Възлагането от страна на Агенция Пътна инфраструктура на поръчката за

...
Възлагането от страна на Агенция Пътна инфраструктура на поръчката за
Коментари Харесай

Сметната палата: Договорът с Капш за тол системата за 141 млн. лв. е незаконен

Възлагането от страна на Агенция " Пътна инфраструктура " на поръчката за тол системата на стойност 118 млн. лева без Данък добавена стойност (141 млн. лева с ДДС) посредством директно договаряне е незаконосъобразно. Това излиза наяве от осъществен от Сметната палата одит.

Одиторите са инспектирали " сключването и осъществяването на договорите за публични поръчки на АПИ по отношение на проектирането, построяването и употребата на електронна система за събиране на такси за прилагане на републиканска пътна мрежа " за интервала от началото на проектирането на системата до края на 2020 година Докладът от инспекцията към този момент е импортиран в Народното събрание. Той бе предоставен на Сметната палата с решение на 44-то Народно заседание от 18 декември 2020 година

" Възлагането на действия на стойност близо 118 млн. лева без Данък добавена стойност от АПИ посредством процедурата " договаряне без авансово съобщение " не е законосъобразно ", е заключението от одита.

В края на 2020 година АПИ подписа втори контракт с консорциум " Капш Трафик Солюшънс " за поддържане на надграждане на тол система за 141 млн. лева с Данък добавена стойност за идващите 5 години. Контрактът бе контрактуван без авансово съобщение още през август 2020 година Преди това австрийската компания построи тол системата, за което получи 180 млн. лева с Данък добавена стойност от страната.

Според новия договор за период от 5 години австрийската компания би трябвало да прави " самодеен мониторинг ", експлоатационна поддръжка и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа. Целта е да се обезпечи непрекъсната 24-часова работа на тол системата.

Тол системата влезе в употреба у нас на 1 март 2020 година след половин годишно закъснение.

Чрез избора на процедурата " договаряне без авансово утвърждение " АПИ разпорежда дейностите на съответна компания с аргумента, че тя няма конкуренция за осъществяване на тази социална поръчка заради механически аргументи. Мотивът е, че въпросната компания е построила тол системата по предишен контракт с АПИ.

Сметната палата е открила, че тол системата е проектирана и основана като програмен продукт с отворен код и на възложителя АПИ са предадени изходният програмен код и техническата документи. Поради това изводът на Сметната палата е, че няма съображение по справедливи механически аргументи да се одобри, че същата компания е без конкуренция като реализатор на действия за мониторинг и поддръжката на тол системата и не е закономерен изборът на процедурата за възлагането на публичната поръчка.

Не може да бъде открит с задоволителна степен на сигурност и методът на пресмятане на прогнозната стойност - близо 118 млн. лева без Данък добавена стойност, и определянето на прогнозните единични цени и количества действия, показват инспекторите.

Одиторите са установили и други нарушавания.

Например тествано е възлагането посредством директно договаряне и сключването на 4 контракта за правни услуги, като три от тях са подписани и изпълнени от една частна компания.

Проверени са също подписани 12 контракта с непосредствено възлагане на физически лица, свързани с действия по построяването и употребата, както и с разяснителни акции за тол системата.

При извършените контракти са открити основни несъответствия с правната рамка: липсват данни по какви критерии са избрани участниците, поканени за присъединяване в договарянето; в претекстовете за провеждането на една процедура не е посочена подробна аргументация за неналичието на административен капацитет; при четири публични поръчки, в профила на купувача е оповестено единствено ценовото предложение на определения участник за реализатор, не е оповестено техническото предложение, което е неразделна част от офертата и приложение към контракт за социална поръчка.

" Не е сбъднат съответен мониторинг за осъществяването на подписаните контракти след извършени процедури посредством директно договаряне и непосредствено предоставените контракти на физически лица. Допуснати са основни несъответствия с правната рамка, вътрешните правила и договорите. При някои от договорите с физическите лица предметът е уречен, без да са конкретизирани обособените действия, които следва да обгръща осъществяването. При отчитане на осъществената работа от изпълнителите са посочени действия, които не са част от предмета на договорите ", показва още Сметната палата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР