Възможно е Омикрон да не атакува толкова ефективно белите дробове,

...
Възможно е Омикрон да не атакува толкова ефективно белите дробове,
Коментари Харесай

Проучване: Омикрон не е толкова опасен за белите дробове

Възможно е Омикрон да не нападна толкоз дейно белите дробове, колкото по-ранните разновидности на ковид. Това сочи изследване на Института по лечебна имунология и инфекциозни заболявания в Кеймбридж, представено от ДПА.

Заключението е, че разновидностите на шиповия протеин на вируса, които му разрешават да се оправя с антителата, могат също да понижат възпроизвеждането му в белите дробове, което би довело до тежко заболяване.

Тези наблюдения акцентират, че Омикрон е придобил свойства за отбягване на имунитета, като в същото време компрометира свойствата, свързани с репликацията и патогенността, се показва в резюмето на проучването.

Ръководителят на изследването Рави Гупта - професор по клинична микробиология в Кеймбридж, разясни, че макар привидно оптимистичните констатации към момента предстоят провокации.

Той изясни, че изводът от проучването е, че ефикасната зараза на белодробните кафези може да подхожда на тежестта на белодробното заболяване. Синцития, т.е слети кафези, постоянно се следи в тъканите на белия дроб, взети след тежко заболяване. Делта разновидността беше доста добър и в двете за разлика от Омикрон, уточни Гупта и добави, че е нужна спомагателна работа.

Предполага се, че Омикрон е станал по-адаптивен към имунитета, само че свойствата му, свързани с развиването на болестта, могат да бъдат отслабени до известна степен. Независимо от това бързото разпространяване на новия вид на COVID-19 съставлява огромно предизвикателство за публичното здраве.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР