Възложеното от държавата задължение на Български пощи“ ЕАД да изплащат

...
Възложеното от държавата задължение на Български пощи“ ЕАД да изплащат
Коментари Харесай

„Български пощи“ ще изплаща пенсии още поне 5 години

Възложеното от страната обвързване на „ Български пощи “ ЕАД да изплащат пенсии посредством клоновете си из цялата страна да се удължи с 5 години. Това плануват промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

Изплащането на пенсиите е една от услугите от публичен интерес, които страната посредством закон е вменила на „ Български пощи “. Става дума за действия, които са потребни за жителите, само че заради своята икономическа неефективност не са атрактивни за бизнеса. С други думи, в случай че те не бъдат обезпечени с интервенция на страната, някои хора биха останали без достъп до дадени услуги.

Чрез изплащането на пенсии в пощенските станции страната поставя грижа за отбрана на най-уязвимата обществена група на обществото – пенсионерите, в това число инвалиди и други обслужвани по домовете лица “, се акцентира в претекстовете за препоръчаните промени в Наредбата.

В момента изплащането на пенсии в пощенските клонове в цялата страна е обезпечено за период от 10 години, който изтича през 2026 година

С измененията в наредбата се прави опит за елиминиране на един задълбочил се с годините проблем от вмененото от страната обвързване на пощите да изплащат пенсии, който проблем способства за тежкото финансово положението на компанията. Причината се корени в комплицираната и несправедлива система, по която „ Български пощи “ биват обезщетени за към този момент осъществената услуга.

Тъй като тя съставлява несправедлива финансова тежест за компанията, вменена ѝ от страната, „ Български пощи “ получават отплата от държавното управление. То обаче утвърждава и изплаща със забавяне сумите за към този момент направените разноски.

Освен това към сегашния миг сдружението има право да получи до 15 млн. евро. С измененията се планува то да може да получава цялостен размер на компенсацията, в това число и когато чистите разноски от даване на услугата надвишават избрания предел.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР