Възходът на евтините китайски електрически превозни средства засили натиска върху

...
Възходът на евтините китайски електрически превозни средства засили натиска върху
Коментари Харесай

Евтини китайски електромобили разместват пазара

Възходът на евтините китайски електрически транспортни средства ускори натиска върху производителите на коли. Много от тях се обърнаха към своите снабдители – от производителите на материали за акумулатори до производителите на чипове – в търсене на способи да понижат разноските и да разработят налични електрически автомобили по-бързо от авансово плануваното.

„ Автомобилните производители в този момент се насочват към налични транспортни средства, знаейки, че би трябвало да го сторят – или ще изгубят от китайските производители “, споделя Анди Палмър, ръководител на английския стартъп Brill Power, който създава хардуер и програмен продукт за възстановяване на продуктивността на системата за ръководство на батерията на електрическия автомобил. Палмър, някогашен основен изпълнителен шеф на Aston Martin, счита, че сходна система може да усили пробега на е-кола с до 60%, затова може да направи допустимо потреблението на по-малки акумулатори. А това е значимо, тъй като батерията е най-скъпият съставен елемент на ЕПС.

Спешна задача за понижаване на разноските

Страховете от закъснение на търсенето заради високата цена на електрическите автомобили усилва спешността на задачата за понижаване на разноските. Тази неотложност може да се види на всички места. Renault съобщи предишния месец, че възнамерява 40% понижение на разноските за своите електрически автомобили, с цел да доближи ценови паритет с моделите, работещи с горива. Stellantis построява европейски цех взаимно с китайската CATL за произвеждане на по-евтини LFP акумулатори, с цел да може да предложи ниска цена на електрическите автомобили си. Volkswagen и Tesla ) създават електрически автомобили, които да могат да се продават на цена от 25 000 евро.

„ Намаляването на разноските в този момент е по-важно от всичко друго “ – това е „ рефрен “, с който стартира всяка среща на клиенти с европейски автомобилни производители, счита и Винсент Плувинейдж, основен изпълнителен шеф на американската OneD Battery Sciences. Тя прибавя силициеви нанопроводници към графитения аноден материал за батериите, вграждани в електрическите автомобили, с цел да усили пробега и да понижи времето за зареждане. Това би трябвало да икономисва близо 50% от цената спрямо потреблението единствено на графит за 100 киловатчаса батерия за електрически автомобил. Следователно технологията може да понижи тежестта на батерията за ЕПС с 20% за същия пробег.

General Motors е вложител и клиент на OneD. Технологията заимства индустриален развой, употребен в производството на слънчеви панели. Така е, тъй като производителите на коли „ не харесват комплицирани, скъпи нови процеси “, споделя Плувинейдж.

Немската Veekim създаде мотор за електрически автомобили с магнити, употребявайки форма на ферит или стоманен прахуляк, вместо редкоземни метали. Пет автомобилни производителя към този момент тестват плана за по-достъпни мотори за ЕПС.

Утвърдените производители на коли желаят да понижат използването на редкоземни детайли, защото Китай господства в добива и обработката им. Главният изпълнителен шеф на Veekim Питър Зигъл споделя, че потреблението на по-евтини феритни материали и евтини процеси – в това число 3D отпечатването на медно окабеляване – може да понижи цената на мотор за електрически автомобил с 20%.

Не единствено фирмите за електрически автомобили търсят понижаване на разноските. Производителят на чипове NXP работи с производителите на коли, с цел да понижи броя на електронните контролни единици – или мини-компютри – в електрическите автомобили, които могат да наброяват сред 200 и 300, споделя Алън МакОслин, шеф по ръководство на електрификацията на транспортни средства в компанията. Siemens пък създаде софтуерна симулация от вида „ цифрови близнаци “, с цел да понижи на половина скъпото време за разработка на електрически автомобил.

На хоризонта – по-достъпни електрически автомобили

Като цяло европейските производители на коли реагират на настъплението на по-евтините електрически автомобили от Китай, чиито производители възнамеряват още по-евтини модели. Но и американските автомобилни производители, ненапълно предпазени от китайския импорт на електрически автомобили посредством новите локални закони, също търсят метод да оферират по-достъпни електрически автомобили.

GM съобщи, че икономисва милиарди частично посредством създаването на по-евтин пакет акумулатори с LFP модули за своя освежен Bolt EV, който ще бъде пуснат на пазара през 2025 година, две години по-рано от плануваното. Ford съобщи, че ще понижи разноските – частично посредством 50% нарастване на „ вътрешния източник “ на съставни елементи и елементи като акумулатори и инвертори.

Производителите на висок клас коли също се стремят по-ниски разноски за електрическите автомобили. Така да вземем за пример основаната в Мичиган Our Next Energy (ONE) създава пакет акумулатори „ Ares “ с по-евтина LFP технология, която би трябвало да даде на производителите на коли същия електрически пробег на половин цена.

По-ниски разноски вместо по-дълъг пробег

Наред с това авто-производителите са в търсене на снабдители, способни да предложат по-евтини елементи, които също понижават индустриалните разноски. Калифорнийската компания CelLink да вземем за пример създава материал, който да размени изолациите в кабелните снопове – трудоемки за разработване и инсталиране. Освен това системата може да бъде конфигурирана от роботи.

Показателно е, че за своята технология компанията притегли 250 милиона $ от вложители и грант от държавното управление на Съединени американски щати в размер на 362 милиона $ за своята фабрика в Тексас. От откриването на този цех, споделя основният изпълнителен шеф Кевин Коукли, компанията е получила „ някаква форма на поръчка за покупка от съвсем всеки огромен авто производител, който е минал там. “

Израелският стартъп Addionics създава порести, триизмерни медни и алуминиеви електродни материали за акумулатори, които употребяват доста по-малко материал – в това число 60% по-малко мед. Тези електроди обезпечават по-бързо зареждане и усилват пробега на електрическия автомобил с 30%, сподели основният изпълнителен шеф Мошиел Битън.

„ Това, което чуваме през днешния ден от производителите на коли, е: „ Нямаме потребност от по-дълъг пробег. Искаме по-ниски разноски “, сподели Битън.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР