованията му. Аз преглеждам случилото се като една сериозна загуба на опозицията , сподели още Тодоров.

Не съм сигурен, че този резултат е действителен – разяснява Агов. – Защото това, което в Русия назовават „ избори “, се състои по следния сюжет – кремълският социолог задава резултата – над 70%, по-късно прави една акция, в която предприятия, учебни заведения и т. н. се извеждат да гласоподават, най-сетне ЦИОМ прави екзит половете и по-късно се признават екзит половете. Ако преброяването беше действително, Централната изборна комисия отново щеше да даде резултатите на ЦИОМ. Т.е. това не са избори “.

Според Тодоров властта е позволила огромна неточност, отстранявайки Алексей Навални . Липсата на действителен опозиционен конкурент основава доста проблеми, счита той.

Агов уточни, че в случай че Русия се дестабилизира, ще се ускори агресивността на Путин и тогава „ всички ние, в свободния свят, ще би трябвало да търсим метод по какъв начин да реагираме, с цел да избегнем войната “. По думите му през днешния ден има първи проблясъци на студена война, само че разпоредбите още не са разказани и свободният свят към момента не знае по какъв начин да реагира на цялата „ настъпателност и надменност на Кремъл на международната сцена “.

Според Агов сред Лондон и Москва няма да настъпи сериозен разпад, „ до момента в който съветските олигарси са си поставили милиардите в английските банки – Англия, първо, не може да се лиши от тези милиарди, второ – не желае тези милиарди да се върнат в Русия “.

Вижте целия диалог във видеото: -->

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР