Възраждане сигнализира за случаи на полицейски произвол още от януари

...
Възраждане сигнализира за случаи на полицейски произвол още от януари
Коментари Харесай

Позиция на ПП Възраждане относно полицейското насилие на протестите

Възраждане алармира за случаи на полицейски произвол още от януари 2020 година Тогава се организира първият митинг, с който стартира процеса на събуждане на гражданското общество в България. Протестът беше проведен от Възраждане пред „ Министерството на районното развиване и благоустройстройството. "

Присъстващите на митинга бяха обгазявани и блъскани. Сред нас имаше от младежи до пенсионери, само че за полицията тогава това не беше от голяма важност. В старанието си да бие протестиращи, служител на реда стъпка българския байрак, след което го подвигна и хвърли настрана с неуважение. След митинга наши членова бяха арестувани без мотив, а служителите на реда, които им нанесоха удари, излязоха пред телевизионните камери, с цел да се показват като жертви на побой. Длъжностни лица, облечени в униформа, излъгаха. Ние го оповестихме, само че едвам няколко медии отразиха протичащото се.

На митингите през лятото на 2020 година Възраждане участва интензивно. Много наши членове и съидейници също станаха жертва на полицейски произвол. Един от тях е Иван Георгиев, член на Възраждане - Добрич. Миналата година на 2 септември беше похитен от служителите на реда на митинга, напръскан с пикантен спрей, с цел да не може да вижда, и по-късно свиреп пребит. Отвличането му го има снимано, само че побоят не, тъй като беше пребит зад полицейския кордон. При побоя долната челюст, скулата и носът на Иван са счупени от полицейските садисти - акцентираме на това, тъй като той е бил пребит от най-малко няколко индивида, до момента в който е лежал в безпомощно положение на земята, без даже да може да вижда биячите си. Същия ден по искане на прокуратурата беше арестуван за 72 часа, като му беше повдигнато и обвиняване за... нахлуване над служител на реда! На Иван Георгиев в началото му беше отказана здравна помощ. Такава той получи откакто беше дадена медийна публичност на протичащото се. Още седем члена на Възраждане бяха задържани без никакво съображение.



Председателят на Възраждане, доктор Костадинов, също беше похитен от цивилни служители на реда с граждански автомобил. В продължение на повече от 12 часа беше арестуван и не беше ясно местонахождението му. След деен цивилен и медиен интерес доктор Костадин Костадинов беше освободен. Стана ясно, че след задържането му е заведен да нощува в Софийския затвор. Опит за заплашване, само че неудачен.

Позицията на Възраждане по отношение на полицейското принуждение е ясна. Не единствено осъждаме деянията му, само че и вършим всичко по силите си да защитим жителите от полицейските репресии, като като се изключи че назоваваме нещата с същинските им имена, заставаме до нашите съграждани и се борим един до друг. Оказвали сме и административна, и юридическа поддръжка на жители, унизени от полицията.

Днес Възраждане изпрати писмо до Министъра на Вътрешните работи, Бойко Рашков. В него по Закон за достъп до социална информация (ЗДОИ) желаеме отговор на следните въпроси: Кои са имената на служителите на реда, нанесли побой над беззащитни протестиращи? Кой е ръководителят на групата им? Какви са техните позиции в системата на Министерство на вътрешните работи? Кой е издал заповед за протичащото се? Кой е взел участие в укриването на записите до момента? Кой е взел участие в сякаш провежданото следствие?

Ние от Възраждане желаеме дисциплинарно уволняване, арест и обективен правосъден развой за всички забъркани. Искаме ефикасни присъди по Наказателния кодекс и обществено неодобрение!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР