Възможно е военновъздушните сили на Гърция да изпълняват задачи по

...
Възможно е военновъздушните сили на Гърция да изпълняват задачи по
Коментари Харесай

Военните не отричат, че се преговаря с Гърция да охранява българското небе

Възможно е военновъздушните сили на Гърция да извършват задания по увеличаване на защитата на въздушното пространство на България в в допълнение конкретизиран интервал от време. Това разясниха от Министерството на защитата по отношение на дописка в гръцкия в. " ", в която се твърди, че България е поискала гръцки самолети да охраняват небето.

Според " Катимерини " настояването за помощ от България гръцки изтребители да охраняват българското въздушно пространство е било разисквано на дипломатическо равнище, както и във Върховния щаб на съюзническите сили на НАТО в Европа (SHAPE). За гръцката аудитория се разяснява, че България разполага с стеснен флот от остарели руски изтребители МИГ-29А, чиито благоприятни условия са лимитирани.

 Полша изпрати и втория мотор за МиГ-29, два изтребителя скоро още веднъж ще летят Полша изпрати и втория мотор за МиГ-29, два изтребителя скоро още веднъж ще летят

Гръцките военновъздушни сили разполагат с 374 изтребители, като в района (включително Турция) няма друга страна с такава въздушна мощност.

От военното ведомство напомнят, че защитата на въздушното пространство на НАТО е групова отбранителна задача, чието предопределение е да подсигурява целостта и сигурността на въздушното пространство на съдружниците от Алианса.

" Съобразно разпределението на съюзните старания за гарантиране на сигурността, всяка страна членка дефинира на непринуден принцип приноса си за реализирането на ограниченията за усилена зоркост на Алианса. Същевременно българските Военновъздушни сили ще продължат да извършват националните си задължения по носене на дежурство в интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна защита (NATINAMDS) и отбрана на националното и съюзно въздушно пространство ", показват от Министерството на защитата.

Уточнява се, че при нужда осъществяването на дилемите от гръцките военновъздушни сили ще се прави от гръцки летища.

" Съвместното осъществяване на тези задания от Военновъздушни сили на България и Гърция ще увеличи способността на българската бойна авиация да работи интегрирано със силите на съдружниците и да реализира двустранни презгранични интервенции, в обсега на настоящите междудържавни съглашения ", означават още от военното ведомство.Пред към два месеца президентът Румен Радев разгласи, че има единствено две подадени предложения за заместващи МиГ-29 изтребители, като по думите му цената нямало да се хареса на депутатите, пред които служебното държавно управление трябваше да показа офертите и те да вземат крайното решение.

Целта е заместващите изтребители да се употребяват за защита на българското въздушно пространство до идването на купените от Съединени американски щати първи 8 изтребителя F-16 Block 70 през 2025 година, като ще е нужно и много време те да бъдат усвоени от българските военновъздушни сили. Засега не е известно какви са желанията по въпроса на новоизбраното управление на Министерството на защитата в лицето на министър Тодор Тагарев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР