Въздействието на преустановяването на образованието на децата по време на

...
Въздействието на преустановяването на образованието на децата по време на
Коментари Харесай

ОИСР: Локдаунът може да е върнал производителността 40 години назад

Въздействието на преустановяването на образованието на децата по време на пандемията Ковид-19 може да е забавило възможностите за увеличение на международния стопански напредък с до 40 години, сочат данните на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).


Мрачната прогноза е показана от Организацията за икономическо сътрудничество и раз в междинната икономическа прогноза за 2024 година, оповестена през февруари: " Укрепване на основите на растежа ".

В междинния отчет се преглеждат световните стопански вероятности и прогнозите за инфлацията за 2024 година, както и продължаващите геополитически опасности, като да вземем за пример спирането на търговията в резултат на спора в Червено море.

Наблюдава се невиждан спад в резултатите от тестванията по математика и четене измежду 15-годишните в интервала 2018-2022 година, т.е. в годините, обхващащи пандемията, разкрива отчетът, като се базира на световния отчет на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за 2023 година за резултатите от интернационалното оценяване на учениците (PISA).

Според оценките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз понижаването на резултатите би могло да окаже негативно влияние върху световната продуктивност, разпространяването на познания и нововъведенията за интервал от 30 до 40 години, защото по-ниските резултати ще се отразят на оценките в междинното учебно заведение и вероятно на опциите за образование в лицей и за работа.

В отчета се показва, че тези резултати могат да се обяснят основно с това, че няколко учебни заведения и образователни курсове са ползвали онлайн образование по време на пандемичните спирания, защото децата в по-неблагоприятно икономическо състояние не са имали опция да се възползват от онлайн образованието, както другите възпитаници, заради липса на запаси.

Тези дефекти варират от липса на достъп до интернет или компютри, пространство за учене и даже поддръжка от учители и връстници, наред с други. Тъй като в някои страни блокирането на образователните заведения продължава с години, редица възпитаници са забелязали и влияние върху психологичното си здраве, което се е отразило и на университетския им живот.

Според английския народен представител от Консервативната партия Дънкан Смит, " Много от нас знаеха какво ще се случи. За децата беше злополука да бъдат изключени от учебно заведение. "


Резултатите от тестванията обаче акцентираха и някои основни дефекти в няколко просветителни системи, съществували доста преди пандемията, и ясно демонстрират нуждата от промени.

Те включват по-висок стандарт за подготовка на учителите, както и по-добро качество на преподаването. В отчета се показва, че е нужна по-голяма поддръжка за учебните заведения и децата в неравностойно състояние под формата на по-добри и по-ефективни запаси.

Освен това, за по-възрастните и завръщащите се възпитаници, както и за актуалните възпитаници, е нужен по-голям избор в региона на ученето през целия живот, курсовете, учредени на умения, и професионалното образование, които в идеалния случай следва да бъдат съобразени с актуалните условия на пазара.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и раз до края на идната година инфлацията в множеството страни от Г-20 би трябвало да се върне покрай или в границите на целевата стойност. За 2024 година общата инфлация в страните от Г-20 се чака да бъде към 6,6%, а базисната инфлация - приблизително към 2,5%.

Прогнозите за 2025 година са общата инфлация за страните от Г-20 да бъде към 3,8%, а базисната инфлация да спадне до 2,1%.

Централните банки и икономическите институти обаче евентуално ще продължат да възприемат внимателно оптимистичен и учреден на данни метод, като на февруарското си съвещание Английската централна банка реши да резервира лихвените проценти на устойчиво ниво от 5,25%. Това е за да бъде безусловно сигурна, че инфлационните фактори са под надзор, преди да предприеме основни стъпки за разхлабване на паричната политика.

В отчета се акцентира: " Паричната политика би трябвало да остане внимателна, с цел да се подсигурява, че главният инфлационен напън е трайно овладян. Съществува опция да се стартира намаление на номиналните лихвени проценти, при изискване че инфлацията продължи да се намалява, като в Съединени американски щати и еврозоната намаляването на лихвените проценти ще стартира надлежно през второто и третото тримесечие на 2024 година, само че позицията на политиката би трябвало да остане рестриктивна за известно време напред. "


Организацията за икономическо сътрудничество и раз пресмята, че през 2022 година почти 15% от размера на международната морска търговия ще минава през Червено море. Тъй като нападенията на хутите в Червено море към момента не демонстрират признаци на намаляване, разноските за морски превоз за редица компании бързо набъбнаха.

Това се дължи най-много на обстоятелството, че няколко компании като Hapag Lloyd, Maersk и Mediterranean Shipping Company (MSC) оповестиха, че ще преустановят транзитите през Червено море заради възходящата заплаха от набези против търговски кораби.

Други компании трябваше да заобиколят африканския континент през нос Добра вяра, като продължителността на пътуването им се усили с 30 % до 50 %. Това се отрази основно на комерсиалните направления и разписанията от Азия до Европа.

Това докара до опасения по отношение на потенциала на морските транспорти в международен мащаб. Няколко компании към този момент бяха създали повече поръчки за контейнеровози след пандемията, което може да помогне за запълване на дефицита на доставки и вероятно за понижаване на разноските.

Разходите за превоз могат да окажат мощно влияние върху световната инфлация, като няколко европейски търговци на дребно, като Tesco, Primark, Next и Marks and Spencer, предизвестиха, че обстановката в Червено море може да докара до повишение на цените на някои артикули, както и до липса на други или до дефицит на такива.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз пресмята, че в случай че транспортните разноски продължат да порастват, годишната инфлация на цените на вноса може да се увеличи с към 5%. Това от своя страна би могло да докара до повишение на инфлацията на потребителските цени с към 0,4% за към една година. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР