Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Беларус в

...
Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Беларус в
Коментари Харесай

Захариева: Има възможност за задълбочаване на отношенията ни с Беларус

Възможностите за задълбочаване на съдействието сред България и Беларус в сферите на стопанската система, енергетиката, туризма, образованието и високите технологии разискаха на срещата си през днешния ден министърът на външните работи Екатерина Захариева и беларуският й сътрудник Владимир Макей, съобщи Българска телеграфна агенция.
 пресцентър, Министерство на външните работи
" Както България може да бъде врата за вашия бизнес за европейския пазар, по този начин и Беларус може да бъде врата за България в района ", сподели Захариева след срещата.

Тя означи, че през тази година българската организация за дребните и междинните предприятия дружно с бизнес делегация ще посети Минск. Министър Захариева означи позитивното развиване на търговията, само че добави, че има още благоприятни условия пред двете страни.
 пресцентър, Министерство на външните работи
" 74 хиляди беларуски жители са посетили България през предходната година, само че и в тази област има повече капацитет " , счита Захариева.

Образованието и културата също са една от сферите, в които могат да се развиват връзките, уточни българският външен министър. Тя изрази удовлетворение, че към този момент седем випуска на Беларуския държавен университет са приключили българска лингвистика.

" Разбрахме се и нашите министерства на културата да стартират работа по проект за съдействие в региона на културата. В договаряния са и обществените министерства на двете страни за спогодби за обществена сигурност и продан на работна ръка. "
 пресцентър, Министерство на външните работи
Владимир Макей означи общото мнение, че би трябвало да се уголемяват контактите сред държавните управления на двете страни и разнообразни организации по сфери от съвместен интерес.

" Виждаме съществени вероятности за развиване на контактите в индустрията, селското стопанство, осведомителните технологии, научно-техническото и капиталовото съдействие " , заключи министър Макей.

" Виждаме огромен капацитет в развиването на районното съдействие ", добави той.

Това е първо публично посещаване на министър на външните работи на Беларус у нас след определяне на дипломатически връзки сред двете страни през 1992 година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР