Възможно ли е на думи българското правителство да декларира евроатлантизъм

...
Възможно ли е на думи българското правителство да декларира евроатлантизъм
Коментари Харесай

Скандал! Българин си купи самолет за 80 млн. евро. Атанас Бостанджиев от Gemcorp ли урежда контрабандата през МФ?

Възможно ли е на думи българското държавно управление да заявява евроатлантизъм и преданост към презокеанските ни сътрудници, а на дело цялата контрабанда през европейските и външни граници да минава с “доброто ” на човек, чиято кариера и финансово положение се крепи на диктатора Владимир Путин? Повод да зададем този риторичен въпрос ни дава одиозната фигура на Атанас Бостанджиев – индивидът, чието име “светва ” при всяка по-шумна и скандална спекулация с държавно присъединяване.

 

Последната вест към него е, че се е сдобил със свръх първокласен персонален аероплан на стойност “скромните ” 80 млн. евро. Как се събират толкоз пари и какъв е източникът на придобиването им - светлина хвърля актуалното следствие.

 

Наши източници алармираха, че през последните няколко години точно Бостанджиев бил “консилиерито ”, през което се договаряли контрабандните канали за експорт на акцизни артикули, медикаменти и други високорискови консумативи през граничните ни пунктове по посока Европейски Съюз, Близкия Изток, и несъмнено … Русия. Ярък образец в това отношение бяха хванатите напролет на 2022 година наоколо до Атина тирове с цигари и етанол, родно произвеждане. Гръцката преса гръмна на два пъти за колосалните количества папируси, хванати в български камиони, само че тукашните медии и институции се направиха на разсеяни за пробива в системата ни за сигурност. И по остарял бит всичко беше потулено. Информатори по високите етажи на гръцките митници тогава подшушнаха, че тъкмо името на мистериозния “Атанас от България ” бил индивидът, уговорил на най-високо място в Министерството на финансите пратките да изоставен необезпокоявано страната, макар че вредата за фиска възлиза на десетки милиони левове.

 

От 2011 година Атанас Бостанджиев е основен изпълнителен шеф на VTB Capital International и напуща (поне про форма) поста през 2013 година, сочат публични информации на Bloomberg. В придобилата популярност като “банка на Путин ” той бе съучастник, отговарящ за бизнеса с нововъзникващите пазари в Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка.

 

За пръв връзката на Атанас Бостанджиев с основни фигури от “Продължаваме смяната ” лъсна още веднъж в първите месеци на 2022 година, когато гръмна абсурдът Gemcorp, чийто представител е той. Тогава кабинетът “Петков ” подписа прословутия меморандум за вложения в българската енергетика, по силата на който тъкмо Gemcorp заявява, че ще построи с европейски пари у нас цех за акумулатори. Замесено беше и американското посолство, което съгласно тогавашния министър председател било дало единодушие за договорката. В следствие от амбасадата изрично опровергаха спекулациите, само че срамът остана за наша сметка.

 

Gemcorp е вложител във компанията за акумулатори OCSiAl, в която съществени акционери са съветски банкер, обвързван с олигарха Роман Абрамович и назначен от Путин консултант по предприемачество. През юли 2021 година Атанас Бостанджиев публично заяви за стратегическа инвестиция на Daikin Industries в OCSiAl портфолио-компания на Gemcorp, осведоми тогава уеб сайтът “Бърд ”. Целта на инвестицията е взаимно да подкрепят световното развиване на материали за акумулатори. OCSiAl  е съветска компания и това значи, че в нея е имало пари на Gemcorp най-малко допреди 8 месеца. Бостанджиев участва в отчет на американското финансово разузнаване Fincen за Gemcorp като “руско политически обвързвано лице ” поради работата му като шеф в капиталовото крило на съветската банка ВТБ, допълват от медията.

 

Gemcorp Capital е учреден през 2014 година от няколко души, измежду които и българинът Атанас Бостанджиев, за който ще напомним малко по-късно. Според Файненшъл таймс първичният капитал на Gemcorp e възложен от съветския милионер Алберт Авдолян. Този факт обаче не е бил оповестен обществено. Именно „ това илюстрира комплицираните и заплетени ползи на съветски предприемачи, които влагат активите си в лондонското сити “, написа изданието.

Gemcorp Capital стартира работа с 250 млн. $, обезпечени от компания, следена по това време от Авдолян и тогавашния му бизнес сътрудник Сергей Адониев.

Първите пари идват от продажбата на телекомуникационна компания, благосъстоятелност на Авдолян и Адониев и обвързвана с " Ростех ". " Ростех " пък е съветски държавен боен конгломерат, чиито танкове, бомби и ракети се употребяват и през днешния ден против Украйна, оповестява и  “Свободна Европа ” в свое следствие, отдадено на осуетената спекулация за създаване на цех с 1 млрд.лв., които Атанас Бостанджиев и ортаците му са се готвели да лапнат от първия кабинет на “Промяната ”.

 

Как и за какво толкоз противоречива и надълбоко обвързвана с съветската стопанска система фигура получава “кредит на доверие ” от държавното управление да прокарва нечисти ползи, ощетяващи българската финансова система, отговорът оставяме на виновните лица на висши държавни постове.

Инфо: crimesbg.com

Тагове: Атанас Бостанджиев самолет МФ Владимир Путин Gemcorp Сергей Адониев Алберт Авдолян покупка
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР