Възстановка на легендата за Свети Георги, традиционната гергьовска люлка, и

...
Възстановка на легендата за Свети Георги, традиционната гергьовска люлка, и
Коментари Харесай

Ученици правят възстановка на легендата за Свети Георги

Възстановка на легендата за Свети Георги, обичайна гергьовска люлка, и присъщите обредни песни показаха на свои връстници и малчугани от детските градини през днешния ден възпитаници от Лясковец. Празникът, отдаден на Гергьовден, се организира за четвърта година в Средно учебно заведение „ Максим Райкович “.

Легендата споделя, че на връщане от войнски поход свети Георги вижда плачеща госпожица.От нея схваща, че всяка година селото жертва по една девственица, с цел да омилостиви злобен дракон. И в този момент било ред на царската щерка.Свети Георги предлага на царя да одобри Христовата религия, а той да избави селото от змея. Царят се съгласява, само че желае доказателство за силата на Бог.
Ще пресъздам Свети Георги и ще убия змея! И тогава положителното побеждава злото! 
Самуил Алексиев, третокласник
Гергьовден е най-големият български пролетен празник, споделен сред светците и на Свети Георги му се паднало да владее полето.
Мануел Чокоев, четвъртокласник

По вековната традиция на Гергьовден моми и момци вързват на плодно или дъбово дръвче люлка, на която се люлеят,  като извършват песни, отдадени на любовта. 
По традиция всяка година вързваме гергьовска люлка, която се окичва със здравец и цветя, където момите да могат да се залюлеят за здраве. Традицията повелява, че всяка година дракон излиза и сграбчва по една мома, до момента в който тя се люлее и я прави своя невяста!..само момеят, тъй като лазарките гадаят по водата, а момите просто се люлеят за здраве, момчетата – не. Основно момите- дребните девойки, не тези, които са омъжени! 
Марияна Пенева, психолог

За децата празникът се оказва вълнуващо прекарване, по време на което научават и описват на по-малките традициите на Гергьовден. 
По този метод децата се срещат с предишното и традициите на нашите предци…, като основната дума, която мога да употребявам за празника, е „ дружно “ – дружно да научаваме, дружно да празнуваме  и дружно да се веселим! 
Марияна Бъчварова, старши преподавател

Традицията за празника гласи още, че околните се събират към богата софра, на която наложително участва печеното агне, принесено за курбан. Играят се Гергьовски хора, които не престават до късна вечер.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР