Възстановяването на църквата Св. Стефан“ в Истанбул стана възможно, благодарение

...
Възстановяването на църквата Св. Стефан“ в Истанбул стана възможно, благодарение
Коментари Харесай

Вежди Рашидов поясни благодарение на кого е станало възстановяването на църквата „Св. Стефан“ в Истанбул

Възстановяването на църквата „ Св. Стефан “ в Истанбул стана допустимо, с помощта на положителната дипломация на държавното управление на премиера Борисов. Това сподели ръководителят на парламентарната Комисия по просвета и медии Вежди Рашидов преди откриването на реставрирания храм „ Св. Стефан “ в Истанбул. „ Договорихме го дружно с премиера. Най-хубавото е, че стана нещо прелестно – това е монумент на културата на Турция. След като ние реставрирахме с европейски пари Ески джамия в Стара Загора и Джумая джамия в Пловдив, като наши монументи на културата, имахме съображение, несъмнено, да преговаряме за това. Но най-важния триумф, който реализира държавното управление е, че след близо 100 години искане на екзархичните парцели, след един формален обяд, успяхме да си ги върнем “, разяснява Рашидов.

„ Днес сме очевидци и на български музей. Докарахме най-старата печатарска машина, която е вътре. Така че през днешния ден е един доста прекрасен християнски ден, несъмнено, всичко това се реализира на положителната дипломация и на връзки “, добави той. „ Ние реставрирахме и двете църкви в Одрин, това остана малко в периферията. Това не стана инцидентно. Много от дълго време трябваше да се реставрират и да се създадат църквите, само че това стана по времето на положителната дипломация на държавното управление на Борисов “, сподели още сподели ръководителят на парламентарната Комисия по просвета.

Вежди Рашидов насочи благодарности към ръководителката на реставрационния екип Фикрие Булнмаз. „ Тази жена от първия до последния ден не е напускала обекта. Тя отговаряше напълно за реставрацията “, означи той. Фикрие Булнмаз от своя страна съобщи: „ Вложих доста предпочитание. Всеки ден от 7.00 часа съм тук. В нашите специалности без любов това няма по какъв начин да се случи “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР