Вчера инициативен комитет за спасяване на многопрофилната болница за активно

...
Вчера инициативен комитет за спасяване на многопрофилната болница за активно
Коментари Харесай

Протести до дупка! Инициативен комитет иска спасението на врачанската болница

Вчера предприемчив комитет за избавяне на многопрофилната болница за интензивно лекуване „ Христо Ботев “ във Враца показа в общинския съвет декларация с настояванията си. Хората от комитета са безапелационни, че няма да се откажат от настояванията си и ще продължат да стачкуват до момента в който не се вземат ограничения за спасението на болничното заведение. Протести ще има всяка неделя пред регионалната администрация в града, като другия месец може да се провеждат и по време на работната седмица.
В декларацията си протестиращите декларират, че е минала година от приемането на първия „ възстановителен проект “, който трябвало да стабилизира лечебното заведение. Сега хората са очевидци на втори проект, който редуцира кревати, чиновници и заплашва отделения.
„ Всички тези дейности не доведоха до финансовото стабилизиране на болничното заведение, тя работи при тежък финансов недостиг, забавени с месеци хонорари и при неразбираема вероятност за лекари, чиновници и пациенти. Недопустимо е регионална болница да остане без отделения по кардиология, инвазивна кардиология, неонатология, оториноларингология, съдова хирургия, инфекциозни болести. Немислимо е да напущат одобрени експерти и млади специализанти. Липсата на здравна помощ в региона принуди врачани да търсят такава в столицата или прилежащите области, само че загубата на часове в медицината коства човешки живот, а и за огромна част от тяй е непостижимо да търсят избавление отвън региона. Недопустимо е в условия на стотици милиони остатък, в държавния бюджет, да няма средства за заплати, консулативи и животоспасяваща механик за цяла една област. Категорично се оповестяване срещу признатия проект за преструктуриране на лечебното заведение. Настояваме за незабавни ограничения за финансово стабилизиране на здравното заведение. Искаме министерството на опазването на здравето да обезпечат неотложно ангеограф, да възстановят активността на кардиологията, инвазивната кардиология и да резервира екипа от медицински експерти.
Месеците безплодни дейности доведоха до загуба на доверие в управлението на болничното заведение и нуждата от образуване на нов управнически екип.
Не на последно място проблемите на регионалната болница директно заплашват съществуването на филиала на медицинския институт „ Проф. доктор Иван Митев “, в който се образоват стотици студенти, витално нужни за избавяне на опазването на здравето в целия район “, показаха настояванията си представители на инициативния комитет за избавление на болничното заведение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР