Възрастни хора в 26 населени места от 5 тютюнопроизводителни региона

...
Възрастни хора в 26 населени места от 5 тютюнопроизводителни региона
Коментари Харесай

Болници от ББА ще преглеждат възрастни хора в 26 населени места

Възрастни хора в 26 обитаеми места от 5 тютюнопроизводителни района ще бъдат прегледани през октомври по програмата за обществена отговорност „ Забавно лято, грижовна есен “ на фондация BCause в съдействие с Българска болнична асоциация (ББА) и финансовата поддръжка на Филип Морис България. ББА се включва за втора поредна година в плана, като местата, които ще бъдат посетени, са с две повече, осведомят от Асоциацията.

Екипи от лекари експерти по кардиология, гастроентерология, ортопедия, урология, неврология, офталмология, ендокринология и съдова хирургия ще организират прегледи по места съгласно декларираните потребности. Прегледите се реализират от медицински експерти от лечебните заведения МБАЛ „ Хигия “, Пазарджик, МБАЛ „ Света София “, София и УМБАЛ „ Медика “, Русе – които са членове на ББА.

Екипите ще посетят Сатовча, Вълкосел, Кочан, Слащен, Хаджидимово, Абланица, Крумовград, Странджево, Бенковски, Чакаларово, Чорбаджийско, Стамболово, Силен, Шишманово, Караманци, Искра, Цар Самуил, Нова Черна, Дулово, Окорш, Правда, Черник, Браничево, Ясенково, Никола Козлево, Кубрат.

„ Проектът „ Забавно лято, грижовна есен “ е образец по какъв начин слагането на пациента в центъра на системата носи действителна добавена стойност за хората, и то на най-нуждаещите се. Болници от ББА се включват за втора поредна година в самодейността, която обезпечава улеснен достъп на пациентите до качествена здравна помощ. В същото време прегледите на възрастни хора в отдалечени обитаеми места дават опция да се работи на терен за повишение на здравната просвета на популацията “, разяснява адв. Свилена Димитрова, ръководител на Българска болнична асоциация.

През предходната година медицинските екипи, работили по плана „ Забавно лято, грижовна есен “ са прегледали общо 1418 души. Прегледаните хора до 65 година са 704, а над 65 година – 714. Оценката на резултатите от програмата демонстрираха, че над 55% от тях не са посещавали доктор експерт от една година. Установените случаи на болести по информация на пациентите и доказани с прегледите е 727 или 51%. В същото време откритите случаи на болести, неглижирани или нелекувани редовно от пациентите, са 112 – близо 8%. Установени са 93 случая на болести, незнайни досега на пациентите. Предписаните ограничения за предварителна защита са близо 800, а предписаните ограничения за лекуване са над 240.

“Забавно лято, грижовна есен ” се реализира в тютюнопроизводителните райони от 2015 година насам - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен, от Фондация BCause с финансовата поддръжка на Филип Морис България като част от самодейностите на компанията за корпоративна обществена отговорност и световната й тактика за стабилно развиване. Освен здравни грижи програмата обгръща още и областите обучение и предприемачество.

От старта на програмата “Забавно лято, грижовна есен ” през 2015 година тя се реализира в 26 дребни обитаеми места в 11 общини от 5 тютюнопроизводителни района. Над 3 250 деца сред 7 и 14 година и 117 учители се включиха в Академиите. Проведени са повече от 7 800 медицински прегледа на възрастни хора, а над 300 екипа млади бизнесмени получиха образование и поддръжка за своите бизнес хрумвания. Досега в програмата са вложени общо към 1,3 милиона лв..

“Забавно лято, грижовна есен ” е притежател на редица влиятелни награди за цялостна корпоративна обществена отговорност и стабилно развиване, както и за принос в сферите на образованието, здравната грижа и поощряване на предприемачеството в България.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР