Възможно ли е, докато четете тази статия, да играете и

...
Възможно ли е, докато четете тази статия, да играете и
Коментари Харесай

Фикция или мистерия: Има ли паралелна вселена

Възможно ли е, до момента в който четете тази публикация, да играете и на сцена пред хиляди почитатели? Или пък се разхождате умерено с колегата си по хубав плаж? Възможно ли е да живеете в паралелна галактика?

Не, това не е научнофантастична книга. Според някои научни теории безпределно доста ваши версии могат да съществуват в безпределно доста паралелни вселени.

Да се приказва за безкрайни паралелни вселени би било неправилно единствено по себе си, тъй като думата " безконечен " се употребява в този подтекст за обозначаване на голямо число, което е невероятно да бъде изчислено от човешкия разум, само че все пак е извънредно . Накратко, това е един тип " лиричен лиценз ", който чудесно отразява величието, за което приказваме.

Научни теории за мултивселената

Както към този момент споменахме, в действителност съществуват научни теории, съгласно които може би живеем в паралелни вселени или мултивселена, и те не са толкоз нови, колкото си мислите.

Една от най-ранните теории, които преглеждат този въпрос, е " Интерпретацията на многото светове ", препоръчана от американския физик Хю Еверет III, апропо татко на Марк Оливър Еверет (известен като Мистър Е), фронтмен на американската група " The Eels ".

Какво споделя теорията

Датираща от 1957 година, интерпретацията на Еверет за многото светове " предсказва съществуването на разклоняващи се времеви линии или различни действителности, в които нашите решения се извършват по друг метод, като от време на време водят до безумно разнообразни резултати ", се споделя в научна публикация на National Geographic за известната доктрина.

В същата публикация четем и думите на физика от Университета в Минесота Джеймс Какалиус: " Хю Еверет споделя: " Вижте, в действителност има безпределно доста паралелни Земи и когато извършите опит и получите вероятностите, по принцип всичко, което потвърждава, е, че живеете на Земята, където това е бил резултатът от този опит. " Но на други Земи има друг резултат. "

Коя действителност възприемаме ние?

Това, което Еверет има поради с тълкуването си за многото Земи, е, че евентуално има безпределно доста версии на вас, които живеят безпределно разнообразни вероятни животи, които бихте могли да изживеете, в случай че бяхте създали друг избор. Но единствената действителност, която можете да възприемете, е тази, в която живеете.

Един от въпросите, които биха могли да зародят от тази завладяваща доктрина, е: Къде се намират всички други версии на Земята, само че по-важното е... дали те в действителност съществуват?

Учените считат, че други версии на Земята, където съществуват безкрайни версии на самите нас, съществуват в други измерения, до които ние нямаме достъп.

Според публикацията в National Geographic Макс Тегмарк от Масачузетския софтуерен институт (MIT) назовава този вид мултивселена " мултивселена от трето равнище, където голям брой сюжети се разиграват в разклоняващи се действителности ". Идея, доста сходна на тази на Еверет.

Вместо това, съгласно Андрей Линде, физик от Станфордския университет, " Нашето схващане за действителността надалеч не е цялостно. Реалността съществува без значение от нас. "

По отношение на интерпретацията на многото светове в National Geographic Линде споделя: " При интерпретацията на многото светове към момента имате атомна бомба, просто не знаете по кое време тъкмо ще избухне ", като прибавя: " даже не знаете дали в някои елементи на Вселената атомните бомби са вероятни по принцип. "

Но теорията на Еверет за многото светове не е единствената. Друга доста известна догадка, която изцяло раздруса цялата научна общественост сред поддръжници и скептици през 80-те години на ХХ век, е теорията на струните.

Теорията на струните стартира като самобитна доктрина за всичко - пояснение по какъв начин могат да се съчетаят теорията на относителността на Айнщайн и квантовата механика, едно от най-големите терзания на актуалната физика. Две годни и потвърдени теории, които обаче са несъвместими една с друга.

Теорията на струните, която не може да бъде тествана пробно, си е сложила амбициозната цел да сплоти двете най-големи научни открития на предишния век. Но към момента не сме съумели. Всъщност ентусиазмът във връзка с тази хипотетична доктрина е намалял от самото ѝ основаване.

Теорията на струните е в основата на работата на физика Мичио Каку, професор по физика в Градския университет в Ню Йорк и създател на " Уравнението на Бога ".

В забавна публикация, оповестена от него в " Ню Йорк Таймс ", Каку изяснява известната доктрина със следните думи: " Във физиката концепцията за мултивселена е основен детайл от водеща област на проучване, учредена на теорията на всичко. Тя се назовава доктрина на струните. "

" Субатомните частици са просто разнообразни ноти на една дребна, вибрираща струна, което изяснява за какво имаме толкоз доста от тях. Всяка осцилация на струната, или резонанс, подхожда на обособена парченце. Хармониите на струната подхождат на
законите на физиката. Мелодиите на струната изясняват химията. "

Според тази концепция, продължава Каку, " Вселената е симфония от струни. Теорията на струните на собствен ред допуска безконечен брой паралелни вселени, от които нашата галактика е единствено една. "

Разбира се, както при всяка доктрина, има учени, които не всеки път са съгласни, както в тази ситуация с Карло Ровели, италиански физик и есеист, специализирал теоретична физика в границите на теорията за контурната квантова гравитация, към която принадлежи. Тази доктрина също има за цел да сплоти теорията на относителността на Айнщайн и квантовата механика и да подписа " мир ".

Във видеоинтервю с италианския ютубер и бизнесмен Марко Монтеманьо Ровели съобщи, че съгласно него теорията на струните е " красива доктрина, само че е неправилна ".

" Не съм сигурен "

Относно опцията да живеем в мултивселена обаче той споделя: " Днес има доста учени, които одобряват съществено концепцията за други измерения и ги учат. Това е противоречив и спорен въпрос. Моето персонално мнение е, че всичко е допустимо, само че не виждам безапелационни доказателства, че има друга галактика или измерение отвън тази, в която се намираме. Не съм уверен в това. В момента това ми се коства просто празна нечиста сделка ".

И към този момент наподобява, че Ровели е прав. Доказателствата в поддръжка на концепцията за мултивселена са чисто теоретични и в някои случаи метафизичен, само че все пак това е една от най-интригуващите теории, които актуалната физика е породила, и може би някой от вас в паралелната галактика в действителност е известна рокзвезда в момента
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР