Вчера Роскосмос потвърди официално, че завръщането на ракетата “Протон-М в

...
Вчера Роскосмос потвърди официално, че завръщането на ракетата “Протон-М в
Коментари Харесай

Руската ракета Протон-М се връща в експлоатация след почти една цяла година на преустановени полети

Вчера Роскосмос удостовери публично, че завръщането на ракетата “Протон-М ” в употреба ще стане на 8-ми юни с изстрелването на изкуствения сателит “ЕкоСтар 21 ”. “ЕкоСтар 21 ” е мощен геостационарен сателит, направен от компания Space Systems/Loral за потребностите на американския оператор за сателитни връзки ЕкоСтар.

За въвеждането на спътника в нужната орбита ще се употребява за четвърта степен “Бриз-М ”.

Така тежкотоварната ракета на Русия се завръща в употреба след съвсем една цялостна година на мъртвило. Предходният полет бе на 9-ти юни 2016 година със спътника “Интелсат 31 ”. Той беше сполучлив, само че се оказа, че са настъпили някои отклонения от работата на втората степен на ракетата, които бяха обезщетени от ускорителния блок “Бриз-М ”. Ракетите “Протон-М ” бяха изведени от употреба, а последващото следствие сподели, че по простъпка са сменени сплавите на създадените мотори на РД-0210 и РД-0212, които се употребяват за вторите и третите степени. Имайки поради, че в края на 2016 година аварира и ракета “Союз ” с товарен транспортен съд “Прогрес ”, Русия стартира 2017-та година на практика без ракети, откакто всички ракетни фамилии се оказаха изведени от употреба (източник).

И по този начин, ракетата “Протон-М ” ще се върне скоро в работен режим, само че ще отнеме време да бъдат отремонтирани всички дефектни мотори и подмяната на съставените елементи с комплицирани сплави. Работата ще се проточи даже и през 2018 година. Междувременно Русия ще би трябвало да наваксва със стартовете на “Протон ” – до края на годината би трябвало да бъдат изведени още два комерсиални спътника, няколко спътника за потребностите на съветското министерство на защитата, а през 2018 година предстоят изстрелванията на съветския галактически телескоп “Спектр-РГ ”, както и на злощастния съветски модул “Наука ” за “Международната галактическа станция ”.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР