Вчера при специализирана акция беше арестуван служител на ГДБОП. Сигналът

...
Вчера при специализирана акция беше арестуван служител на ГДБОП. Сигналът
Коментари Харесай

Не се изключват още арести на руски шпионини в ГДБОП

Вчера при профилирана акция беше задържан чиновник на ГДБОП. Сигналът е получен от непозната разследваща работа.

 

По първични данни арестуваният имал достъп до следствия против съветски компании. Именно тази класифицирана информация мъжът предавал на някогашен посланик на Москва у нас, който сега е личност нон грата. 

Мъжът бил наблюдаван от сътрудниците си от Дирекция " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи в продължение на месеци.

 

Акциите в ДАНС и ГДБОП са свързани, удостовери основният секретар. Коцев разгласи, че през днешния ден Софийска градска прокуратура ще даде детайлности по шпионската спекулация.

 

" Да, това е взаимна реализация сред ДАНС, Дирекция " Вътрешна сигурност " на министерството, Градска прокуратура – Софийска градска прокуратура и ГДБОП. Така, че мога да ви уверя, че се работи обективно без значение, че е наш чиновник. Събрани са доказателства, конфискувани са мобилни устройства, механически средства за връзка, на които занапред ще се назначават експертизи. Този развой е в начален етап. Продължава и в ДАНС и в утрешния ден ще се даде умишлен брифинг в Софийска градска прокуратура, където ще получите по-подробно информация за претекстовете, броя на лицата, изобщо детайлите по целия проблем ".

 

, базирайки се на източници в служите, арестуваният чиновник на ГДБОП е работил в отдел „ Международно съдействие “. Предполага се, че е предоставял на представители на съветските секрети служби информация по линия на партньорските служби. 

 

Все още не е ясно дали служителят е оголен от ДАНС и контраразузнаването или от партньорски служби. Засега по-голяма е вероятността той да е " осветлен " от непознато разузнаване.

 

Става дума за остарял чиновник, който от години е в системата на БОП и има достъп до информации, свързани с следствия на наши сътрудници по линия на НАТО и Европейски Съюз. Обменът на секрети е бил засилен двойно и тройно след началото на военната експанзия на Русия против Украйна. През София са минавали информации и претенции за подпомагане по линия на следствия на съветски компании и жители от листата със наказания на Съединени американски щати и Евросъюза.

 

Ако се потвърди, че част от тези информации са отивали към Москва, това безспорно е огромен проблем, считат нашите източници.

 

Става дума за действия на съветски банки и компании, които по един или различен метод се пробват да избегнат глобите.

В случая надали става дума за чист шпионаж, а по-скоро за предаване на класифицирана информация на съветски представители.

 

Възможно е обаче служителят, като умел кадър, да е имал достъп и до информация какви оръжия и техника се създават в наши военни фабрики и каква част и подбор от тях отиват за Украйна. Също и вероятно през кои други страни.

 

Особено значим е въпросът дали " къртицата " в ГДБОП е работил самичък или е имало и други. Освен това следва да се проверяват връзките му с хора от други ведомства и кръгове, от където би могъл да набира значима информация за съветските секрети служби.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР