Възможността за развиване на нови бизнес модели, въвеждане на нови

...
Възможността за развиване на нови бизнес модели, въвеждане на нови
Коментари Харесай

Плащаме от сметка в сметка за 10 секунди

Възможността за насърчаване на нови бизнес модели, въвеждане на нови банкови услуги и повишение на конкурентоспособността на банките на пазара на финансови и финтех услуги са единствено част от факторите, обуславящи нуждата да бъде стартиран огромен план за въвеждане на незабавни заплащания у нас. С тези думи Мирослав Вичев, основен изпълнителен шеф на БОРИКА АД, откри семинара на тематика Instant Payments in a Blink, по време на който се състоя формалният анонс на плана за незабавни заплащания пред банковата общественост у нас. Пред повече от 150 представители на банки и финансови институции бяха показани главните хрумвания, етапите и периодите за неговото осъществяване.

Услугата „ незабавни заплащания “ се предлага в съвсем всички европейски страни. По данни на Европейската централна банка незабавните заплащания в Скандинавските страни заемат към 40-50% от всички кредитни прехвърляния.

Незабавните заплащания съставляват електронни нареждания за заплащания на дребно, налични 24/7/365, вследствие на които платежната сметка на получателя се кредитира с неотложен или непосредствен до незабавния резултат. „ Възможността заплащанията от сметка в сметка да се извършват в границите на 10 секунди разрешава с изключение на бързи B2B заплащания, също по този начин и бързи заплащания на POS, т.е. на място при търговеца”, разяснява Мирослав Вичев. „ По този метод технологията стига до действителния, до крайния консуматор и това е една от задачите на плана “, добавя още той. Друго съществено негово преимущество е прекосяване на заплащанията към SEPA формат и опцията банките в България да употребяват единна инфраструктура за всички разплащания – било то незабавни от сметка в сметка или пакетни. „ Преминаването към инфраструктура за незабавни заплащания обаче ще изисква съществени вложения от страна на банките, както и регулаторни промени и ще бъде сполучливо единствено с напъните на цялата банкова общественост в България “, добавя Мирослав Вичев.

„ Проектът включва осъществяване на незабавни заплащания в лв. и прекачване на пакетните заплащания по SEPA стандарт и цели реализиране на експедитивност и улеснение. Той обаче не се отнася за бюджетните заплащания “, посочи Ваня Ганева, управител „ Незабавни заплащания “ в БОРИКА АД. Услугата незабавни заплащания от сметка в сметка в лв. ще бъде налична 24/7/365, сумата ще бъде налична до 10 сек. по сметката на получателя, а оптималната сума е до 100 000 лева Пакетните заплащания ще се правят в БИСЕРА6+, като сумата ще е налична до 20-30 мин. по сметката на получателя, а оптималният размер е също 100 000 лева

„ Въвеждането на услугата за незабавни заплащания е значимо в доста действителни случаи, като да вземем за пример при сериозен период за заплащане, при липса на опция за заплащане, при характерни потребителски потребности и не на последно място – цената на услугата е мощно конкурентна. Чрез този тип заплащания може да се обезпечи добра ликвидност за дребните компании “, разяснява Ваня Ганева.

През първото тримесечие на сегашната година следва избор на реализатор по плана за незабавните заплащания, до края на годината се планува старт на пилотен план, а в първото тримесечие на 2021 година се чака стартът на незабавните и пакетните заплащания. А до края на второто тримесечие би трябвало да бъдат конкретизирани и обновени също разпоредбите за работа на БИСЕРА6 и разпоредбите на Национална картова и платежна скица. В рамките на плана ще бъде построена централна платежна инфраструктура и ще бъдат предоставени спомагателни услуги, измежду които 24/7 Stand-In, осигуряваща непрекъсваемост на услугата за участниците, Mobile Look-up услуга, осигуряваща сходство телефон – IBAN и позволяваща прекачване на средства през телефон, POS Instant и Mobile App & SDK, подпомагащи осъществяване на незабавни заплащания в търговски обекти, както и Anti-Fraud & AML услуга към банките.

„ Реализирането на плана ще даде опция за реализиране на незабавни заплащания през POS терминал посредством QR код, незабавни заплащания към електронен магазин, незабавни заплащания с фактура, незабавни заплащания машина към машина и други “, разяснява Христо Костов, основен проектант в БОРИКА АД.

За осъществяването на незабавните заплащания в лв. в БИСЕРА6 ще бъде дефинирана нова услуга, а заплащанията ще се обслужват по стандарта ISO 20022. „ За задачата ще бъде уголемен обсегът на разпоредбите на БИСЕРА6 с дефиниции и нови процедури за обработка на незабавните заплащания в лв., както и на обработка на пакетните заплащанията в лв. на територията на страната “, изясни Гинка Конова, продуктов управител „ Платежни услуги “ в БОРИКА АД.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР