Възлагането на дейности на стойност близо 118 млн. лв. без

...
Възлагането на дейности на стойност близо 118 млн. лв. без
Коментари Харесай

Поддръжката на тол системата е незаконно възложена на Капш, установи Сметната палата

Възлагането на действия на стойност близо 118 млн. лева без Данък добавена стойност от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) посредством договаряне с съответна компания без авансово съобщение е нарушаване на Закона за публичните поръчки (ЗОП). Това установи Сметната палата във импортиран в Народното събрание отчет за осъществения одит на договорите за публични поръчки на АПИ по отношение на проектирането, построяването и употребата на тол системата за интервала до края на 2020 година, когато управляваше ГЕРБ.

През януари 2021 година АПИ подписа без търг противоречивия контракт с " Капш трафик солюшънс " да оперира тол системата против малко над 28 млн. лева годишно, или към 141 млн. лева с Данък добавена стойност за пет години, за колкото беше подписан договорът.

От Сметната палата означават, че АПИ е упълномощила дейностите на съответна компания без търг с аргумента, че тя нямала конкуренция за осъществяване на тази социална поръчка заради механически аргументи. Мотивът е, че въпросната компания е построила тол системата по предишен контракт с АПИ.

Сметната палата е открила, че тол системата е проектирана и основана като програмен продукт с отворен код и на АПИ са предадени изходният програмен код и техническата документи. По тази причина изводът на Сметната палата е, че няма съображение по справедливи механически аргументи да се одобри, че " Капш " е без конкуренция като реализатор на действия за мониторинг и поддръжката на тол системата и не е закономерен изборът на процедурата за възлагането на публичната поръчка.

Одитният орган също по този начин не е могъл да откри с задоволителна степен на сигурност и метода на пресмятане на прогнозната стойност на контракта - близо 118 млн. лева без Данък добавена стойност, и определянето на прогнозните единични цени и количества действия.

Сметната палата е проверила възлагането посредством директно договаряне и сключването на 4 контракта за правни услуги, като три от тях са подписани и изпълнени от една частна компания. Уточнява се, че Европейски Съюз има наложителни нормативни условия в региона на европейските услуги за електронно събиране на такси. Констатирано е, че по един от договорите за правни услуги АПИ е упълномощила на компанията да изготви плановете на националните законови и подзаконови нормативни актове в региона на електронното събиране на тол такси. За тази правна услуга е контрактувано АПИ да заплати 20% от възнаграждението на компанията след обнародването на тези актове в Държавен вестник.

Проверени са също подписани 12 контракта с непосредствено възлагане на физически лица, свързани с действия по построяването и употребата на тол системата и с разяснителни акции при стартирането ѝ.

При тестваните контракти са открити основни несъответствия с правната рамка: липсват данни по какви критерии са избрани участниците, поканени за присъединяване в договарянето; в претекстовете за провеждането на една процедура не е посочена подробна аргументация за неналичието на административен капацитет; при четири публични поръчки, в профила на купувача е оповестено единствено ценовото предложение на определения участник за реализатор, не е оповестено техническото предложение, което е неразделна част от офертата и приложение към контракт за социална поръчка.

Според Сметната палата не е сбъднат съответен мониторинг за осъществяването на подписаните контракти след извършени процедури посредством директно договаряне и непосредствено предоставените контракти на физически лица. Допуснати са основни несъответствия с правната рамка, вътрешните правила и договорите. При някои от договорите с физическите лица предметът е уречен без да са конкретизирани обособените действия, които следва да обгръща осъществяването. При отчитане на осъществената работа от изпълнителите са посочени действия, които не са част от предмета на договорите.

Сметната палата не е проверявала контракта за възлагане от АПИ на проектирането и построяването на тол системата, което също беше направено от " Капш ", тъй като той е тестван от Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) по прокурорско разпореждане на Софийска градска прокуратура. През март полицията изпрати в прокуратурата материали от инспекция на тол системата, в които съгласно проверяващите има данни за осъществено закононарушение от предходно управление на АПИ.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР