Възможно ли е приемането на промените в една конституция да

...
Възможно ли е приемането на промените в една конституция да
Коментари Харесай

Северна Македония няма път назад

Възможно ли е приемането на измененията в една конституция да се трансформира в развой, който да продължи повече от едно потомство?


Македония е на прага на едно от най-важните събития в модерната си история - дружно с Албания да стартират своята интеграция в Европейския съюз и генерирането на ново закъснение, отсрочване и търсене на несъществуващи врагове, там където ги няма, е най-малкото в ущърб на самата млада Република Северна Македония.

НА ПРАГА НА Европейски Съюз

Македония измина дълъг път към Европейски Съюз. Той стартира с лишилия десетилетия спор с Гърция за името “Македония ”.

Истинският пробив и премахването на интернационалната изолираност стана с помощта на Договора за другарство и добросъседство, който бе подписан от Бойко Борисов и Зоран Заев на 1-ви август 2017г. Ефектът от него бе шокиращ.

Гърция първа осъзна дълбоката смяна. На брега на Преспанското езеро, на 17 юли 2018 година Зоран Заев и Алексис Ципрас подписаха съглашение за промяната на името от “Република Македония ” на “Република Северна Македония ”. Тогава гръцкият министър-председател Алексис Ципрас сподели: ”Днес, в Преспа, започваме да пишем нова щастлива ария. Договорът е родолюбив! ”, и прикани жителите на двете страни да го одобряват без предубеждения.

С дейната роля на София, РСМ доста бързо стана член на НАТО. Това участие явно за непознатите сили бе сметнато като задоволително да накарат управляващите в Скопие да стартират да саботират осъществяването на Договора с България.

Следващите седмици са решаващи за бъдещето на РСМ, които може да се окажат в действителност преломен миг за Република Северна Македония, която да излезе от процеса с гордо вдигната глава и дружно с Албания да отвори преговорните дейности за влизането в европейското семейство или, поради непознати геополитически ползи, да остане в изолираност.


18 август 2023, ще бъде историческа дата за Република Северна Македония, която бележи извънредно значим миг за страната. На 18.08.2023 - предлагането с конституционни промени, което е изискването за отварянето на договарянията за Европейски Съюз, влиза в македонския парламент.

Както съобщи министър председателят на РСМ Димитър Ковачевски: “Ако до момента ветото на Северна Македония за евроатлантическата интеграция идваше извън, през днешния ден за първи път ветото може да пристигна от вътрешната страна. От политическите партии, които сякаш споделят, че са за интеграция, ноо исторически са потвърдили, че се срещу. ”

Но този път, няма време за политиканстване и политически ежби и крамоли, тъй като до втората Междуправителствена конференция на Европейски Съюз, остават по-малко от 2 месеца. Именно на нея ще се взема решение влиза ли Македония в договарянията, дружно с Албания, или - не!

За да стане това на 18 август Събранието (парламентът) на РСМ би трябвало първо да гласоподава дневния ред с една точка - “Предложение за пристъпване към изменението на конституцията на Република Северна Македония ”, за което са нужни 61 гласа.

След това стартира разискване по предлагането. Както е посочено в член 196, параграф 1 от Правилника, по предлагането за пристъпване към изменението на конституцията се прави разискване на сесията на общото заседание, което може да продължи най-вече 10 работни дни.

Интервенциите в конституцията се отнасят до прибавянето на части от нации в преамбюла и членове 49 и 78 от конституцията, когато се показва броят на народите в страната.

Във формулировката: „ Гражданите на Република Северна Македония, македонският народ, част от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ, бошнашкия народ и други “ се слага запетая след думата бошняшки народ и се прибавят: “българския народ, хърватския народ, черногорския народ, словенския народ, еврейския народ и египетския народ ”.


Ако българите не са признати в Конституцията, Македония отпада и договарянията ще бъдат отворени единствено с Албания.

БГНЕС напомня, че в миг, в който всички бяха не запомнили за това, България постави във фокуса на председателството си в Европейски Съюз интеграцията на Западните Балкани - това беше поддръжка от нашата страна за влизането на РСМ в Европейски Съюз.

Редно е да е напомним също така в резюме някои знакови събития, които дефинират значимостта на това какво ще реши Северна Македония на 18 август.

СПОРЪТ НА БЪЛГАРИЯ С РСМ

В какво се заключава той? Първо, несправедливият метод на РСМ към България, при все това България беше първата страна, признала независимостта на Македония. Благодарение на София, Македония бе приета от основни страни в света като Турция, Русия и Съединени американски щати. България избави Македония по време на гръцкото ембарго. Властите в София предовратиха проектите на сръбския деспот Милошевич за нейната делба. България оказа помощ при спасяването на Македония по време на депортацията на над 300 000 косовари от режима на Милошевич напролет на 1999г.

ФРЕНСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

При приемането на " Френското предложение ", голям брой разногласия сред партиите в Република Северна Македония излязоха освен отвън надзор, само че и отвън общоприетия добър звук в междудържавните и междуинституционални връзки. Покрай разногласията, в РСМ националистичната нервност докара до това, да се назовава ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен " кучка ", а френският президент Еманюел Макрон - " фашист ".


Вкарването на българите в конституцията е най-важната част от Преговорната рамка и партиите, и Народното събрание в РСМ не трябва да не помнят това.

От РСМ непрекъснато настояват, че националната им еднаквост и езика са застрашени. Интересно - от какво, в случай, че прибавянето на части от нации в преамбюла и членове 49 и 78 от конституцията включва с изключение на “българския народ ” и “хърватският народ, черногорския народ, словенския народ, еврейския народ и египетския народ ”?

ЕЗИКЪТ НА ОМРАЗАТА

Дори и след френското предложение, РСМ продължава с " езика на омразата ". За страдание, той не остава единствено в общественото говорене, само че ескалира и се изроди във физическа разпра и политически репресии.

Затварянето на българските клубове в РСМ надали може да се счете за знак на другарство. Промяната на закона, с цел да може да се “узакони ” затварянето, несъмнено носи полъха от едно тоталитарно минало, което всички желаеме да оставим зад тила си.

Пребиването и малтретирането на българи - Пендиков, и изгарянето на българския народен байрак на публични празници са актове на невиждана разпра и то - на държавно равнище.

Основания да се твърди това дава и идната демонстрация на “героизъм ” от министъра на вътрешните работи на РСМ.


По време на поклонението в чест на годишнина от гибелта на Гоце Делчев тази година формалните управляващи оставиха контролно пропускателния пункт сред България и Северна Македония без ток. Вътрешният министър на РСМ Оливер Спасовски награди служителите на реда, които са направили саботажа.

УЛТИМАТУМЪТ КЪМ РСМ

Докато в края на краищата не се стигна до ултиматума на " Ваймарската тройка ".

Министърът за Европа на Германия Анна Леерман, държавният секретар по европейските въпроси на Франция Лорънс Бун и Шимон Шинковски вел Сенк, министър по въпросите на Европейски Съюз на Полша, известни като " Ваймарската тройка ", насочиха ултиматум към РСМ, в който изрично се сподели на РСМ: “Променете Конституцията, няма да има по-добър контракт ”.

" По-добро предложение няма да има. Ако не го приемете, Албания се отделя от вас и с тях започваме договаряния " обявиха и европейският дипломат в РСМ Дейвид Гиър, както и посланичката на Съединени американски щати в РСМ - Анджела Агелер.

Реакции и от българска страна не закъсняха.

“Без да извърши нужните промени, районен съд Македония действително не може да стартира договаряния за присъединение към Европейския съюз. Включването на българите и други нации в конституцията е част от Френското предложение, което е европейско предложение. Това са изискванията и двете страни са ги приели, никой не слага спомагателни условия. ”


Това съобщи в изявление за БГНЕС Илхан Кючюк, президент на политическа партия „ Алианс на либералите и демократите за Европа “ (АЛДЕ) и член на Европейския парламент от групата на „ Обнови Европа “.

„ Най-важната причина е публичният консенсус, само че не по-малко значимо е политическото единодушие. Като докладчик на Европейския парламент (ЕП) дадох нужното политическо време на управляващите в Скопие, и тук имам предвид и опозицията в това число, да намерят този консенсус да се върви по пътя към Европейски Съюз. Без да се промени конституцията, РСМ действително не може да стартира да договаря с Европейски Съюз “, безапелационен е Кючюк.

Той предизвести, че в случай че РСМ не направи тези промени в близко бъдеще, ще бъде разграничена от Албания, която ще продължи и ще се включи към тези страни, които ще имат ясна пътна карта, до момента в който РСМ ще остане в групата със Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина – страни, които имат тежки двустранни въпроси и които имат да вземат решение въпроси, подбудени от войните в близкото минало.

“РС Македония би трябвало да извърши нужните промени и да извърши изискванията, в случай че желае да стартира договаряния за присъединение към Европейския съюз ”. Това съобщи пред БГНЕС депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева, заместник-председател на Комисията по външна политика в 49 Народно събрание и някогашен министър на външните работи (2017-2021 г.)

Повод за нейния коментар е точно идното гласоподаване в македонския парламент на включването на българите в Конституцията на РСМ. Това е едно от главните условия, залегнало в така наречен „ френско предложение “, което управляващите в Скопие са приели да изпълнят преди да стартират истински договаряния за присъединение.

Захариева прикани македонските ни съседи и другари да не се опасяват от измененията.

„ Промяната на Конституцията на РСМ не е нищо ужасно. Българите са част от действителността в РСМ и това би трябвало да се одобри “, акцентира някогашният ни първи посланик.


В същото време тя подсети, че с цел да се случи всичко това Скопие би трябвало да извърши изискванията на преговорната рамка и да одобри, че българите са част от РСМ.

„ Трябва да се приключи дискриминирането против българите, както и зачестилите в последно време случаи на физическо и вербално принуждение. И всичко това е добре за РСМ и жителите на тази страна, с цел да се усещат самите те добре в родината си, а не да емигрират “, акцентира Захариева.

ЛИПСА НА КОМУНИКАЦИЯ

Защо властта в РСМ не търси съгласие с депутатите, с цел да получи нужните гласове за измененията в конституцията, а се е съсредоточила в разногласието с ВМРО-ДПМНЕ, чийто водач искрено пази не националните, а непознати ползи?

ЕЛЕГИЯ ЗА МАКЕДОНИЯ

Докога Македония ще демонстрира уязвимост пред така наречен " дълбока страна ", докога ще се блокира сама и докога ще търси извинения и ще се оправдава, че са застрашени нейната еднаквост и език, вместо да прегърне европейските полезности и полезностите на Европейски Съюз? Докога ще бъде сляпа за това, че в лицето на България постоянно е имала другар и покровител, а не зложелател? Всичко това зависи единствено и само от волята и куража на локалните политици. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР