Възпитанието и обучението на ученичките във френското училището е било

...
Възпитанието и обучението на ученичките във френското училището е било
Коментари Харесай

125 години от основаването на френския девически колеж в Русе

Възпитанието и образованието на ученичките във френското учебното заведение е било поверено на монахини-сионки

Днес, 13 май 2022 година, се навършват 125 години от основаването на френския девически лицей в Русе. Началото на католическото учебно заведение на Конгрегацията „ Notre Dame de Sion “ е обвързвано с името на монсеньор Хенрих Дулсе - член на ордена на пасионистите. С неговото име се свързва и построяването на католическия катедрален храм „ Св. Павел на кръста “ в Русе.

Френските монахини-сионки се откриват в Русе и основават девическия лицей с интернат, откакто през 1897 година русенският католически свещеник Хенрих Дулсе търси подпомагане от Конгрегацията „ Notre Dame de Sion “, (създадена в Париж през 1843 г.). През същата година съществуващото от 1874 година в Русе към катедралния храм католическо учебно заведение, се предава на „ Notre Dame de Sion “. Първите възпитателки - сионки са от Галац и Яш. На 13 май 1987 година стартира образованието на 50 ученички. Преподава се на френски, немски и български език. „ Notre Dame de Sion “ поддържа в града девически католически интернат „ Notre Dame de Sion “ и девическо католическо училище-екстернат “Sancta Maria”.

През 1908 година е издигната върху земя, закупена от Никополската католическа епархия особено здание за пансиона на „ Notre Dame de Sion “. Сградата (днешната Профилирана британска гимназия “Гео Милев “) е по план на проектант Мариано Пернигони и се намира в „ Алеите “ в Русе. Според плана постройката е трябвало да има П-образна форма, само че е изпълнено единствено едното крило и основната фасада е останала асиметрична. Френският девически интернат е бил заварден с висока ограда. Разполагал е с най-хубавата за времето материална база - класни стаи, спални, стаи за самоподготовка, физкултурен салон, шивални и перални. Дворът е бил добре оборудван с стадиони и даже е имало пързалка през зимата. Разполагали са с лаборатории по физика и химия. „ Notre Dame de Sion “ е осигурявал положителни условия за живеене, образование и превозване на свободното време на ученичките.

Основаването на екстерната се свързва с името на Дамиян Теелен. Девическото католическо учебно заведение “Sancta Maria” е прието от Министерството на Народното просвещение през 1918 година Към екстерната се обособяват също по този начин детска градина и начално учебно заведение. През 30-те години образованието е разширено с гимназиална стратегия. В учебното заведение „ Санта Мария “ са одобрявани деца в забавачница, в отделения и прогимназия. Гимназиалният курс на образование приключва със документ, годен както в България, по този начин и във Франция. През 1932 година учебното заведение се реалокира в издигнатата за задачата постройка на ул. „ Борисова “. Днес в постройката му се обитава Професионалната гимназия по стопанска система и ръководство „ Елиас Канети “.

Възпитанието и образованието на ученичките във френското учебното заведение е било поверено на монахини-сионки. Момичетата са живеели под надзора на калугерките-французойки, спазвайки желязна дисциплинираност, етикет и държание. Освен девойки католички в учебното заведение са одобрявани и православни, еврейки и мюсюлманки. Почти всички дисциплини са изучавани на френски език. Учебниците и наръчниците са доставяни от Франция. Всеки месец управлението на колежа провеждало общо заседание. На него са участвали ученичките, учителите, шефът, от време на време и католическия свещеник. Всеки преподавател по класове докладвал за триумфа и държанието на своя клас и съгласно заслугите учениците получавали панделки: необятни за отлични резултати и тесни – за смирение и усърдие. Лентите били с разнообразни цветове според от класа. Ако е осъществено някакво нарушаване, панделките били отнемани.

Колежът и гимназията са затворени през 1948 година дружно с останалите чуждоезични колежи в България, според Закона за непознатите учебни заведения в България и „ Notre dame de sion “ напуща страната.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР