. Вчера, на 13-ти септември, в Института по космически изследвания

...
. Вчера, на 13-ти септември, в Института по космически изследвания
Коментари Харесай

Руските прибори на американски и европейски мисии сумарно 35 години изучават Марс

.

Вчера, на 13-ти септември, в Института по галактически проучвания (ИКИ) към Руската академия на науките (РАН) се състоя семинар, който бе отдаден на 35-годишната сумарна работа на съветските принадлежности на и към Марс. Всички тези принадлежности работят на борда на американски или европейски задачи.

На семинара учените описаха за значимите открития, направени от “ХЕНД ”, “ДАН ” и “ФРЕНД ”.

От февруари 2002 година на борда на американската орбитална задача “Марс Одисей ” работи спектрометърът “ХЕНД ”. Той мери неутронното лъчение на Марс и с помощта на него е направена световна карта за разпределението на водата на планетата до дълбочина 1 метър. На Северния и Южния полюс, където се намират полярните шапки, бяха открити големи находища от воден лед, а в умерените ширини бе измерена водата в състава на минералите с процентно наличие до 10%. В рамките на 20 земни години, което се равнява на 10 марсиански, учените следиха 10 сезонни годишни цикъла на Червената планета. Данните помогнаха за подбирането на безвредно място за кацане на американския уред “Феникс ”, който през 2008 година удостовери съществуването на воден лед на марсианските полюси.

От август 2012 година на борда на марсохода на НАСА “Кюриосити ” работи детекторът “ДАН ” в марсианския кратер Гейл. През последното десетилетие приборът пропътува 28 километра на Червената планета и негова помощ бе изяснено, че междинното наличие на вода в дъното на кратера е 2.8-2.9%.

От 2017 година на орбиталния уред на Европейската галактическа организация “Трейс Газ Орбитър ”, основан в хода на взаимната руско-европейска стратегия “ЕкзоМарс ”, работи приборът “ФРЕНД ”. Той картографира Марс с доста по-добра резолюция от “ХЕНД ”. В рамките на петгодишен интервал приборът спомогна за правенето на детайлна карта на разпределението на подпочвените води и учените откриха 23 райони към екватора с високо наличие на вода, в това число един с обилие на вода на дъното на каньона в долината Маринер. Предполага се, че става въпрос за подповърхностен хладилник.

Инфо: Уебсайта на Роскосмос

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР