Възникналото в общественото пространство напрежение около машинното гласуване внася недоверие

...
Възникналото в общественото пространство напрежение около машинното гласуване внася недоверие
Коментари Харесай

ЦИК обясни подробно защо отмени гласуването с машини

" Възникналото в публичното пространство напрежение към машинното гласоподаване внася съмнение в изборния развой ". Това се споделя в мнение на неправителствени организации, членове на Обществения съвет към Централната изборна комисия (ЦИК).

" Още след парламентарните избори от април 2021 година, партиите трансфораха технологията на гласоподаване в съществена изразителност на акциите си. Същевременно точно тези парламентарно показани партии излъчват членове в секционните комисии и всяка от тях ще има деятели в секциите. С непрекъснатите обвинявания за манипулиран избор политическите обединения обезценяват напъните и на техните симпатизанти. Не на последно място по този метод се понижава и доверието в определените по-късно институции ", показват от Обществения съвет към ЦИК.

Както Lupa.bg заяви, на съвещание довечера ЦИК реши на локалния избор на 29 октомври и на възможен втори тур гласуването да бъде единствено с хартиени бюлетини. През деня на два следващи председателски съвета в Народното събрание беше разискван отчет на ДАНС по отношение на машинното гласоподаване. Председателят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов съобщи пред медии, че на тези избори не би трябвало да има нито една машина, тъй като са компрометирани. Мнение, че посредством машините може да бъде манипулиран вотът показаха ГЕРБ- Съюз на демократичните сили, Движение за права и свободи, " Възраждане " и " Българска социалистическа партия за България ".

От Обществения съвет към ЦИК напомнят, че с поправките в Изборния кодекс, признати в края на 2022 година, 48-ото Народно заседание внася смяна в метода на отчитане на машинното гласоподаване и то гласи:

" Чл. 430. (Изм. - Дъждовни води, бр. 104 от 2022 г.) След привършване на гласуването секционната изборна комисия регистрира резултатите от машинното гласоподаване, като преброява бюлетините от машинното гласоподаване. "

С тези промени машините за гласоподаване бяха превърнати в принтери. Отпечатваните от тях разписки са точно упоменатите в член 430 бюлетини от машинно гласоподаване и те разказват ясно за кого е подаденият глас, могат да бъдат тествани за честност от гласоподавателя, преди да бъдат пуснати в съответната изборна кутия (урна), съхраняват се дружно с другите изборни бумаги до идващия избор, в това число за задачите на вероятно обжалване.

Както на изборите за Народно заседание през април 2023 година, излъчили сегашния парламент и неоспорени от нито една политическа мощ, по този начин и в тези избори резултатът от гласуването няма да бъде регистриран нито непосредствено от устройствата, нито от флаш-паметите, напомнят от Обществения съвет.

Те означават също, че вотът на гласоподавателя и неговото отчитане става съгласно изписаното на бюлетината от машинното гласоподаване посредством ръчното им броене от членовете на Секционната изборна комисия (СИК). Така няма никаква опция възможна " операция " в машината за гласоподаване да промени изборния резултат. Предвид многочислените мнения в общественото пространство за " кодовете " на машините, тяхното значение и хипотетични операции в машинното гласоподаване посредством снимането им, от Обществения съвет напомнят смисъла на някои съществени криптографски понятия.

Криптографски ключ е относително дълга поредност от знаци, които се употребяват за криптиране (кодиране) на дадена информация, по метод, който прави нейното разчитане извънредно мъчно без потреблението на този (или допълващ го) ключ, напомнят от съвета.

" Хеш " код (криптографска контролна сума, криптографски идентификатор) - неповторима поредност от знаци, резултат от обработката на избрана информация с авансово прочут обществен логаритъм. Уникалността на този код подсигурява, че съответната информация не може да бъде изменена в никаква степен, без тази смяна да докара до смяна в него. При подозрение, всеки може да приложи обществено известния логаритъм върху въпросната информация и по този метод да откри дали тя е била в това време изменена (няма да се получи същия " хеш " ), допълват от съвета.

От Обществения съвет прецизират, че криптографските ключове, благодарение на които се криптира информацията в машините за гласоподаване, се съхраняват от ЦИК и използването им може да става единствено с парола, формирана от три елементи, известни на трима от нейните членове. Т.нар. " хеш код " за настоящата версия на софтуера, конфигуриран за дадения избор, е обществена информация и се разгласява от ЦИК. Хеш-ът дружно със систематичната квитанция, показваща, че в машината няма подадени гласове, отпечатвана при старта на изборния ден, се слагат на видно място във всяко изборно помещение, в което може да се гласоподава с машинно устройство.

Неправителствените организации в Обществения съвет към ЦИК призовават политическите обединения и медии да разясняват умерено и да ревизират информацията, която показват в общественото пространство, за да не разрушават доверието в изборния развой и демократичните институции. Настоява се виновните за организацията на изборния развой институции, ясно и изрично да внесат утешение в надеждността на отчитането на гласуването с бюлетина от машинно гласоподаване, тъй че да се организира естествен избирателен ден в тази и идната недели.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР