Вчера бях свидетел на абсурдна сцена - малък руски бизнес

...
Вчера бях свидетел на абсурдна сцена - малък руски бизнес
Коментари Харесай

Не стреляйте по руснаците безразборно

Вчера бях очевидец на неуместна сцена - дребен съветски бизнес с главно интернационална аудитория бе атакуван за това, че не прави задоволително против Путин.

Това бе нишов бизнес, който се разгласи срещу войната на втория й ден, а в последното си известие добави, че реалокира производството си в Грузия.

Украинци и американци заедно оповестиха, че до момента в който компанията е в Русия и налозите й отиват в хазната на диктатора, ще бойкотират бизнеса.

Тази жупел върху хора, които вкарват капка в ковчежето и имат дребно до никакво въздействие върху решенията, които Руската федерация взима, е разбираем. Поне за украинците - те имат право да са гневни и да стрелят нашироко, когато страната им е всекидневно бомбардирана.

Но разбираем не значи верен. Да наказваш такива хора е изцяло безмислено във връзка с нашествието в Украйна, само че също така - незаслужено. Дори може да се назова етническа ненавист.

И има още образци за сходни неуместни наказания - лични, цивилен, в изкуството, от бизнеса.

Преди ден Марк Зукърбърг реши, че най-хубавият метод да употребява стотиците принадлежности на голямата му обществена мрежа е като разреши апелите за убийството на руснаци, Путин и Лукашенко в три страни. Украйна, Беларус, Русия.

Призивите към принуждение са едно от нещата, с чието ограничаване множеството хора са съгласни. Да бъде отстранено за съответни три страни и три разнообразни цели - една група и двама международни водачи - е неуместно.

Разбира се, Meta е частна компания и може да прави каквото си желае. Но в случай че задачата е да се разреши на украинците да изразят гнева си, което е изцяло разбираемо, тогава просто можеше това наличие да се трие, само че да не се санкционира с бан консуматор от Украйна, който е пуснал подобен коментар. Хем не толерираш сходен език, хем показваш толерантност към един сега изстрадал народ.

Някои могат да режат хирургически, други са касапи. Платформата за стрийминг Twitch, която обезпечава прехраната на значително млади руснаци, непосредствено ги отряза до един. YouTube обаче откриха по-балансиран метод - съветските създатели на наличие могат да пускат видеа, и видеата ще са монетизирани, само че единствено когато се гледат от непозната аудитория. Зрители в Русия няма да носят пари.

Това е глоба, която лимитира съветските влогъри, които основават наличие единствено за локалните. Не е най-хубавото решение, само че наказването е по-умерено и по-точно ориентирано.

По времето на Порошенко самата Украйна ограничи вноса на книги от Русия - до 10 без позволение. На всевъзможни книги, до този миг към 60% от украинския хартиен пазар. Последствията бяха грозни.

Българското издателство " Сиела " даде в действителност добър образец - спря новите преводи на Сергей Лукяненко - съветски публицист, на който съм почитател от години - откакто той неведнъж се е изказвал в поддръжка на Путин и политиката му за Украйна. Един публицист, не всички руснаци, и то подобен, декларирал ясно, че е с диктатора.

Сега италиански университети се пробват да забранят Достоевски. Симфоничният оркестър в Монреал даже отсрочи концерт на млад съветски пианист - Александър Малофеев - който поддържа Украйна и не отхвърля войната. Имаше апели да се скъса изцяло и с съветския интернет, за шанс ICANN спря това.

Гневът на Украйна и гневът в поддръжка на Украйна би трябвало да бъде канализиран. Да цели тъкмо в Путин и близкото му обграждане. Да, знаем, че ще удари и елементарните руснаци - само че би трябвало да се стремим това да е до най-малко.

А не да стреляме слепешката, като съветски установки в Украйна.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР