Вчера беше 14 март – Денят на числото Пи, тъй

...
Вчера беше 14 март – Денят на числото Пи, тъй
Коментари Харесай

Защо НАСА използва само няколко от трилионите известни цифри на пи

Вчера беше 14 март – Денят на цифрата Пи, защото март е месец номер 3, а денят е номер 14.

Пи в всекидневието ни оказва помощ да вършим калкулации, които включват кръгли неща: да вземем за пример, да изчислим какъв брой повече пица ще получим, в случай че поръчаме една огромна вместо две дребни.

Но в случай че се занимавате с изпращане на галактически апарати из Слънчевата система, както прави НАСА, може да си помислите, че ще употребявате доста повече числа от пи. Може би не всички 62,8 трилиона, които са ни известни все още, само че най-малко забележителна част от тях – с цел да постигнете висока акуратност.

Оказва се обаче, че количеството, належащо за реализиране на висока акуратност, е доста по-малко, в сравнение с си мислим. НАСА употребява 15 знака след десетичната запетая и дружно с тройката общо 16. А това им е повече от задоволително. Марк Реймън от НАСА, който е бил основен инженер на задачата Даун, разкри за какво не са нужни повече.

„ Като начало, дано отговоря непосредствено на въпроса ви. За изчисленията с най-висока акуратност [на Лабораторията за реактивно движение], които са за междупланетна навигация, използваме 3,141592653589793 “, споделя той в публикация, в началото оповестена през 2016 година и по-късно обновена през 2022 година „ Мисля, че даже можем да забележим, че няма физически реалистични калкулации, които учените в миналото да са правили и за които да е належащо да се включат съвсем толкоз доста десетични знаци, с колкото действително разполагаме. “

Той дава три образеца за това за какво не са нужни толкоз доста числа. Единият е „ Вояджър 1 “. В момента галактическият уред се намира на към 24 371 570 000 километра от Слънцето и в случай че би трябвало да използваме това разстояние като радиус и да изчислим обиколката, потреблението на повече числа на Пи ще добави единствено малко над 1 сантиметър към крайната стойност.

Вторият образец е за обиколка на Земята с автомобил, като се акцентира сходна теза, само че с детайлността, че тя, несъмнено, ще е доста по-малка, десетки хиляди пъти по-тънка от косъм. Но точно третият образец е в действителност слисващ.

„ Радиусът на Вселената е към 46 милиарда светлинни години. А в този момент ми позволете да задам (и да отговоря!) един друг въпрос: Колко числа от пи ще са ни нужни, с цел да изчислим обиколката на кръг с радиус 46 милиарда светлинни години с акуратност, равна на диаметъра на водородния атом – най-простия атом? Оказва се, че 37 знака след десетичната запетая (38 знака, в това число цифрата 3 вляво от десетичната запетая) биха били изцяло задоволителни “, изяснява Реймън.

Пи си остава очарователно число, което се появява в уравнения за основните правила и феномени във Вселената. То има безконечен брой неповтарящи се числа, което значи, че всяка поредност от цифри е в него. Някъде в пи се намира вашият рожден ден, директно до рождения ден, да вземем за пример, на Доли Партън (19 януари 1946 г.). И това е някак хубаво!

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР