Вчера, по време на дебатите за вота на недоверие, министър

...
Вчера, по време на дебатите за вота на недоверие, министър
Коментари Харесай

Защо, г-н Чолаков? - българският еднорог Payhawk отговори на ГЕРБ

Вчера, по време на дебатите за вота на съмнение, министър Даниел Лорер и Радомир Чолаков от ГЕРБ влязоха в спор по въпроса за българския еднорог - бил ли е той вероятен по времето на ГЕРБ. За " еднорог " се приема започваща компания, постигнала милиард $ оценка.

Това е финтех компанията Payhawk, учредена от българите Христо Борисов, Константин Дженгозов и Бойко Караджов, които преди месеци привлякоха основно финасиране от фонда Lightspeed Venture Partners.

На седмия час от дебатите Чолаков разкритикува Даниел Лорер за думите му, че част от признаците за смяна в икономическата обстановка в България е фактът, че се появи първият български " еднорог ".

Чолаков се засегна от това, че Лорер може да припише триумфа на Payhawk на настоящото държавно управление, като разгласи, че компанията е основана през 2018 година - " т.е., по време на ръководството на ГЕРБ ".

" Никой не им е пречил - момчетата са работили, правили са програмен продукт, развивали са се и сега тяхната стойност е 1 милиарда $. Този милиард си е техен, страната няма нищо общо с тези пари. Те няма да вдигнат пенсиите. Спечелили са ги, халал да са им ", разгласи Чолаков.

Малко по-късно " момчетата " от Payhawk дадоха отговор на Радомир Чолаков:

" Днес от трибуната на националното заседание Радомир Чолаков от ГЕРБ сподели, че компанията е основана през 2018-а по времето на тяхното ръководство и можело да се случват компании на стойност $1 милиарда без никой да им пречи. Но не знае, че:

Чакахме с месеци през 2018-а, с цел да има Търговски указател и да получим първата инвестиция;

Над 60 вложителя отказваха да влагат в започваща компания от България, тъй като не имаха вяра, че сме способни да създадем сполучлива компания на пазарен принцип;

15 дни преди да банкрутираме през 2019-а успяхме да притеглим един от най-успешните вложители в Европа, който учтиво ни изясни, че би трябвало да прехвърлим собствеността си в Лондон, където законите се съблюдават, другояче няма да инвестират;

Отне ни 8 месеца да си отворим фирмена банкова сметка в Лондон, тъй като сме от България;

550 млн. лв. вложения не са в българската банкова система, тъй като тук банки банкрутират и осъдени няма. ", написа Христо Борисов във Facebook.

Радомир Чолаков продължи речта си през вчерашния ден с друго терзание - че Българската банка за развиване (ББР) финансира започващи компании.

" Нали знаете какво е start up? Една доста cool концепция, която може да стане, може и да не стане. 90% от стартъпите банкрутират на третата година съгласно една от статистиките. С нашите пари се финансират рискови планове. По света стартъпите се финансират с фондове за вложения. Никоя страна не влага, не го прави. Правителството ни задлъжнява, подвига инфлацията и прави рискови вложения. В един миг ще пристигна съдия-изпълнителят и ще си потърси борчовете ", сподели юристът от ГЕРБ.

Христо Борисов дава отговор и на този мотив на Чолаков:

" Върнахме десетки хора назад в България, с цел да работят в родината си. Много не отидоха в чужбина, с цел да работят тук. Във всеки един от офисите ни в Испания, Франция, Англия, Нидерландия и Германия работят българи. Плащаме милиони за заплати и осигуровки в България и 70% от компанията е основана тук. Всеки нов чиновник от чужбина прекарва 2 седмици образование в България. Цялата компания се събира два пъти - на българското Черноморие и на български зимен ски курорт - за тийм билдинг. Инвеститори от целия свят идват на крайник в България, тъй като знаят, че в България се работи крепко и нововъведения се случват макар средата ", написа един от основатели на Payhawk и прибавя, че довечера ще е на площада, " тъй като политиците прекрачват всевъзможни морални граници ".

" Да се приказва с ненавист, неприязън, цинизъм е прийом от едно друго време, само че не и през днешния ден. Не и в моята България. ", приключва предприемачът и най-после поправя Чолаков, че тези пари не са ги ”спечелили ”, а са ги изработили.

В последна сметка разногласието на Чолаков с Лорер през вчерашния ден беше позволен от премиера Кирил Петков, който взе думата, с цел да изясни на юриста от ГЕРБ, че парите за стартъпи се дават от Фонда на фондовете, а ББР подкрепя единствено дребни и междинни предприятия.

Петков обаче извади и друго настоящо лице от мандата на ГЕРБ - а точно " юристът на Вълка ".

" 170 компании се финансират от Фонда на фондовете, а 80 заема са дадени от ББР за дребни и междинни предприятия. Цялата тази сума е по-малка от заема за юриста на Вълка, който българската страна отпусна по времето на държавното управление на ГЕРБ ", сподели той.

Петков има поради заема на компанията " Роудуей кънстракшън ", която е получила заем от ББР за над 140 милиона лв. - най-големия " клиент " на държавната насърчителна банка, преди да пристигна служебният кабинет през 2021 година Собственикът на компанията е юрист, който я придобива против 100 лева от по-ранния фиктивен собственик. Адвокатът е някогашен член на бордовете на компании на предприемача Румен Гайтански, прочут с прякора си Вълка.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР